TOP 5 tipp, ha gyerekekkel utazunk

2018. június 11.
Családi vakációra készülsz? Kövesd praktikus tippjeinket, hogy az utazás feledhetetlen élmény, ne pedig rémálom legyen!

TOP 5 tipp, ha gyerekekkel utazunk

(forrás: pixabay)

Szülőnek lenni csodálatos, ám kihívásokkal teli feladat. Fokozottan érvényes ez olyan örömteli, de stresszes szituációktól se mentes alkalmakra, mint a közös vakációzás. Számtalan buktatója lehet, ha a kicsikkel kelünk útnak, de gondos tervezéssel és felkészüléssel szinte minden probléma előre kiküszöbölhető. Az magától értetődő, hogy a játékok nem maradhatnak otthon, de eláruljuk, mire érdemes figyelni, hogy az egész családnak kellemesen teljen a pihenés!

  • időzítés: A tapasztalt anyukák és apukák már tudják, hogy a legjobb éjszaka autózni. Kisebb a forgalom, nem tűz ránk a nap, és ami a legfontosabb: az apróságok jó eséllyel alvással töltik az időt. Természetesen a biztonság az első, és nem szabad erőltetni ezt a módszert, ha a kijelölt sofőr nem bírja az éjszakázást, sőt, még a strapabíró vezetőknek is érdemes megpihenni 1-2 órára útközben.
  • digitális babysitter: Amennyiben mégis napközben vágunk neki a kilométereknek, érdemes tabletre vagy okostelefonra letölteni a gyerekek kedvenc filmjei és sorozatai közül néhányat, de ilyenkor még a sokat szidott számítógépes játékok is jó szolgálatot tehetnek. Ne legyen lelkifurdalásunk: hosszabb utazásnál, ahol ők sem tudnak mozogni, és a mi lehetőségeink is korlátozottak, nehéz lenne máshogy lekötni a figyelmüket, ráadásul azért nem csak őket meríti ki az út. Viszont pont ezért fontos, hogy a gyerekekkel együtt jól átmozgassuk a tagjainkat, amikor a pihenőkben megállva kiszállunk az autóból – természetesen figyelve a parkolóban lévő autóforgalomra!
  • könnyebb alkalmazkodás: A picik lassabban szokják meg az új környezetet, mint a felnőttek, ami könnyen fáradtsághoz és rossz hangulathoz, „hisztihez” vezethet. Megelőzhetjük a bajt, ha elhozunk pár olyan holmit otthonról, ami fontos és megnyugtató számukra. Ezek közé tartozhat a kedvenc baba, a régi plüss mackó, az alvós rongy, vagy egy kispárna. Szintén kényes pont lehet egy idegen helyen és országban az étkezés: amennyiben lehetséges, csomagoljunk be néhány egyszerűbb nasit vagy készételt: ezekkel kihúzhatjuk addig, amíg megszokják az új ízeket.
  • megtervezett programok: Csak a saját dolgunkat nehezítjük meg, ha a véletlenre bízzuk a napok kitöltését, vagy azt hisszük, hogy a gyerekek nem unnak rá pár nap alatt akár a világ legszebb tengerpartjára is. Érdemes már utazás előtt pár héttel feltérképezni a környéken található állatkertek, vidámparkok, csúszdaparadicsomok és játszóházak kínálatát (esetleg még a különlegesebb kiállításokat is, ha a gyerekek érdeklődési körébe esnek). Ezzel még önmagunk számára is színesebb és izgalmasabb nyaralást biztosíthatunk, a kicsiknek pedig garantáltan ez lesz az út fénypontja.
  • csendes pihenő: A vakáció mindenképp felborítja a megszokott napirendet, de igyekezzünk annyit megtartani belőle, amennyit csak lehetséges. Lehet, hogy nem engedi meg minden nap a betervezett program, de amikor lehetséges, próbáljuk megtartani a kicsik bejáratott délutáni pihenőjét. Mi is kihasználhatjuk az időt arra, hogy a magunkkal hozott könyvek segítségével kiélvezzük a passzív pihenés és a csend áldásos hatásait. Még egy előny: a bőrünk meghálálja (a gyerekeké különösen), ha fedett helyen töltjük azokat az órákat, amikor a legerősebb az UV-sugárzás.

 Extra tipp!

Készüljünk fel az esetleges vészhelyzetekre is! Vigyünk magunkkal egy „utazó patikát”, hogy egy váratlan megfázás, láz, hasmenés vagy kisebb horzsolás ne ronthassa el a közösen töltött időt.

Amikor együtt utazik a család, különösen fontos, hogy megfelelő utasbiztosítást kössünk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás