bankolj biztonságosan a mobilodon!

2018. január 25.
Az okostelefonodon való minél biztonságosabb bankolás érdekében összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot. A tanácsok követése mellett segítség lehet számodra a K&H mobilőr alkalmazás, ami ingyenes víruskeresést és biztonsági ellenőrzést nyújt az android operációs rendszert használó felhasználóknak. További segítséget jelenthetnek a K&H mobiltárca biztonsági beállításai is.

bankolj biztonságosan a mobilodon!

mobilfizetés-biztonság K&H mobiltárca használata esetén

Mindenképpen érdemes, de ha érzékeny információkat tartalmazó alkalmazásokat is használsz, akkor különösen javasolt védened az okostelefonod képernyőjét jelszóval vagy PIN kóddal, ami biztonságosabb, mint a mintázat. Ha ujjlenyomat olvasásra is alkalmas a készüléked, akkor használhatod ezt a funkciót jelszó helyett.

A K&H mobiltárca használata során 5000 forint értékű vásárlás felett mindenképpen kell tárca PIN-kódot használni (mint egy hagyományos egyérintéses bankkártyánál a PIN-kód), de beállíthatod azt is, hogy csak az alkalmazás megnyitásával lehessen fizetni, és így minden tranzakciónál kérje ezt a kódot.

A K&H mobiltárca használata során a telefonodon nem tárolódnak a fizikai kártyaadatok, a mobiltárca létrehozásakor egy új, csak az adott készülékkel használható, digitális kártya jön létre. Mind a tényleges, mind a digitális kártya adatai biztonságban vannak a telefonon, azokat a készülékről nem lehet ellopni, távolról nem lehet hozzájuk eljutni, és csak azzal a telefonnal használhatók, amellyel össze lettek párosítva.

Amennyiben a készüléket ellopják, a banknál letilthatod a digitalizált kártyát is, így semmiképpen nem tudják azt illetéktelenek vásárlásra használni.

érdekel a K&H mobiltárca

további mobilbiztonsági tanácsok:

  • mindig telepítsd a mobilodra az aktuális, a gyártó által javasolt szoftverfrissítéseket 
  • kerüld el az illegális vagy ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat
  • alaposan fontold meg, hogy melyik mobilalkalmazás számára adod meg a kártyaadataidat
  • gondoskodj a Wi-Fi-hálózatod biztonságáról
  • zárold okostelefonod, amikor épp nem használod, hogy senki ne tudjon könnyen hozzáférni személyes adataidhoz és alkalmazásaidhoz
  • ne használj feltört operációs rendszert futtató mobilkészüléket, mert a jailbreakelés és a rootolás az operációs rendszer számos beépített biztonsági funkcióját kiiktathatja
  • mobilalkalmazásaidnak igyekezz mindig a legfrissebb verzióját használni
  • soha ne add meg személyes (így különösen bankkártya) adataidat olyan weboldalon, amelynek biztonságáról nem tudsz meggyőződni. Mindig ellenőrizd, hogy a böngésző címsorában a https:// biztonságos protokoll szerepeljen. 
  • A megtévesztő (scam) e-mailek gyakran azt állítják, hogy bankkártyádnál vagy bankszámládnál biztonsági probléma merült fel, és ezért sürgősen intézkedned kell. Ne dőlj be ezeknek a felhívásoknak, ne kattints a bennük található csatolmányra, linkre, vagy gombra. A bankod SOHA nem kéri tőled e-mailben a PIN-kódod vagy az e-bank belépéshez szükséges adataidat.