5 pontban az ökoturizmusról

2019. március 28.
Szemetelés, zajszennyezés, az állatvilág természetes közegének megzavarása, a helyi közösségek életminőségének romlása – ezek a turizmus pezsgésének olyan árnyoldalai, melyek hosszú távon akár a látnivalók végleges eltűnéséhez és/vagy esztétikai értékének jelentős romlásához vezethetnek. De lehetne ezt másképp csinálni? Utazhatunk úgy is, hogy közben ne avatkozzunk be a természetes ökoszisztémába és ne károsítsuk akaratlanul környezetünket?

5 pontban az ökoturizmusról

(kép forrása: pixabay)

1. mi az ökoturizmus célja? 

Az ökoturizmus egyfajta új szemléletet jelent, amely a turizmus fenntarthatóvá tételét célozza meg azáltal, hogy az utazás negatív, környezetkárosító hatását próbálja mérsékelni. A hangsúly mindvégig a természet, az épített környezet és a kulturális értékek megkímélésén van - a turisták úgy fedezzenek fel területeket, hogy közben felelősséget vállalnak a környezetükért, nem hagyják, hogy az ottlétünknek bármilyen negatív hatása legyen, sőt az értékek megőrzését és a látnivalók utódaik számára történő megőrzését segítik elő. 

2. mit jelent az ökoturizmus a gyakorlatban?

Olyan utazásokat, melyek elsősorban kis csoportlétszámúak, a résztvevők számára környezeti, természetvédelmi ismeretterjesztést nyújtanak, védik a veszélyeztetett természeti környezetet, korlátozzák a szennyezést és hasznot hoznak a helyi lakosság és természetvédelmi szervezetek számára. Ennek formája lehet például:

  • gyógyturizmus
  • kerékpáros turizmus
  • falusi turizmus
  • természetjáró turizmus

3. hogyan kivitelezhető a természetmegőrzés? 

Az ökológiai lábnyomunk minimalizálása és a fenntartható turizmus érdekében kezdő vagy alkalmi „ökoturistaként” több dolgot is tehetünk:

  • sétáljunk, amikor csak tehetjük
  • lehetőség szerint próbáljuk minimalizálni az utazás során kibocsátott szennyező anyagokat (például buszos utazással a repülő helyett)
  • törekedjünk a helyi kultúra, a helyi értékek megismerésére
  • ne szemeteljünk
  • a helyi boltokban költsük a pénzünket, ne a nemzetközi láncok valamelyikében
  • természeti értékeket, kagylókat, köveket, homokot ne vigyünk magunkkal – érjük be a fényképekkel és az emlékekkel 

4. hogyan (nem) érdemes utazni? 

„A turizmus szennyezi a környezetet”, „ Műanyag hulladék miatt került veszélybe a világörökség részének nyilvánított műemlék” – ismerősek a szalagcímek? Sajnos el kell ismernünk, hogy az utazás költségének csökkenésével egyre többen és egyre többet utazunk, mely akaratlanul is együtt jár a nem kívánatos hatásokkal. Ezért tartsuk mindig szem előtt a fentebb felsorolt szempontokat, mert már egy kis odafigyeléssel is tehetünk értékeink megőrzéséért. Sajnos időről időre felütik a fejüket az olyan szalagcímek, amik arról adnak tudósítást, hogy „turisták rongáltak”. A közösségi média persze csak rásegített a folyamatra, hiszen rajongók milliói keresnek fel kultikus helyeket, amiket filmekben ismertek meg, vagy olyan desztinációkat választanak, amit hírességek tettek ismerté. Ennek a folyamatnak lett az áldozata többek között Új-Zéland, ahol a természetet semmibe véve ott és úgy, ahol és ahogy ők akarják kempingeznek a Gyűrűk Ura és  Hobbit filmek kedvelői. Hasonlóképpen járt Izland is, de Mexikóban, Tulumban is elszabadultak a nyaralók, ahogyan Santorinin is – utóbbi helyen maximalizálni kellett a hajókikötések számát naponta 8000 látogatóra. Nem is kell messze mennünk, hogy hasonló korlátozással találkozzunk: a népszerű horvát nyaralóhely, Dubrovnik is maximalizálta az óvárosába belépő turisták számát: egyszerre maximum négyezren lehetnek benn, emellett egy hajóról maximum 4 turista mehet be a városba; a többieknek meg kell várniuk, amíg az első turnus visszaér.

5. hová érdemes utazni? 

Például Franciaországba, ahol 2017 szeptemberére készült el a Pierre & Vacances és a Disneyland közös ökoturisztikai projektje. A komplexum természetbarát és ideális szálláshely családok számára is, ráadásul Párizstól mindössze 32 km-re, a Disneyland Paris-tól pedig 6 km-re található. De a fentebb felsorolt szempontok mentén természetes vizek mellé, kerékpártúrára vagy az egyre népszerűbb falusi turistahelyekre is bátran elindulhatunk, akár itthon, akár a környező országokba. 

Ha utazni készülsz, ne csak a természet, hanem saját és családtagjaid testi épségének megóvásáról se feledkezz meg! Válaszd az online, percek alatt megköthető K&H utasbiztosításokat és élvezd a nyugodt pihenést!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás


Forrás:
hulladekboltermek.hu