2018. március 14.
Reggeli a Szajna partján friss, ropogós croissant-nal és gőzölgő french press-szel, miközben az Eiffel-tornyot figyeljük egy kávézó teraszán ülve: ez a kép még a kevésbé romantikusok szívét is meglágyítja egy pillanatra. Ha pedig melléjük tesszük gondolatban a Louvre-t, Disneylandet, vagy éppen a Luxemburg kertet, mint napközbeni program lehetőségeket, még nehezebb ellenállni a csábításnak. Nem is érdemes várni tovább, irány Párizs!

szeretlek, Párizs
(kép forrása: pixabay)

szép és vonzó...

Párizs a kontinens egyik legnyugatibb fővárosa, ahol akár egy hosszú hétvége alatt is tartalmas kirándulást tehetünk, de ha hosszabb kiruccanást, vagy nászutat tervezünk ide, akkor is rengeteg látnivalót kínál nekünk a francia főváros.

Szépségének és kulturális látnivalói sokaságának köszönhetően Párizs Európa egyik leglátogatottabb városa is: éves átlagban 25-30 millió turista keresi fel. Összehasonlításképpen az elmúlt években Budapest évi 4-5 millió látogatót vonzott.

…ugyanakkor nagyon nagy

Noha lakosságot tekintve vannak Párizsnál nagyobb városok a kontinensen, kiterjedés szempontjából nem igazán. A város közigazgatási területe több mint 2800 km2, ami nincs messze Vas megye teljes méretétől. A francia főváros esetében tehát még a szokásosnál is fontosabb, hogy egymáshoz relatívan közeli helyszíneket célozzunk meg és kövessünk vagy pontosan összeállított útiterv alapján fedezzük fel a látnivalókat.

a belváros

A belvárosban, ha csak lehet, felejtsük el az autót, inkább tömegközlekedjünk. Párizs metróhálózata turistaszemmel szerencsés kialakítású, hiszen minden látványosság elérhető rövid sétával az egyes állomásoktól. A két emblematikus látványosság, az Eiffel-torony és a Notre Dame közel vannak egymáshoz, a 4 km körüli távolságot akár még gyalog is meg lehet tenni. A Tuileriák kertje mellett található a Louvre múzeum, amit bűn lenne kihagyni annak, aki érdeklődik a kultúra iránt. Kicsit északabbra, de szintén a belváros vonzáskörzetben találjuk a világhírű szórakozóhelyet, a Moulin Rouge-t, de nem érdemes kihagyni a Luxemburg-kertet, a Diadalívet, és a Champs Elysée-n tett sétát sem.

a városon kívül

A leghíresebb Párizs környéki nevezetesség egyértelműen a Versailles-i kastély, mely 17 kilométerre, dél-nyugatra fekszik a centrumtól, így kedvező forgalom esetén hamar megközelíthető. Ha a történelmi látnivalók után pedig könnyedebb programokra vágynánk, akkor egy szűk órányi autóutat követően az egyetlen európai Disneyland is elérhető! Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ajánljuk az izgalmas szórakoztatóparkot.

az árak

Bár a város hihetetlenül gyönyörű, nem árt szem előtt tartani, hogy árak tekintetében ne a magyar viszonyokra számítsunk. Egy két fős felnőtt belépő, amivel feljuthatunk az Eiffel torony tetejére 50 Euro-ba kerül, a Diadalívre fejenként 12 Euro a belépő. Egy kávé süteménnyel az Eiffel-torony környékén lévő kávézóban 7-15 Euro között alakul, ha beülünk egy bárba vagy kávézóba, akkor egy üdítőt 7 Euro körüli összegért kérhetünk, egy ebéd vagy vacsora egy belvárosi étteremben pedig 13-25 Euro körül alakul.*

*A feltüntetett árak 2018.03.09-i állapotot tükröznek.

a város felfedezése biztonságban

Utazás előtt semmiképp ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról, hiszen egy hosszú hétvége alatt is történhet megbetegedés, vagy baleset velünk. A K&H városnézés vagy általános utasbiztosítása megbízható társunk lesz.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás