telefonnal követhető tárgyak

2014. december 30.
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor valamilyen fontos, értékes tárgyunk – például pénztárca, kocsikulcs, útlevél – az előbb még megvolt, most meg nyomát sem találjuk sehol. Az ilyesmi mindig rosszul jön ki, de leginkább utazás közben, például külföldön. Noha éppen ilyenkor van rá a legnagyobb esély, hogy elhagyunk valamit, hiszen olyan sokfelé kell figyelni.

telefonnal követhető tárgyak

(a kép forrása: Tile Inc.)

bízzuk a technikára!

Manapság már a technika is segíthet minket abban, hogy ne hagyjuk el a dolgainkat. Az egyik megoldás erre a célra a Tile: egy apró, fehér műanyag lapka, rajta egy lyukkal. Felfűzhetjük kulcskarikára, berakhatjuk a tárcánkba, csomagunkba. Mivel kétoldalú ragasztót is adnak hozzá, akkor fel is tapaszthatjuk bármire - például laptopra, vagy távkapcsolóra.      

megmondja, hol van

Csakhogy a Tile nem egy szimpla fityegő: Bluetooth kapcsolat segítségével folyamatosan tudósítja pozíciójáról a mobilunkat. Így a telefonunkon futó applikáció révén gyorsan és könnyen megtalálhatjuk. Sőt, mivel a lapkában hangszóró is van, arra is utasíthatjuk, hogy hangot adjon ki.

minek nevezzelek?

Az alkalmazásban el is nevezhetjük a lapkát arról a tárgyról, amihez hozzárendeltük, így a képernyőnkön már rögtön a „kerékpár” vagy a „kézitáska” felirat jelenik meg. De persze ha közben egy másik dolgunk követése válik fontossá, átrakhatjuk rá a Tile-t, és átnevezhetjük a mobilon.

tölteni sem kell

Az apró eszköz nagyon kevés energiát fogyaszt. Bár nem lehet feltölteni, a gyártója azt ígéri, hogy a mobilunkkal történt első aktiválást követően egy évig biztosan üzemképes.

mások is segíthetnek keresni

Hátránya, hogy csak 15-45 méter a hatósugara, ami otthon tökéletes, de ha tényleg elvesztettünk valamit, és már messzire távolodtunk tőle, akkor gondot jelenthet. Ugyanakkor az applikáció hálózatban működik: ha egy másik Tile-felhasználó sétál el a kis fehér lapkával megjelölt tárgyunk mellett, akkor az ő készülékén keresztül frissítés érkezik a mobilunkra a keresett tárgy pozíciójáról.

hamarosan Androidra is

Egyelőre csak iOS rendszerű eszközökkel működik, és Bluetooth 4.0 használata miatt az iPhone 5, iPad 3 és iPod touch 5-nél régebbi eszközökkel nem használható. De a Tile fejlesztői azt ígérik, hamarosan elérhető lesz az Android alapú alkalmazás is.

beindult a gyártás

Az ötlet gazdái a Kickstarteren kalapoztak össze elég pénzt a sorozatgyártáshoz, amely nemrég végre beindult. Ezért első körben most azok kapnak a Tile-ból, akik hozzájárultak a támogatói kampányhoz, a többieknek a rendelés után egyelőre némi várakozással kell számolni, de ez nyilván gyorsan rövidülni fog. Jelenleg egy darab lapka 20 dollárért rendelhető, 4 db pedig 60 dollárba kerül.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás