így utazz 2022-ben! 4+1 tipp a biztonságos kiruccanáshoz

2022. február 09.
Az utóbbi két évben a járványhelyzet jelentősen megváltoztatta az utazási szokásainkat és még mindig számos olyan kérdés van, ami felmerül, mikor külföldi utazást tervezünk. Hogyan juthatunk el a célországba biztonságosan? Mi lesz akkor, ha betegség miatt nem tudunk elutazni? Kapunk pénzvisszatérítést? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amiknek érdemes utána nézni az indulás előtt!

így utazz 2022-ben! 4+1 tipp a biztonságos kiruccanáshoz

Járványhelyzet ide vagy oda, ugye Te is mindig kötsz utasbiztosítást indulás előtt? Ez nem csak azért fontos, hogy ha komolyabb baj ér, akkor részesülhess ingyenes orvosi ellátásban, de ahhoz is elengedhetetlen, hogy kisebb sérülések esetén se kelljen nagy összegeket kifizetned az orvosnál. Ráadásul a legtöbb biztosítás a poggyászodat is védi, így ha esetleg elkeveredik a csomagod, akkor legalább az anyagi károk miatt ne kelljen aggódnod. A járványhelyzet alatt azonban nem árt alaposabban utána nézned, hogy a biztosításod milyen káreseményekre terjed ki.

1. koronavírus-fertőzés kezelésére is fizet a biztosító?

Ez biztosítótól függ. Vannak olyan biztosítók, akik csak akkor térítik meg az ellátásod és/vagy hazautad költségeit, ha rendelkezel védettségi igazolvánnyal. A K&H Biztosítónál olyan igazolásra van szükséged, amelyben mindkét oltásod dátuma szerepel. 18 év alattiak esetében nem feltétel a vakcina, de olyan személy felügyelete alatt kell állni, akinek igazoltan megvan mindkét oltása.

2. karantén alatt is érvényes az utasbiztosításom?

Ha érkezés után kötelező karanténidőszakot határoz meg az ország, ahová utazol vagy kapcsolatba kerültél fertőzött személlyel, ezért kell elkülönülnöd, és ez idő alatt betegednél meg, az ellátásod árát az összes hazai biztosító megtéríti. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a karantén költségeit is állják! Vagyis ha anélkül kell karanténba vonulnod, hogy fertőzött lennél, a szállodai szobád árát, a kényszerből későbbre halasztott hazaút miatt felmerülő többletköltségeket és az egyéb felmerülő kiadásokat magadnak kell fedezned. Ez általános gyakorlat a magyarországi biztosítók körében.

Ha karanténba kerülnél, nagyon figyelj rá, hogy a hazautazásodig biztosítva legyél! Ha a karanténidőszak alatt járna le a szerződésed, érdemes meghosszabbítani, amit telefonon keresztül tehetsz meg.

 tipp!

A K&H utasbiztosításodat, amennyiben a telefonos egyeztetés során jelezted, hogy karanténba kerültél, kényelmesen, 100%-ig online is meghosszabbíthatod, akár a mobilbankon keresztül is, így nem terhelnek plusz díjak. A telefonos egyeztetésre azért van szükség, mert a külföldön kötött utasbiztosítások alapvetően nem érvényesek, ám ezek az esetek kivételt képezhetnek.


3. akkor is szükségem van utasbiztosításra, ha van Európai Egészségügyi Kártyám (EEK)?

Magyarország európai uniós csatlakozása után hazánkban is bevezették az EEK-t, ami tulajdonképpen egy, az egész térségben érvényes TAJ kártya. Utasbiztosítást azonban akkor is érdemes kötnöd, ha rendelkezel vele, mert számos országban nem biztosít teljes ellátást vagy költségmentességet! Sőt, az utasbiztosítás nagyobb szabadságot ad, ugyanis olyan kórházak szolgáltatását is igénybe veheted, amelyeket EEK-val nem. Szintén fontos tudni, hogy a betegséged vagy baleseted miatt felmerülő egyéb kiadásaidat (például újabb hazaút vagy betegségből fakadó plusz éjszakák költsége a hotelban) csak az utasbiztosítás téríti meg, az EEK kizárólag orvosi ellátást biztosít.

4. melyik országba utazhatok biztosítással?

A világ összes országába. A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján megnézheted, hogy melyek aktuálisan az „utazásra nem javasolt országok”, amelyek a világjárvány előtt olyan térségek voltak, ahová például fegyveres konfliktusok vagy természeti katasztrófa miatt nem javasolt az utazás, ám jelenleg a járványhelyzet kapcsán a világ összes országa piros, vagyis utazásra nem javasolt térségnek minősül. Ha emiatt mégsem indulsz útnak, a biztosító nem téríti meg a szállásodat, repülőjegyedet és egyéb költségeidet. Magát a biztosítást azonban díjmentesen lemondhatod és visszakapod a biztosításra befizetett összeget, a szerződés kockázatba lépése előtt.

Szintén fontos tudni, hogy akármelyik biztosítót is választod, ha Európán kívülre utazol, biztosításod drágább lesz. Legtöbbször 50 százalékos, de néhány ország esetében akár 100 százalékos felárral is számolni kell.

+1 tipp síelőknek: ne feledd a felelősségbiztosítást!

2022. január 1-jétől az Olaszországba utazóknak fontos tudni, hogy a sípályákra csak olyanok mehetnek fel, akik rendelkeznek felelősségbiztosítással. Ez síbalesetek esetén nyújt biztonságot, ahol a felelősség megállapítása, ami meghatározza, hogy ki fizeti az orvosi ellátás költségeit, sokszor nem egyszerű feladat. A felelősségbiztosítás azonban lehetővé teszi, hogy ha balesetet okozol, akkor a biztosító megtérítse helyetted a másik fél orvosi ellátását. A K&H-nál kötött utasbiztosítások tartalmaznak felelősségbiztosítást, így plusz teendőd nincsen, mint megkötni a biztosítást. Ha úgy síelsz, hogy nem rendelkezel ilyen fedezettel, akkor büntetésre számíthatsz, vagy a helyszínen kell megkötnöd a felelősségbiztosítást, ami azonban jellemzően alacsonyabb limitösszegig téríti az okozott károkat.

Megtaláltad az úticélt és utána néztél a legfontosabb kérdéseknek is? Utazz biztonsággal a K&H utasbiztosítással és kösd meg online, kedvezménnyel, akár a reggeli kávéd mellett!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás