snowboard kezdőknek: 4 tipp felszerelés választáshoz

síelést tervezel? biztosítsd be magad & használd kedvezményeinket!
2020. január 28.
Nem véletlenül népszerűek az olyan extrém téli sportok, mint a snowboardozás, hiszen a fagyos, fehér buckák meglovaglása hatalmas adrenalinlöketet ad a testünknek. Alig várod Te is, hogy deszkára pattanj? Mutatjuk, hogyan válassz felszerelést kezdőként!

snowboard kezdőknek: 4 tipp felszerelés választáshoz

Persze mint minden sportnak, a hódeszkázásnak is megvannak a maga kihívásai, kiváltképp ha kezdő az ember. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos információt azoknak, akik még csak most szeretnének belépni a téli extrém sportok izgalmas világába.

mit kell tudni a téli sportokról általánosságban?

Minden szabadtéri téli sportnál fontos tisztában lennünk azzal, hogy a sportolás körülményei folyamatosan változnak, hiszen a pályák rengeteg környezeti hatásnak vannak kitéve, így más lehet a dőlésszögük, a minőségük még akkor is, ha rendesen karbantartják őket.

Az időjárás nemcsak a pályákat befolyásolja, de hatással van a mi szervezetünkre is, így érdemes meleg, réteges ruházattal és naptejjel is készülni; a hegyekben ugyanis szó szerint „közelebb vagyunk a Naphoz”, így könnyebben le is éghetünk.

Ha már a testünknél tartunk, nem árt az elején egy kiadós izomlázra is számítani, mivel a síelés, jégkorcsolyázás és snowboardozás teljesen más izomcsoportokat mozgat meg, mint más sportok, és akkor az állóképességről még nem is beszéltünk. Ezért javasolt már az indulás előtt kardió edzésekre járni, célzott gyakorlatokkal pedig a láb- és törzsizmainkat is megerősíteni.

tippek a snowboard alapfelszerelés kiválasztásához

1. deszka

Először is szükségünk lesz egy deszkára, amelynek kiválasztásánál kezdőként arra kell figyelni, hogy minél hosszabb a board, annál gyorsabban siklik és annál nehezebb irányítani, ezért elsőre érdemes egy rövidebb, könnyebb „all-mountain” darabot választani a profi eszközök helyett. Nem feltétlenül szükséges mindenből sajátot beszerezni már az első alkalommal: lakóhelyünkön, de a legtöbb síparadicsomban is van lehetőség az eszközök bérlésére.

2. cipő és kötés

A deszka mellé kelleni fog egy jó snowboard cipő és egy kötés is. A cipő esetében fontos, hogy ne egy sima bakancsot vagy hótaposót válasszunk, hanem vegyünk olyan darabot, amit kifejezetten hódeszkázáshoz gyártottak. A modern, csatos kötések alkalmazkodnak a különböző boardbakancsokhoz, érdemes ilyet választani. A kötés optimális szögének beállítását ha lehet, bízzuk tapasztalt oktatóra, ne próbáljuk mi magunk beállítani a kényelmes pozícióba.

3. védőfelszerelés

Ne spóroljunk a védőfelszerelésen, hiszen számtalan komoly balesettől óvhat meg minket. Vegyünk egy sisakot, ami tökéletesen illeszkedik a fejünkhöz, egy védőszemüveget a káros napsugarak, szél, hó és párásodás ellen, és speciális, fémsínes snowboardos kesztyűt. Ha extra biztonságra törekszünk, egy derék- és farkcsontvédőt is érdemes beszerezni. A tanulási időszakban valószínűleg sokat fogunk esni: fenékre illetve előre, így fontos, hogy a csuklónk, farkcsontunk és fejünk megfelelő védelmet kapjon.

4. technikai öltözet

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a réteges, technikai öltözködés fontosságát, egyrészt mert a hegyekben sokkal hidegebb van, mint amihez a szervezetünk a városban hozzászokott, másrészt, mert a technikai ruházat megvéd minket a megfázástól, harmadrészt pedig, mert az eséseknél is jól jön a tompítás. Amit mindenképp érdemes beszerezni: merino aláöltözet és zokni, gyapjú vagy nedvességet kivezető, szintetikus anyagból készült pulóver, snowboard nadrág, meleg, kapucnis dzseki, sál, ajakbalzsam és naptej.

biztosan a snowboard a nekem való téli sport?

Nem mindenkinek szimpatikus a snowboardozás első látásra, főként a gyorsasága miatt, illetve azért, mert a lábainkat nem tudjuk egymástól külön mozgatni. Lássuk, milyen más lehetőségeink vannak!

dual snowboard

Manapság még viszonylag kevesen tudják, de a snowboardnak létezik egy úgynevezett dual változata is, amikor a lábainkat nem egy, hanem gyakorlatilag egy kettévágott deszkára kell helyeznünk. Így a lábaink külön-külön tudnak mozogni és az oldalsó mozgások egyszerűbbé válnak.

bobski

Ez a nemrégen bemutatott újdonság a síléc, a bobszánkó és a snowboard keresztezése. A keskeny szánkóra hasonlító eszköz egyik végére ülést helyeztek, a beépített fogantyú pedig az irányíthatóságot segíti. Mivel a deszka könnyű, így elsősorban a sebesség megszállottjainak kedvencévé válhat.

Bármelyik extrém téli sportot is választod, ne felejts el biztosítást kötni, hiszen az extrémitás együtt jár a magasabb baleseti kockázattal is! Tudj meg többet a K&H utasbiztosításokról, választható síbiztosítás csomaggal, amely teljesen online, akár már napi 308 forinttól megköthető!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás