segítség, be kell pakolnom a bőröndömet!

2016. június 10.
Sokkal gyorsabban és biztonságosabban tudunk bepakolni az útra, ha tervszerűen, egy előre átgondolt lista alapján haladunk. Ráadásul manapság, a számítógépek és mobil eszközök korában a listát megőrizhetjük, és akár folyamatosan bővíthetjük.

segítség, be kell pakolnom a bőröndömet!

Persze idővel ez a lista szép terebélyessé válhat, hiszen különféle utakra egészen másként kell pakolni. Nem mindegy, hogy a szomszédba vagy a tengerentúlra készülünk, csak egy hétvégére vagy hosszabb időre utazunk el. Más a helyzet, ha autóval, vonattal vagy repülővel vágunk neki az útnak – főleg, ha fapadossal repülünk, vagy a repülőút után autót bérlünk. És akkor még nem beszéltünk a szezonalitásról, és a kempingezésről.

Persze mindettől függetlenül vannak dolgok, amelyekre biztosan szükségünk lesz.

iratok, okmányok, fontos nyomtatványok

Útlevél, vízum, adott esetben beutazási engedély, személyi igazolvány, jogosítvány (nemzetközi), utasbiztosítás, EU TB kártya, repülőjegy, valuta, forint, bankkártya.

Fontosabb címek, telefonszámok (szállás, kinti és itthoni barát, biztosító, követség, hitelkártya letiltás, mobil pin kódja)

Térképek, útikönyvek.

gyógyszerek, tisztálkodási szerek

Ha valaki krónikus betegségben szenved, feltétlenül vigye magával az utazás idejére és még minimum 5 napra elegendő gyógyszermennyiséget! Az allergiások is vigyenek magukkal feltétlenül antiallergén készítményt.

Ezen kívül legyen nálunk, lázcsillapító, fej- és fogfájásra valami. Rovar vagy medúzacsípésre krém, kötszer, sebfertőtlenítő, és tapasz. Gyomorfertőtlenítő tabletta, és torokfertőtlenítő oldat, kézfertőtlenítő oldat. Egy fásli is jól jöhet! Hölgyek ne feledjenek el egy csomag intimbetétet és pár darab tampont elcsomagolni. Ennél több mindent csak az olyan helyekre kell magunkkal vinnünk, ahol könnyen kaphatunk el fertőzéseket. Ezekről és az ajánlott vagy kötelező védőoltásokról pedig úgyis tájékoztatnak bennünket, ha egzotikus helyekre szándékozunk utazni.

Ha napsütötte helyre megyünk, mindenképpen gondoskodjunk napvédő krémről! De napozás utáni készítmény sem árthat, a leégés kezelésére.

Egy hétre, 10 napra bőven elegendő a drogériákban kapható kisméretű dezodor, sampon, fogkrém, vagy tusfürdő, de berakhatjuk a neszesszerbe az összegyűjtött krém mintákat is. Ráadásul ezek a pici termékek a repülőgépre kézitáskában is felvihetők. Ellentétben az 50 ml-t meghaladó méretű normál csomagolású kozmetikai termékekkel. Dobjunk be egy mini varrókészletet is a bőröndbe egy biztosítótűvel, kisollóval, cérnával, tűvel.

technikai eszközök

Fényképező, mobil, kamera, ha helyünk és igényünk van rá, táblagép, laptop, és természetesen mindenhez plusz elem, és minden elvitt géphez rakjuk el a töltőt. Ha sok felvételt akarunk, akkor legyen nálunk plusz memóriakártya is. Aki a tengerentúlra utazik 220 -as átalakítót is vigyen.

ruházat és túlélő kaja

A fapados gépek szigorú rendelkezései megtanítottak átgondoltan csomagolni bennünket. Aki egy évben csak egyszer-kétszer utazik, annak érdemes megnézni, az új szabályokat, mert lehet, hogy az utolsó út óta újra összementek a gépre felvihető csomagok méretei! Ma már a feladott csomag melletti kitömött kézitáska sem jelent megoldást!

Az autós túráknál persze könnyebb kísértésbe esni – főleg a hölgyeknek. Itt az önmérséklet, a praktikus kiegészítők, és az időjárás szeszélyességét „kezelni tudó” ruhadarabok segíthetnek megfékezni a pakolási lázat. Egy egyszerű ruha egy szép vállkendővel esti városnéző viselet. A kendő napközben strandkendő is lehet, vagy egy más alkalommal különleges turbán a hajon. Egy összecsukható esernyő a városnézés alatt eleredő záporban is jó szolgálatot tesz, de a tikkasztó nap ellen is véd a tengerparton.

Még egy jó tanács: egy üdítős üvegben mindenképpen vigyünk magunkkal a folyékony mosószerünkből, és pár ruhacsipeszt is tegyünk el, és máris feleannyi ruha is elég egy két hetes nyaralásra!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás