hogyan tervezzünk a váratlan helyzetekre?

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2017. december 13.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk nem történhet olyan, előre nem látható dolog, amire ne lennénk felkészülve. Azonban sajnos időnként éppen mi vagyunk azok a „mások”, akiknek váratlan kiadással kell szembenézniük. Pedig egy-egy jól megválasztott megtakarítás ilyen esetekben könnyedén kisegíthet minket.

hogyan tervezzünk a váratlan helyzetekre?

Az az igazság, hogy ezeknek a váratlan helyzeteknek a nagyobbik része bizony előre tervezhető, fel lehet rájuk készülni. A lakást időnként fel kell újítani, a mosógép vagy a hűtőszekrény bármikor elromolhat, az autó időről időre igényli a szervizt, a gyerek továbbtanulása már-már természetes velejárója a szülői életnek, ahogyan az albérlet fizetése vagy az első saját lakás megvásárlása is, de a munkanélküliség, vagy egy váratlan baleset, betegség miatti átmeneti vagy tartós keresőképtelenség szintén utolérhet bennünket.

Ezek az élethelyzetek tehát nagy valószínűséggel bekövetkeznek, vagy megtörténhetnek velünk is, hiába dugjuk homokba a fejünket.

Ilyen és ehhez hasonló esetekre az egyik megoldás – ha nem áll rendelkezésünkre mindig nagyobb pénzösszeg –, ha kölcsönt igénylünk, amelyet havonta törlesztve fizethetünk vissza, de ennél létezik jobb megoldás is, mégpedig: ha ezt a jövőbeli törlesztőrészletet a jelenben inkább megtakarításba csoportosítjuk át, és akkor használjuk fel a saját(!) pénzünket, amikor szükségünk van rá.

röviden a befektetésekről és megtakarításokról

Bár sokan a befektetést és a megtakarítást egymás szinonimájának gondolják, valójában elég jelentős különbségek vannak a két pénzügyi fogalom között. Míg a megtakarításhoz nincs szükség magas szintű pénzügyi ismeretekre, addig a befektetések bonyolultsága, összetettsége igényelhet némi pénzügyi tudást és/vagy tapasztalatot. Főleg azért, mert a befektetések olykor jelentős ingadozásokat mutathatnak (ezért sem kifejezetten ajánlottak rövidtávra), ellentétben a kiszámíthatóbb, de magas hozamokkal nem kecsegtető megtakarításokkal.

A megtakarítások kockázata ezért jóval alacsonyabb, mint a befektetéseké. Persze ha azt vesszük, hogy a befektetésekkel kiemelkedő nyereséget és veszteséget egyaránt realizálhatunk, szemben a megtakarítások mérsékeltebb, de biztos hozamával, akkor ez elég egyértelmű eltérés, amely a külső tényezők befolyásoló hatásának mértékével is összefügésben van (a befektetéseknél ez magasabb). A kombinált termékekre természetesen ezek kombinációja igaz.

a megtakarítások fajtái

A megtakarításokat legegyszerűbb az időtáv szempontjából csoportosítani: