használj sisakot síeléshez!

2014. január 29.
A statisztika néha nem azt az eredményt adja, amit várnánk. Sokszor hallunk szörnyű repülőgép katasztrófákról, rémes síbalesetekről. Mégis, a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési forma, míg a hó szerelmesei is kevesebbszer szenvednek balesetet, mint ahogy azt mi gondolnánk.

használj sisakot síeléshez!

Michael Schumacher, vagy Angela Merkel sajnálatos balesete miatt talán meglepően hangozhat az a kijelentés, hogy a síelés és a snowboardozás minden statisztika szerint az egyik legbiztonságosabb sportág a világon, mégis a számok ezt mutatják.

A 2012-es NSAA tanulmány szerint az elmúlt tíz évben, körülbelül évi átlag 41,5 haláleset történt síelés/snowboardozás közben, a 2011-2012-es szezonban 54 haláleset jutott összesen 51 millió lesiklásra, azaz egymillió balesetmentes sípálya látogatásra mindössze egy végzetes eset jut. Ha egy osztrák statisztikát nézünk, Európában a sízők kevesebb, mint 1%-a sérül meg, és csak minden 533.000-ik szenved halálos balesetet. Ez magyar viszonylatban annyit jelent, hogy 60-szor biztonságosabb a síelés, mint az autóvezetés.

Ehhez azonban tenni is kell!

Síelés előtt az utazó felelőssége a biztonságos felszerelés, és azon belül is a sisak, amelyből ha megfelelőt találunk, a baleseti kockázatokat még tovább csökkenthetjük. Szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani a sielok.hu weboldal átfogó cikkét, kiemelve onnan is a megfelelő illeszkedés, azaz a méret fontosságát.

Egy mérőszalaggal mérjük meg fejünk kerületét a szemöldök és a fül fölött - az eredmény lesz a szükséges sisak mérete. Formákból és típusokból válasszuk a számunkra legmegfelelőbbet (sosem árt kikérni a tapasztalt eladó véleményét), ne adjuk fel, mert a fejformánkra pontosan passzoló sísisak elengedhetetlen. A sisak felvéve akkor jó, ha sem nem szorít, sem nem lötyög, hanem pontosan illeszkedik a koponyára, mozgatásakor pedig nem mozog külön a fejünktől. Gyerekek esetében ez még fontosabb, ezért a szakértők azt javasolják, hogy a kelleténél nagyobb méretet vegyünk.

Ha a fentiekkel megvagyunk, igazán nyugodtan indulhatunk el a havas lejtőkön. Mindenkinek biztonságos, kellemes időtöltést kívánunk!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás