így utazz olcsón és biztonságosan egyedül!

2019. január 02.
Az egyedül utazást hosszú időn keresztül furcsának tartották az emberek. Indokolatlanul, tegyük gyorsan hozzá, hiszen az élmények megélésének egy igazán egyéni és bensőséges formáját tudja adni, ha valaki egymaga tervez meg és tölt el egy teljes utazást. Igaz viszont az is, hogy a “szólózás” több szempontból is alapos átgondolást, tervezést igényel, hiszen mind anyagi, mind segítség terén csak magunkra számíthatunk.

így utazz olcsón és biztonságosan egyedül!

bízzunk az utazók közösségében

Az egyedül történő utazás nem egyenlő azzal, hogy teljesen magunkra maradunk. A hiteles utazási portálokon a felhasználók (vagyis a többi utazó) nagy számban véleményt alkothatnak (pl. a Tripadvisoron) egy szállásról, egy étteremről vagy egy turisztikai látványosságról, ezek a vélemények pedig aranyat érnek a programok és a költségek tervezésekor – ráadásul teljesen ingyen vannak!

tájékozódjunk a telítettségről

Gyakorlatilag nincs olyan utazási célpont, aminek ne lenne saját elő-, fő- és utószezonja. Ezeken belül persze a legkülönbözőbb karakterisztikák is felmerülhetnek, de előre látható szezonalitások mindenütt vannak. Az egyedüli utazásnak viszont a nevében is benne van, hogy ennek során szívesen van egyedül az ember, ezt pedig nem könnyíti meg, ha a főszezoni pörgésbe vagy az utószezoni last minute őrületbe csöppen bele valaki. Tájékozódjunk előre, hogy a kiszemelt helyeken melyik a legtelítettebb időszak, és érdemes olyan időpontot választani a meglátogatására, amikor a leggyérebb a turisták száma. Lesznek olyan úti célok, ahová – évszaktól függetlenül – mindig özönlenek a látogatók, de sok helyen a felkapott időszakok elkerülésével jelentős összegeket is megspórolhatunk, és akár pár ezer forintos repülőjegyekkel juthatunk el a kiszemelt úti célokra. 

 tipp!

Nincs nagy rutinod az utazás szervezésben, de mégis szeretnéd megcsípni a legjobb utakat potom áron? További tippekért kattints!


síelni, snowboardozni készülsz? használj feltűnő felszereléseket

Egyedül nekivágni a havas tájaknak egyet jelent az igazi szabadsággal, mivel senkihez nem kell alkalmazkodni sem tudásban, sem programszervezésben. A szabadság viszont felelősséggel is jár, amit négyzetre emel az a tény, hogy baj esetén nem lesz ott ismerős, aki azonnal segíthetne. A feltűnő színű öltözet választása a sípályákra elsőre blőd ötletnek tűnhet, pedig nagyon hasznos, hiszen azt az időt csökkenti, amíg egy segítőkész idegen, vagy egy mentőcsapat észrevesz, ha elesünk, vagy kicsúszunk a pályáról. Ez kulcsfontosságú, mivel sérülés esetén minden másodperc számíthat! 

így utazz olcsón és biztonságosan egyedül!

(a kép forrása: pixabay)

bérlés vagy vétel? 

Apropó felszerelések: örök kérdés, hogy bérelni vagy venni a jobb őket utazás előtt. Leginkább az érték és a használat gyakorisága szokta egyik vagy másik irányba billenteni a mérleg nyelvét, és ebben nincs igazán különbség a szóló és társas utazások között. Ami viszont inkább bérlés mellett szól, az az, hogy az egyedül utazók sokszor inkább az élményt, és nem a pihenést keresik, ez pedig azt is feltételezi, hogy ritkábban mennek ugyanolyan helyekre, ugyanazt csinálni - ergo megvehetnének életük során számtalan egyszer használatos tárgyat. Tehát első körben célszerűbb inkább bérelni, majd ha esetleg mégis úgy látjuk, hogy új hobbit találtunk, akkor beruházni a saját felszerelésbe.

védjük az értékeket!

Újabb életszerű példa: valaki nekiindul egyedül egy távoli kontinensnek. Ennél jobban nem is szakíthatja ki valami a megszokott hétköznapokból, de mindez azzal is együtt jár, hogy hamar védtelen lehet, és számos előre nem látható helyzetbe kerülhet. Fontos, hogy az élmények gyűjtése közben mindig legyen egy biztonságos pontja az értékeknek, ami például egy széfet jelenthet az aktuális városban, vagy szálláson. Hiszen gondoljunk csak bele, az egyedül utazók legnagyobb rémálma az, ha ellopják az iratokat és a tárcát egy fejlődő országban! Ezért célszerű inkább a fénymásolt iratokat magunknál tartani és készpénzt mindig csak a szükséges mennyiségben vinni; az eredeti iratokat és a többi napi készpénzt pedig az értékmegőrzőben biztonságban tudni.

kössünk megfelelő biztosítást!

Rossz hír sajnos, hogy a legalaposabb tervezéssel sem lehet teljesen kivédeni a problémás helyzeteket a szóló utazásoknál. A jó hír viszont az, hogy a K&H utasbiztosításainak széles választékából biztosan megtalálod azt a típust, ami úti célodnak megfelelő. Már az utazástervezés alatt válaszd ki a megfelelő biztosítást is!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás