K&H hűsítő ligetek program

  • fák és cserjék ültetésével növeljük a zöld felületet
  • hűs árnyékot & csodás feltöltődési helyszínt nyújt majd a gyerekeknek
  • összekapcsoljuk a klímaváltozás elleni küzdelmet a fenntarthatóságra neveléssel
  • a Földnek is jót tesz & madaraknak is otthont adhat

A K&H-nál nagy gondot fordítunk arra, hogy fenntartható fejlődést célzó intézkedéseinkkel óvjuk a bolygót. Szerteágazó társadalmi kezdeményezéseinkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, és tenni azért, hogy a jövő társadalma egy élhető környezetben teljesedhessen ki.

Ennek jegyében indult el 2022 szeptemberében K&H hűsítő ligetek programunk, amely célja, hogy fák és bokrok ültetésével növelje a zöld növényzetet az oktatási intézmények udvarán, megismertetve a gyermekekkel azok jótékony hatásait és hozzájárulva a környezettudatosságra neveléshez. A programra az oktatási intézmények pályázati úton jelentkezhettek, összesen 487 intézmény nyújtotta be igényét udvara kizöldítésére.

A K&H hűsítő ligetek program keretében 2023 júniusáig 100 iskolában, óvodában és bölcsődében összesen 555 fát és 1100 cserjét ültettünk el, így a gyerekek néhány év múlva lombos fák árnyékában játszhatnak, pihenhetnek. A növényeknek köszönhetően javul a levegő minősége, elvezetik a csapadékot, csökkentik a zajt, védik a talajt, megfogják a szállóport, megkötik a légköri széndioxidot, valamint élőhelyet nyújtanak más élőlényeknek is.

A program a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködésével valósult meg.

A támogatáshoz a K&H ügyfelei is hozzájárultak: 2022. szeptember 19. és október 31. között digitális fizetéseik után a K&H saját bevételéből különített el pénzt a K&H hűsítő ligetek létrehozására. A közel 4,4 millió mobiltárcás tranzakcióval összegyűlt összeget a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány kiegészítette, így 50 millió forintból ültettük el a növényeket országszerte.

A K&H hűsítő ligetek program az alábbi helyszíneken valósult meg

     

     

gyakran ismételt kérdések

kik és meddig pályázhatnak a K&H hűsítő ligetek programra?

Ahogy a kiírásban is szerepel, a pályázatra a köznevelési törvény 41. §-a szerinti nyilvántartásban szereplő köznevelési intézmények nyújthatják be pályázatukat, 2022. október 12-ig.

hogyan kell benyújtani a pályázatot?

A kitöltött űrlapot illetve az intézményvezető és a fenntartó által aláírt nyilatkozatot e-mailben kell elküldeni Antal Tündének a t.antal@well.hu e-mail címre

minden pályázó kap növényeket?

Nem, a pályázaton tervezetten 50 pályázó nyer. A kiválasztott intézményekben a 10 millió Fa Alapítvány szakértői felmérik a növényeknek kijelölt helyet, és amennyiben az mégsem alkalmas a fák és bokrok elültetésére, a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány elállhat a támogatástól.

kinek kell aláírnia a nyilatkozatot?

A nyilatkozatot a növényeknek helyet adó köznevelési intézmény vezetőjének, illetve az intézmény törvényes képviselőjének, a fenntartónak kell aláírnia és lepecsételnie.

mikor kapnak a pályázók értesítést az eredményről?

A pályázók november 7-ig kapnak értesítést arról, pályázatuk nyert-e.

milyen növényeket ültetnek el a program keretén belül?

A növények fajtáit a 10 millió Fa szakértői választják ki, a helyszín előzetes felmérése alapján, figyelembe véve a környezeti adottságokat. Nagy lombú, magasra növő fákat ültetnek, például platán, ezüst hárs, kislevelű hárs, fűz, korai juhar, hegyi juhar, turkesztáni szil, mezei szil.

a pályázó meghatározhatja a növények típusát is?

Nem, a növényfajokat a 10 millió Fa szakértői választják ki, a helyszín előzetes felmérése alapján, figyelembe véve a környezeti adottságokat.

igényelhet a pályázó csak fákat, bokrokat nem?

Nem. A cserjék és a nagy lombozatú fák kombinálásával változatos kis park jön létre az intézmények udvarán, emellett a bokrok óvják a fákat a kiszáradástól és a gyomoktól, a törzset pedig a sérülésektől.

milyen területet kell megjelölni a fák helyéül?

Egy fának (és a hozzátartozó 2 bokornak) egy 5,5 méter oldalú négyzet alapú területet (30 m2) kell kijelölni, ahol nem fut sem a földben, sem a levegőben vezeték. A fák akár 20 méter magasra is megnőhetnek, és a törzstől 4-5 méter messzire is nyúlhat lombkoronájuk.

a pályázó megjelölhet keskeny, hosszú sávot a fák helyéül?

Nem. A kijelölt területnek egy 5,5 méter oldalú négyzetnek kell lennie, aminek a közepére ültetjük a facsemetét. Mivel a fa akár 20 méter magasra is megnőhet, és lombja 4-5 méterre is kinyúlhat a törzstől, minden irányban biztosítani kell a helyet a növekedésre.

az intézmény kerítésén kívül, az utcafronton is kijelölheti az ültetésre szánt helyet?

Nem, a növények helyét az iskola udvarán, elkerített területen kell kijelölni.

lehet-e épület mellé kijelölni a fák helyét?

A fák lombkoronája akár 20 méter magasra is megnőhet, és a törzstől akár 4-5 méter szélességre is terjeszkedhet. Ezért az épület a fa törzse és az épület között legalább 5 méter helyet kell hagyni.

ki ülteti el a növényeket?

A növényeket a 10 millió Fa Alapítvány önkéntesei ültetik el, de a nyertes intézménynek 2 embert kell biztosítania a faültetéshez.

mit jelent az hogy a kijelölt helynek nincs közvetlen kapcsolata sportpályával?

Ha a növényeket foci- vagy kosárlabda pálya mellé ültetnénk, fokozottan ki lennének téve annak, hogy a labda eltalálja a fiatal facsemetéket és bokrokat, amely veszélyeztetik azok életben maradását. Ezért olyan helyet kell számukra kijelölni, ami nincs sportpálya közelében.

milyen magasra nőnek meg a fák?

Mivel a hűsítő ligetek célja, hogy minél nagyobb árnyékos részt hozzon létre az intézmények udvarán, így dús lombozatú, magasra növő fákat ültetünk. Ezek akár 15-20 méter magasra is megnőhetnek.

a 10 millió Fa Alapítvány biztosítja a földet, karót, öntözőt stb. az ültetéshez?

Igen. Az Alapítvány végzi a terület előkészítését (rendbetétel, ültetőgödör kiásása, szüksége esetén sitt elszállítása), illetve a fák és cserjék szakszerű elhelyezését.

Az intézmények részéről az ültetéshez a helyszín, illetve legalább 2 fő segítő biztosítását kérjük.