fedezd fel biztonságban! – TOP 6 tengerparti horvát nyaralóhely

2018. július 05.
Nem szeretnél messzire menni a tengerparti élményekért? Összegyűjtöttük a legszebb városokat és szigeteket a nyáron különösen kedvelt horvát szomszédainknál!

fedezd fel biztonságban! – TOP 6 tengerparti horvát nyaralóhely

(kép forrása: pixabay)

Nem véletlen, hogy a horvát tengerpart a magyar turisták egyik kedvence: nem csak a közelsége, hanem a kristálytiszta víz és a mesés táj is hozzájárul a rajongáshoz, a mediterrán konyha gyöngyszemeiről és a vízisportok izgalmáról nem is beszélve. Trieszt, Split és Rovinj már sokak számára ismerős, ezért összegyűjtöttünk pár különleges helyet Horvátországban, ahol igazán pihentető és emlékezetes lehet a nyaralás!

  • Zadar: A gazdag történelmi múlttal rendelkező várost magyarul Záraként ismerjük, és kulturális életét bármelyik tengerparti település megirigyelhetné. A fesztiválok mellett könyvtárak, múzeumok, éjszakai klubok pezsdítik fel a helyiek és a látogatók életét, de még egyeteme is van a városnak. A turistákat azonban (a fürdőzés mellett) inkább olyan látványosságok érdekelhetik, mint a Kopneni kapu, a római korban megálmodott Fórumon található Szent Donát-templom és a Püspöki Palota, illetve a Szent Anasztázia-templom, melynek harangja Zadar jelképévé vált.
  • Korčula: A bájos sziget még az egyik legjelentősebb kortárs színházi alkotónkat, Pintér Bélát is megihlette: Korcsula című drámája hosszú éveken keresztül volt műsoron. A hatalmas sziget legmagasabb pontja 510 méterrel a tengerszint felett Kom, a domborzati adottságoknak köszönhetően így nem csak a fenyvesekben gyönyörködhetünk, de kellemes, helyi szüretelésű borokat is fogyaszthatunk a szigeten. Történelmi emlékekben itt sincs hiány, de az aktív pihenés kedvelőinek a múzeumok és műemlékek helyett inkább egy biciklitúrát javasolnánk a kiépített kerékpárutakon.
  • Dubrovnik: Nem igazán szorul bemutatásra, különösen a horvátországi nyaralást preferáló magyar közönség előtt, de kihagyni is igazán méltatlan lenne. A drámaírók nagyon szerethetik ezt az országot, erről a városról George Bernard Shaw emlékezett meg: „Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere Dubrovnikba!” Nem tudunk vele vitatkozni: az ország kulturális központja, a Velencével konkuráló régi Raguzai Köztársaság székhelye szerencsés adottságainak köszönhetően mindig is gazdag kikötőváros volt. Legnagyobb templomát védőszentjéről, Szent Balázsról nevezték el, de amúgy is úton-útfélen az ő szobraiba botlunk. Aki szereti az olasz városok mediterrán hangulatát, kulturális és építészeti gazdagságát, az nem fog csalódni a Horvátország déli csücskében fekvő Dubrovnikban sem.
  • Krk szigete: 68 település található az ország legnépesebb szigetén, és mindegyik varázslatos! Az egyik legnépszerűbb úti cél az országban, és nagy előnye, hogy a Krk-i hídon keresztül már autóval is megközelíthető, nem kell kompra szállnunk. A strandolás mellett gyerekkel nagy élmény lehet a Biserjuka cseppkőbarlang felfedezése, ahogy a Baškában található akvárium meglátogatása is, de a csillagtúrák „főhadiszállásának” a festői környezetben fekvő Vrbnik a legkellemesebb.
  • Pula: Ki tudja, egyszer talán megrendezik az „Azt hittem a képről, hogy Olaszországba utaztál” versenyt, melynek győztesei egyértelműen a pulai amfiteátrumban készült fotók lesznek. Az Isztriai-félsziget éke körül még hét domb is található, növelve ezzel a párhuzamot Rómával, pedig igazán megérdemelné, hogy saját jogán rajongjanak érte. Az ókori emlékek közé tartozik még a Hercules-kapu, a Sergius-diadalív és az Augustus templom, de a bizánci időszakból megmaradt, VI. században épült Szépség Szűz Mária-kápolna is megér egy látogatást. Akinek még ez sem elégíti ki a történelmi kíváncsiságát, annak további érdekességeket kínál az Isztriai Archeológiai Múzeum gazdag tárlata.
  • Rab szigete: Krk szigetéhez hasonlóan itt is sűrű fenyőerdőkkel, valamint a dombok lankáin szőlő és olívabogyó ültetvényekkel találkozhatunk. Ez kellemes, ám a mediterrán hőségben közel sem annyira vonzó, mint a Lopar nevű településen található homokos tengerpart: emiatt lett igazán népszerű a sziget a turisták körében. Horvátország köves, sziklás partszakaszai nagyban hozzájárulnak a víz tisztaságához, ám a strandolók nem véletlenül kedvelik jobban, ha egy kicsit könnyebben megközelíthető a tenger, és nem kell közben folyton a lábunkat félteni. A szigetre sajnos nem vezet híd, csak komppal vagy hajóval megközelíthető.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás