tökéletes volt az elmúlt hetek időjárása

2013. február 07.
A rengeteg hónak köszönhetően a másfél-kétméteres hóréteg sem számít ritkaságnak az osztrák és svájci sípályákon, használjuk ki! Azonban semmiképp ne felejtsük itthon az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és kössünk megfelelő utasbiztosítást, hogy az esetleges balesetek ne változtassák rossz emlékké a síelést.

A külföldi egészségügyi ellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) és az ezt kiegészítő utasbiztosítás beszerzése sajnos még mindig nem épült be a mindennapjainkba. A díjmentesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya arra szolgál, hogy az EU-tagállamokban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén a helyi biztosítottakkal azonos módon (azaz ha a helyi szabályok megkívánják, önrész fizetésével) és utólagos költségtérítés mellett vehessék igénybe az egészségügyi ellátásokat a magyar állampolgárok is - mindezt a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére.

A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint díjköteles. Ha például Ausztriában szenvedünk balesetet síelés közben, és hegyi mentés után két hetet kell kórházban töltenünk, az EEK felmutatása mellett is könnyen három-négyezer euró fölé kúszhat a kifizetendő számlák összege.

A biztosított által fizetendő önrész mértéke kórházi ellátás esetén a téli sportközpontokkal rendelkező országokban (az OEP adatai alapján):

  • Ausztriában - 10-18 €/nap
  • Franciaországban - a kezelés díjának 20%-a, de legalább 18 €/nap
  • Olaszországban - szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 €/alkalom
  • Szlovákiában - 1,99 EUR sürgősségi díj
  • Svájcban - 18 év alattiaknak 33 CHF, 18 év fölöttieknek 92 CHF

„Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát érdemes kiváltani, de tudni kell, hogy csak az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók ellátását fedezi. Vészhelyzet esetén egy idegen országban viszont egyrészt nem tudjuk, hogy melyik rendelőnek milyen szerződése van, másrészt nem dönthetjük el, hogy hol lássanak el minket vagy családtagunkat. Ezért fontos utasbiztosítást is kötni, mert az téríti azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál felmerült költségeket, amelyeket a kártya nem. Továbbá bizonyos ellátásoknál az adott ország állampolgárai is önrészt fizetnek, ez alól az Európai Egészségbiztosítási kártya birtokában külföldiként sem mentesülhetünk. Az utasbiztosítás viszont ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosított részére. Nem utolsó szempont az sem, hogy nem utólagos költségtérítésről van szó, hanem minden tagállamban a biztosító fizet helyettünk” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A megfelelő utasbiztosítás kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy az utazás céljához, annak veszélyeihez illeszkedő biztosítást kössünk. A K&H Biztosító síbiztosítása például a megszokott utasbiztosítási szolgáltatások mellett tartalmaz hóbiztosítást, fedezi a kutatás, a mentés - valamint ha a baleset helyszíne vagy az egészségügyi állapot indokolja - a helikopteres mentés és a hazaszállítás költségeit is.

Sokan próbálnak ki olyan télisportokat, amelyek pár éve még nem is léteztek.

Az ilyen sportokat űzők igényei számára, az extrém sportokra, illetve a drágább sporteszközre is létezik speciális biztosítás.

Egyre népszerűbb a síközpontok körében a sebességkorlátozás bevezetése, különösen a kisgyermekes családok és az idősebb korosztály által preferált pályákon. Főleg Franciaországban és Svájcban találkozhatunk a síelési sebességét 30 km/h-ban maximalizáló szabállyal. Figyeljünk tehát, mert aki ezeken a pályákon nem tartja be a szabályozásokat, komoly büntetéssel számolhat.

A téli sportbalesetek megelőzésekor elsődleges a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy egyre több sípályán - például a legtöbb lengyel, olasz, skandináv és osztrák síterepen - kötelezővé vált a sisak viselete az elmúlt években. Szintén fontos, hogy a síelni vágyók ismerjék és betartsák a sípályák írott és íratlan szabályait. Elengedhetetlen, hogy figyeljenek másokra is, egymás testi épségét ne veszélyeztessék.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás