ne zárkózz be: téli útikalauz kicsiknek és nagyoknak

2019. december 16.
Az első fagyok beköszöntével hajlamosak vagyunk bekuckózni és a kanapén lustálkodni naphosszat, pedig nem kellene száműznünk magunkat a négy fal közé hideg időben sem! Hiszen ebben az időszakban is remek programok várnak minket országszerte, akár kisgyermekkel is!

ne zárkózz be: téli útikalauz kicsiknek és nagyoknak

adventi forgatag: az örök kedvenc

Van, amit egyszerűen nem lehet kihagyni egyetlen télen sem: az adventi vásár forgatagában elkortyolt forralt bort és elmajszolt kürtőskalácsot. Bejárthatjuk akár Budapest egész belvárosát, mindenhol gyönyörű fénysorokba és adventi vásárokba botlunk majd. Mindenképp érdemes megnézni a Szent István Bazilika fényfestését, a Vörösmarty téri valamint a Deák téri karácsonyi vásárt, és ha maradt energiánk, megéri ellátogatnia Városháza parkba is.

Ha valami újdonságra vágyunk, számos nagyvárosba is ellátogathatunk: Győr, Pécs, Szeged, Eger, Nyíregyháza… Bármelyik mellett is döntünk, nem fogjuk megbánni! Mire számíhatunk? Ünnepi hangulatra, ínycsiklandó falatokra, hagyományos ízekre, kézműves foglalkozásokra, koncertekre és közös vasárnapi gyertyagyújtásra.

Ha a belföldi kirándulás helyett inkább új kalandokat keresnénk, felkereshetjük Bécs legszebb ünnepi forgatagait és a híres Heindl csokigyárát, ami jó eséllyel lenyűgözi majd a család kevésbé édesszájú tagjait is. Aki pedig egy kis romantikára, meghitt légkörre vágyik, annak kötelező ellátogatni egyszer Krakkó vagy Zakopane meseszerű városába az ünnepi időszakban. Hangolódjunk a családdal közösen az ünnepekre!

mi is lehetünk a jégpálya ördögei

Mi az, ami a kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas szórakozás? Hát persze, hogy egy közös jégkorizásl! Keressük meg a legközelebbi jégpályát, kössük fel gyorsan a korcsolyákat és kezdődhet is a csúszkálás! Ha nincs saját korcsolyánk, akkor se aggódjunk, mert a legtöbb pálya már biztosít 1–2 órára is felszerelést a látogatóknak; sőt sok helyen még hokiütőket, korongot és kaput is bérelhetünk, ha valami extrémebbre vágyunk. Ha inkább a barátainkat lepnénk meg egy vicces, izgalmas programmal, keressünk egy jégdiszkót!

szívmelengető forróság

Ha kimerültnek érezzük magunkat és szükségünk lenne egy kis kikapcsolódásra ahhoz, hogy újult erővel tudjunk nekivágni az ünnepeknek, menjünk el egy kellemes, kényeztető wellness-napra. A szaunák melegsége, a gyógyvíz és a relaxáló masszázs-medencék biztos, hogy segítenek majd. Ha el is utaznánk a gyerekekkel együtt, keressünk olyan szállodát, ahol van játékszoba, gyermekmedence, csúszdák, vagy esetleg még animátorok is – így magunkat is kényeztethetjük.

Ha nincs időnk vagy nem tudunk beiktatni egy ekkora kiadást az ünnepek előtt, akkor is van néhány jó lehetőségünk a gyors feltöltődésre. Kipróbálhatjuk a bikram jógát, ahol a 40 fokos hőségben végzett gyakorlatok segítik testünk méregtelenítését, lazítják az izmainkat.

legyen az erdő a szánkópálya!

Ha unjuk már a közeli park egyetlen szánkózásra alkalmas dombját, ahol akár és akár százszor is fel kell mászni a dombtetőre a pár másodperces élményért, akkor ezt a programot nekünk találták ki! Hazánkban remek szánkópályák és olyan erdei útvonalak vannak, ahol akár órákig csúszkálhatunk anélkül, hogy mindig vissza kellene sétálnunk a domb tetejére. Ha szeretjük a kalandokat, akkor dobjuk be a szánkót a csomagtartóba, vegyük fel a legmelegebb ruhánkat és irány Dobogókő! Ha Pilisszentkereszten leparkoljuk az autónkat és innen volánbusszal folytatjuk utunkat a hegy tetejére, akkor fent számtalan túraútvonal áll a rendelkezésünkre, amelyen elindulva 1–2 órán át is csúszhatunk lefelé. Megfelelő útvonalválasztással – viszonylag kevés sétával és hosszú csúszással – vissza is jutunk a parkolóban várakozó autónkhoz.

ki mondta, hogy kirándulni csak nyáron jó?

Aki nem szereti a téli sportokat, az adventi forgatag pedig túl zsúfolt számára, az se keseredjen el teljesen! Számtalan olyan túraútvonal létezik hazánkban, ami a téli időszakban is tökéletesen járható, sőt, ilyenkor talán a legszebb: vár a Mátra, a Bükk, a Bakony és a Budai-hegység!

Ha egyszer ellátogatunk télen a Mátrába, utána mindig visszavágyunk majd. Ha szeretnénk megcsodálni a lélegzetelállító látványt az ország legmagasabb pontjáról, Mátraházáról mindössze 3 km-t kell gyalogosan megtennünk hozzá. Míg mi túrázunk, a sportkedvelő családtagok síeléssel, snowboardozással vagy szánkózással is elüthetik az időt: a Mátra igazi télisport-paradicsom: Mátraszentivánon remek sípark található, Mátrafüreden és Mátraházán pedig kiváló szánkópályákon csúszkálhatunk.

Ha a havas téli tájban szeretnénk gyönyörködni, nem muszáj egyből a hegyek felé venni az irányt. Az Országos Kék-túraútvonalon például bejárhatjuk az Alföld legizgalmasabb tájait is. Ha viszont a havas hegyeknél maradnánk, remek téli túraútvonalakat kínál a Bakony és a Bükk is – gondoljunk csak Lillafüredre!

A főváros közelében fekvő Hármashatárhegy–Hűvösvölgy közötti útvonal is látnivalókban gazdag élményt kínál. Ha kicsit hosszabban maradnánk, megszállhatunk a Hármashatárhegyi Turistaházban és ellátogathatunk a Guckler Károly kilátóponthoz, vagy megpihenhetünk egy időre a közelében működő hangulatos bisztróban.

Aki a komolyabb túrákat kedveli és nem ijed meg a nagyobb magaslatoktól sem, annak érdemes egy kicsit távolabbra utaznia, ugyanis a Tátra rengeteg lélegzetelállító hellyel, friss levegővel és havas csúcsokkal kecsegtet. Ha a fárasztó, erőt próbáló túrák helyett valami könnyedebbre vágyunk, akkor érdemes Szlovénia felé vennünk az irányt. A varázslatos alpesi táj egyenesen megbabonázza az embert, amikor a Bledi-tó partján sétál.

téli gasztronómiai élvezetek

Azoknak is van néhány ötletünk, akik szívesen töltődnek fel a téli fagyban néhány finom falat és forró ital társaságában. Amerikában kihagyhatatlan hagyomány, de Magyarországon is egyre gyakoribb téli program a pillecukor sütés. Ennek a mókának nem tudnak ellenállni a gyerekek sem és valljuk be, minket is lázba hoz a pattogó tűz, a közös nevetés és a nyúlós, forró pillecukor gondolata. A kevésbé édesszájúaknak forralt bort vagy rumos teát javaslunk.
Ha sétára indulunk a családdal, érdemes valami motiváló úticélt találnunk, hogy a család minden tagját rávegyük egy kis mozgásra. Egy közös forrócsokizás és egy finom sütemény a közeli cukrászdában biztosan meghozza a legkisebbek és a legidősebbek kedvét is a kimozduláshoz.

Mindegy, hogy végül melyik kikapcsolódási forma mellett döntünk, a lényeg, hogy öltözzünk fel melegen és ne hagyjuk, hogy a hideg idő otthonmaradásra kényszerítsen. Ha pedig a határokon túli programok csábítanak, ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni! A K&H online megköthető utasbiztosításainak széles kínálatában biztosan megtalálod a tökéletes utitársat; sőt, most biztosításoddal 50 000 forint értékű Hervis vásárlási utalványt is nyerhetsz!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás