5 módszer, amivel elkerülhetjük a téli baleseteket

2019. november 27.
Mire figyeljünk, hogyan készítsük fel autónkat és saját magunkat a biztonságos téli közlekedésre? Adunk néhány tippet, melyeket megfogadva nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a csúszós, havas utakon a baleseteket!

5 módszer, amivel elkerülhetjük a téli baleseteket

1. a titok nyitja: a téli gumi

Magától értetődőnek tűnhet, a vegyes vélemények és kutatási eredmények* miatt azonban mégis hangsúlyoznunk kell: amint tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, érdemes lecserélni a nyári gumiabroncsokat saját magunk és környezetünk megóvása érdekében téli gumira. Amellett, hogy a csúszós, síkos utakon sokkal nagyobb biztonsággal közlekedhetünk, magasabb lesz a várható élettartama mindkét garnitúránknak. Érdemes minél hamarabb, még a nagy fagyok előtt rászánni magunkat a cserére, így elkerülhetjük a hosszas várakozást és nem kell megküzdenünk a jobb szakemberekért sem. Fontos, hogy nem elég, ha lecseréljük a gumikat, ellenőriznünk kell az állapotukat is, hogy nem túl kopottak-e. Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy vonalzóra vagy egy százforintosra. A százforintos külső, ezüstös árnyalatú része nagyjából 4 mm széles. Ha az érmét állítva a téli gumi futófelületi barázdáiba helyezzük, és a külső része teljesen eltűnik benne, akkor az abroncs barázdamélysége megfelelő a téli útviszonyokhoz és biztonsággal autóba ülhetünk.

2. fény az éjszakában

A téli időszakban amellett, hogy a megszokottnál jóval korábban sötétedik, a ködös, borongós időjárás miatt a látási viszonyok is rosszabbak és az autónk világítóberendezéseit az eddiginél sokkal többször kell igénybe vennünk. Emiatt nagyon fontos, hogy minden rendeltetésszerűen és kifogástalanul működjön. Amellett, hogy ellenőriznünk kell a fényszóróinkat, érdemes ebben az évszakban rendszeresen meg is tisztítani őket.

A jó láthatóság nemcsak a járművünk, hanem saját magunk megóvása miatt is fontos. Amennyiben út közben bekövetkező műszaki hiba vagy bármilyen egyéb tényező miatt el kell hagynunk a járművet, mindig viseljük a fényvisszaverő mellényt!

Ha rosszak a látási viszonyok, mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot a szokásosnál és vezessünk lassabban.

Érdemes jobban meggondolni az előzést is, mert a jeges, havas úton veszélyes lehet a manőver és minden hirtelen kormánymozdulat.

És amit ne feledjünk: legyünk türelmesebbek magunkkal és a többi sofőrrel szemben is, hiszen az egészségünk mindennél fontosabb.

3. a fagyálló folyadék és a jégkaparó csodákra képes

Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy fagyos reggelen, amikor amúgy is késésben vagyunk, autónkhoz sietve kiderül, hogy az összes ablakunk tiszta jég és hó. Kíméljük meg magunkat a felesleges stressztől és még a nagy téli fagyok, ónos esők előtt szerezzünk be egy masszív jégkaparót és jégoldó folyadékot. A fagyálló ablakmosó szintén elengedhetetlen kelléke a biztonságos utazásnak, főként akkor, amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken. Ellenőrizzük továbbá az ablaktörlő lapátok állapotát is.

4. mindig legyen nálunk hólánc

Tudjuk, hogy a hólánc nem egy mindent megoldó csodafegyver, de segíthet kimászni a csávából egy extrém havas szituációban, ha az autó hajtott kerekeire helyezzük fel őket. Jó azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy száraz úton szigorúan tilos vele közlekedni, és a havas úton is maximum ötven kilométeres sebességig használhatjuk, ha indokolt. A környező országokban egyébként kötelező magunknál tartanunk a téli hónapok ideje alatt. Ne a régi, rossz tapasztalatokra hagyatkozzunk, amikor a hóláncra gondolunk, a bonyolult és nehézkes felhelyezés már a múlté, hiszen a mai hóláncok már sokkal könnyebbek és a gumikat sem károsítják. Ha ügyesek vagyunk, a felszerelésük néhány percet vesz csak igénybe, de nem árt, ha néhányszor elpróbáljuk a folyamatot otthon nyugodt körülmények között, mielőtt síelni indulunk.

5. fordítsunk figyelmet az akkumulátorra

A tartós fagyok minden autót megviselnek, kortól és márkától függetlenül. A -10 fok alatti hőmérséklet nem túl gyakori Magyarországon, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy ilyen esetben egy nem tökéletes állapotú akkumulátorral nehézkes lesz a motor beindítása, ha egyáltalán sikerrel járunk.

Ha teljesen lemerült az akkumulátor, akkor a leggyorsabb módszer a “bikázás”. Ehhez csupán egy megfelelő kábelre és egy plusz autóra lesz szükség. Ha viszont szerencsénk van és az aksi nem merült le teljesen, akkor ha először nem kapcsoljuk fel a világítást, a fűtést és a rádiót, autónk – előbb vagy utóbb – remélhetőleg beindul majd. Mindenképp figyeljük meg az autó viselkedését azokon a nem szokványos reggeleken, amikor hidegebb van a megszokottnál. Ha nehezebben indul, akkor már kezdhetünk gyanakodni az akkumulátor vagy az áramellátó-rendszer meghibásodására. Ilyen esetben ne tétovázzunk, vigyük el egy általános vagy külön akkumulátorokra specializálódott szervízbe, ahol tetőtől-talpig átvizsgálják és ki tudják javítani az esetleges hibákat még mielőtt komolyabb problémákba ütköznénk.

A téli óvintézkedések ellenére is megtörténhet a baj. Törés, koccanás, elemi kár? Ilyenkor lehet segítségünkre a K&H casco biztosítás, amely éves díjfizetés választása esetén 10% kedvezménnyel is megköthető! 

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás

Azok közé tartozol, akik már alig várják a hóesést, hiszen kezdődik a síszezon? Indulás előtt gondoskodj biztonságodról speciális, kifejezetten síelőknek és snowboardosnak ajánlott K&H utasbiztosításunkkal, melyet már napi 308 forinttól online megköthetsz!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás


* Forrás:
https://formula.hu/auto/2016/11/15/az-autosok-8-a-novemberben-is-nyari-gumival