így éljük túl a hosszú repülőutakat

2016. május 26.
Egy-egy hosszabb utazás után fájó tagokkal, kiszáradt bőrrel, fáradtan és gyűrödten hagyhatjuk el a repülőgépet. Érdemes megfelelően felkészülni és néhány kellékről gondoskodni annak érdekében, hogy a lehető legkényelmesebben teljen az utazás.

így éljük túl a hosszú repülőutakat

Hiába készülnek fejtámlába épített kijelzőkkel, zenék, mozifilmek és sorozatok tömkelegével, párnákkal és takarókkal, fülhallgatóval egy-egy hosszabb út során a légitársaságok, a gépeken eltöltött idő nem mindig a legkellemesebb. Nézzük, mit tehetünk, hogy a lehető legkényelmesebben vészeljük át a levegőben töltött órákat!

hidratáljunk!

A repülőgép levegője száraz, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk. Ha tehetjük, próbáljunk meg tartózkodni a szénsavas, cukros üdítőktől, a sok kávétól és alkoholtól, és maradjunk az ásványvíz mellett. Akinek száraz a bőre, annak érdemes egy kis tégelyben (amekkorát felvihetünk a fedélzetre) hidratálókrémet, ajakápolót is magával vinnie. A szemcsepp is jól jöhet a száraz levegőn.

első a higiénia

Egy hosszú út során kis helyre leszünk összezárva sok emberrel és véges számú mosdóval, tisztálkodási lehetőséggel, így készüljünk előre és vigyünk magunkkal fertőtlenítőt, nedves törlőkendőt, elegendő zsebkendőt. Jól jön még a fogkrém és a fogkefe is, ha fel szeretnénk gyorsan frissülni a mosdóban.

fő a kényelem

Gondoskodjunk a kényelmes öltözékről, kerüljük a szűk ruhákat, a kényelmetlen cipőket, szoros öveket. A légkondicionáló miatt a gépeken hűvös van, így érdemes egy kardigánnal vagy nagyobb sállal felszerelkezni az útra. Ha aludni szeretnénk, pakoljunk füldugót, zajszűrős fejhallgatót vagy szemtakarót. Gondoskodjunk arról is, hogy rendszeresen együnk, és lehetőleg könnyű ételeket fogyasszunk. Ételallergiások vagy speciális diétát tartók jelezhetik az igényeiket a légitársaságnál az indulás előtti hetekben, de érdemes vinni valamilyen (nem folyékony) ételt, nassolni valót is az útra.

mozogjunk!

Akármennyire is kényelembe helyeztük magunkat, nagyon fontos, hogy a hosszú utak során felkeljünk a székünkből és mozogjunk egy kicsit. Sétáljunk a sorok között, vagy keressünk egy kis helyet, és végezzünk néhány tornagyakorlatot! A székünkben is tudunk nyújtózkodni, ezt érdemes legalább óránként megtenni.

segítség, jet lag!

A jet lag akkor jelentkezik, amikor rövid időn belül időzónákat lépünk át. Ilyenkor a cirkadián ritmus, azaz a biológiai óránk felborul. Ez azért problémás, mert a belső óránk határozza meg, hogy mikor van szükségünk alvásra, vagy mikor éhezünk meg. Időzónákon átívelő utazások esetén érezhetjük azt, hogy a szervezetünknek nem volt ideje átállni, és nem az új időzóna szerint élünk. Így többek között alvászavarral, ingerlékenységgel, rossz közérzettel kell megküzdenünk érkezés után.

így éljük túl a hosszú repülőutakat

mit tehetünk?

  • Vágjunk neki az útnak kipihenten! Ha már eleve fáradtan indulunk, nehezebben tud majd átállni a szervezetünk.
  • A CNN amerikai hírtelevízió utazók körében végzett felmérése szerint, sokan esküsznek a könnyű mozgásra. Nyújtózzunk párat a repülőn és rendszeresen álljunk fel, így nem gémberednek el a tagjaink!
  • Szintén kedvelt megoldás az óra az új időzónára való átállítása. Minél előbb tesszük ezt meg, annál könnyebb dolgunk lesz!
  • A szervezetünk még egy jó ideig az otthoni idő szerint működik, vegyük ezt is figyelembe, és próbáljuk fokozatosan átállítani az új időre.
  • Részesítsük előnyben a könnyű fogásokat! A nehéz ételek megfekszik a gyomrot, és még fáradtabbak leszünk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás