szilveszteri közlekedés külföldön

2017. december 28.
Az év egyik legnagyobb buliját sokan ünneplik külföldön. Kiválasztottunk 3 népszerű célpontot, és összegyűjtöttük London, New York és Sydney közlekedési információit, hogy ne vessz el a vidám szilveszteri forgatagban! Taxi, éjszakai tömegközlekedés, Uber egy helyen.

szilveszteri közlekedés külföldön

(kép forrása: pixabay)

London

London a legnépszerűbb európai város, ha az év utolsó napjáról van szó. Az ok-okozati összefüggés nem ismert, de az tény, hogy sokat lendít ezen a népszerűségen, hogy szilveszter napjának utolsó, valamint az újév első óráiban az angol fővárosban ingyenes a tömegközlekedés metróval (Tube), busszal, valamint vonattal (Overground és DLR).

Ez azért kifejezetten jó hír, mert este 8 után a taxisok 4 fontos extra díjjal készülnek a megnövekedett forgalomra. Az Uber valószínűleg szintén kiemelt tarifát alkalmaz a pezsgődurrogtatáshoz közeledve, de a fent említett tömegközlekedési eszközök egész este járnak majd, így akár ki is lehet kerülni ezt a Magyarországon már nem elérhető szolgáltatást. A nagyobb bulik közelében természetesen az utazás Londonban épp úgy nehézkesebb , mint bármely másik nagyvárosban.

A metró (Tube) szilveszterkor a vasárnapi menetrend szerint, reggel fél 5-ig éjszakai üzemben közlekedik. Fél 5 és 11 között ritkított járatokkal, utána pedig szombati menetrend szerint szállítja az utasokat. Néhány állomást időszakosan lezárnak majd – erről érdeklődj a helyszínen, vagy próbálj meg a hivatalos tömegközlekedési információs oldalakon tájékozódni.

New York

A Nagy Alma már számtalan szilveszteri film helyszíne volt, így szinte nincs ember, aki ne tudná, hogy a Times Square-en 110 éves hagyománya van az óriási tömegnek és a hatalmas gömbnek, amely éppen éjfélre ér le a Times egykori irodaépületének tetejére.

Éppen emiatt a hatalmas tömeg miatt a közösségi közlekedés ezen a környéken kicsit akadozhat, mégpedig egyes állomások lezárása miatt. Mindezek ellenére New Yorkban, azon belül is Manhattanben a legegyszerűbb metróval, busszal és vonattal eljutni egyik pontból a másikba. Az MTA (a helyi BKV) hálózata organikusan szövi át a nagyvárost, de nem árt egy térképet vagy okostelefonos alkalmazást kéznél tartani, mert négynél jóval több metró jár, ráadásul a rengeteg átszállási lehetőség miatt könnyű megzavarodni odalent. A metrók menetiránya általában az Uptown=észak, Downtown=dél/központ logikát követi.

Ha Manhattanben töltöd az év utolsó napját, ne vesd el a gyalogos közlekedés eshetőségét sem, hiszen a városrész számtalan felfedezni való helyet rejt. A legfontosabb támpont az, hogy az utcák (street) számozása délről észak felé, míg a sugárutak (avenue) számozása keletről nyugat felé növekszik – a déli csücsök kivételével.

Az autós közlekedés (ideértve a taxit és az Ubert is) egy sima hétköznapon is nehézkes Manhattanben, és ez szilveszterkor hatványozottan igaz, ezért ezt a közlekedési formát semmiképpen sem ajánljuk, ha tényleg oda akarsz érni valahová.
A legtutibb New York-i party-k tudói egyébként a hotelportások, szóval velük érdemes jóban lenni…

Sydney

Ausztrália legnagyobb városa egyike az elsőknek, ahol beköszönt 2018. Ráadásul Sydney-ben külön honlapot hoztak létre az év utolsó napjának, ahol minden fontos információ egy helyen megtalálható.

A szervezők az óriási tömeg miatt a tömegközlekedést ajánlják. Több mint ezer plusz vonat áll szolgálatba az év utolsó napján, de bizonyos állomásokon megváltozik a forgalmi rend. Hajnali 1 és 5 között a vonatok nem állnak meg a reptérnél, sőt maga a reptér sem lesz nyitva

Buszokból sem lesz hiány: 3500 extra járattal bővítik a rendszert nappal, illetve éjszaka, de némely járatok útvonala megváltozik. Ezekről a változtatásokról a fent említett honlapon tudsz tájékozódni. A kompoknál nagy sor várható szilveszterkor, ezért a szervezők azt tanácsolják, hogy mindenkinek legyen egy B-opciója, ha nem fér fel valamelyikre.

Az egyik legfontosabb, hogyha külföldön töltöd a szilvesztert, ne feledd biztosítani magad!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás