mindent tudsz a diákmunkáról? 5+1 dolog, amire figyelj

2018. május 25.
A nyár a pihenés, szórakozás mellett diákmunkával is társulhat, amit már most érdemes elkezdeni intézni. Na de hogyan kezdj hozzá a meló vadászathoz, és mire figyelj?

mindent tudsz a diákmunkáról? 5+1 dolog, amire figyelj

1. munkaszerződés

A jól fizető munka ígéretére hajlamosan lehetünk belelkesedni és  gondolkodás nélkül le is csapni rá.  Érdemes azonban figyelni az alábbiakra.

A diákmunka esetében két jellemző szabálytalanság fordul elő:

 • az életkorra vonatkozó szabályok be nem tartása (vagyis a törvényben meghatározott 16 évnél fiatalabb diákok alkalmazása),
 • a másik pedig a munkaszerződés és adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás.

Ezeket csak munkaszerződés megkötésével lehet kivédeni. Mindenképp legyen szerződésed, mivel csak ezzel a kezedben tudsz a munkádért hivatalosan pénzt követelni a munkáltatódtól. Ha nincs papírod a munkavégzésről, egy inkorrekt cégtulajdonos simán megteheti, hogy nem fizet ki a nyár végén. Ugye, ezt te sem akarod?

2. milyen munkaviszonyok léteznek?

Többféle legális munkaviszony létezik, így nem kell élből gyanakodni akkor, ha más helyeken más-más formákat hallasz:

 • létezik a sztenderd munkaviszony, amiben teljes, 8 órás munkaidőre, vagy 4–6 órás részmunkaidőre tudsz szerződni, és eszerint állapítják meg a béredet.
 • emellett van egy úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatási forma is, amit rövidebb időtartamokra szokás megkötni; például 11 napos hostess munkákra. Tudni kell róla viszont, hogy egy hónapban legfeljebb 15 napot dolgozhatsz ebben a formában, így nem lehet egyszerűsített foglalkoztatásról beszélni, ha egy teljes hónapban, minden hétköznap mész dolgozni. Aki ilyet kínál, az nem szabályos!

3. munkaidő

Mielőtt belevágsz a nyári munkába, érdemes átgondolni, mit szeretnél, mire van lehetőséged munkaidő szempontjából:

 • teljes munkaidő – ez napi 8 órát jelent
 • részmunkaidő – ez általában napi 4–6 óra munka
 • alkalmi munka, egy-egy megbízásra szóló szerződés – ha csak bizonyos napokon érsz rá, és nem tudod vállalni az egész heti elfoglaltságot

Ugyancsak fontos kérdés, hogy a nap mely szakában tudsz menni dolgozni?

 • napközben
 • csak reggel/délelőtt
 • csak délután/este
 • csak éjszaka
 • változó (például az órarendedtől, elfoglaltságodtól függően)

Ezeket mindig tisztázd a leendő munkaadóddal, hogy mikor és milyen körülmények között számíthat Rád.

4. iskolaszövetkezet

Népszerű, és sokszor a legegyszerűbb megoldás is iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkát találni. Milyen előnyei vannak?

 • bőséges a kínálat, hiszen itt összegyűjtve található meg számos munkaadó álláskínálata
 • az ügyes-bajos jogi részletekkel nem kell foglalkoznod, a diákszövetség képviseli az érdekeidet.
 • a szövetkezettel szerződsz le, gyakorlatilag ők válnak a munkáltatóddá és kölcsönöznek ki azokhoz a cégekhez, akiknek dolgozni fogsz a nyáron. Velük védettebb lehetsz a visszaélésekkel szemben.

Mi lehet a hátránya?

 • Alacsonyabb fizetést érhetsz el, mintha direktben állapodsz meg egy munkáltatóval.
 • Bár sokféle munkát kínálnak, mégis vannak olyanok, amiket rajtuk keresztül nem érhetsz el.

Fontos, hogy iskolaszövetkezethez csak nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal jelentkezhetsz!

5. nyáron is van szabid!

A munkavállalóknak jár a szabadság, és ebben az időszakos diák munkás sem kivétel! 24 éves korig 20 nap alapszabadság illeti meg a dolgozót egy évben a munkatörvénykönyv szerint, rövidebb időtartamú szerződéseknél pedig időarányosan jönnek a szabadnapok. Ezért például az egy hónapig dolgozó diák 2 nap fizetett szabit kaphat, ezt tehát jogosan kérheted a munkáltatódtól. Fontos ugyanakkor, hogy ez csak a direktben szerződőkre igaz, az iskolaszövetkezeteseknek nem jár szabadnap.

5+1 fizetés

Hogy mikor kapsz fizetést, az a munkaszerződésedben foglaltaktól függ. Hazánkban a legelterjedtebb a havi fizetés, vagyis az elvégzett munkádért hónap végén/következő hónap elején kapod meg a béred. A projekt jellegű, illetve az 1–1 alkalommal végzett munkák (pl. hostess) esetén ez eltérő lehet: akár már a következő héten is, vagy néhány napon belül is megkaphatod – ez a szerződésben tett megállapodásotok függvénye. A fizetést ma már az esetek döntő többségében bankszámlára utalják a munkáltatók – arra a számlaszámra, amelyet a szerződéskötéskor megadsz.

Saját bankszámlát szeretnél? A bankszámla működésével, annak megnyitásával kapcsolatban kérd szüleid, hozzátartozóid tanácsát, segítségét. A K&H honlapján számos banki termékről találhattok információt, bővebb tájékoztatásért kérhettek visszahívást szakértő kollégáinktól, vagy személyesen is érdeklődhettek bankfiókjainkban.

K&H ifjúsági számlacsomag