Te tudod már, mi a különbség a nyugdíjcélú megtakarítások között?

ha még nem, elmagyarázzuk!

szeretnéd megalapozni az önfeledt idős éveidet? tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!
2017. október 18.
A piacon jelenleg NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár az a három nyugdíjcélú megtakarítás, amelyre állami támogatást vehetsz igénybe. Kinek melyiket célszerű választania? Segítünk megismerni őket!

Te tudod már, mi a különbség a nyugdíjcélú megtakarítások között? Ha még nem, elmagyarázzuk!

NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla)

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy sajátos, öngondoskodást segítő értékpapírszámla, ahol a befizetéseinkre nem látra szóló kamatot kapunk, hanem értékpapírt vásárolunk belőle. Évente 20% (maximum 100 000 forint) adójóváírás jár a befizetéseink után. A befizetések mértékét és időpontját mi dönthetjük el, ahogyan azt is, hogy milyen értékpapírokat vásárolunk/adunk el, de akár rendszeresen is takarékoskodhatunk.

Az értékpapírszámlán realizált hozam kamatadómentes, ha nyugdíjba vonuláskor, de legalább 10 év után nyúlunk hozzá. Egyéb esetekben magas költségekkel és visszafizetésekkel kell szembenézned.

előnye(i):

 • a három előtakarékossági mód közül itt a legalacsonyabbak a költségek
 • a hozzáértők számára ideális választás lehet, de ha van rá lehetőség, kérhetünk segítséget is hozzá annál a pénzintézetnél, ahol megkötöttük
 • szabadon hozhatjuk meg a befektetési döntéseket, a hozamok teljesen a mi döntéseinktől függnek

hátránya(i):

 • alacsonyabb, maximum 100 ezer forintos állami támogatás
 • a nyugdíj pénzszámla kizárólag forintban vezethető
 • érinti a nyugdíjkorhatár emelése

nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások egy speciális fajtája, ez is a hosszú távú megtakarítások közé sorolható, amelynél akkor juthatunk hozzá a pénzünkhöz, ha nyugdíjba megyünk.  Emellett a nyugdíjbiztosítás abban az esetben is nyújt szolgáltatást, ha a Biztosított 40%-ot meghaladó egészségkárosodást szenved; halála esetén pedig a Kedvezményezett(ek)nek fizet a biztosító.

Nyugdíjbiztosítás választása esetén évente 20% (maximum 130 000 forint) adójóváírás vehető igénybe a befizetések után. Két típusa létezik: az elterjedtebb unit-linked (más néven befektetési egységhez kötött), illetve a garantált hozamú életbiztosítás. Előbbinél az általunk választott befektetési egységek hozama határozza meg a lejáratkor esedékes összeget, míg utóbbi esetén egy előre meghatározott összeget fizet a biztosító, ha elérjük a lejárat dátumát.

előnye(i):

 • szélesebb befektetési portfólióból választhatunk, és kockázati eseményre is fedezetet nyújt(hat), pl. egészségkárosodás, haláleset

 • a szerződéskötéskor érvényben levő nyugdíjkorhatár elérésekor jár le, nem érinti a nyugdíjkorhatár emelése

hátránya(i):

 • az egyes nyugdíjbiztosítások költségei között nagy eltérések lehetnek

 • a minimum ajánlott futamidő 10 év

önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak működését törvényi keretek között szabályozzák. Nyugdíjba vonuláskor az addig befizetett pénz hozamokkal növelt összege jár neked. Évente 20% (maximum 150 000 forint) adójóváírás vehető igénybe az egyéni befizetések után. A pénztári számlán keletkező hozamot nem terheli kamatadó.

Annak megfelelően, hogy mennyire szeretjük a kockázatot, különböző portfóliókból választhatunk. Ráadásul, némi költség fejében, szabadon változtathatjuk a termékek összetételét.

előnye(i):

 • nem nekünk kell meghozni a befektetéssel kapcsolatos döntéseket, ez a pénztárra van bízva

 • maximum 150 ezer forintos állami támogatás évente

 • a befizetett éves tagdíjjal arányosan kedvezőbb költségek

 • 10 év után csak itt vehető ki komoly megszorítások nélkül (vagyis adó- és járulékmentesen) a hozam

hátránya(i):

 • magas költségek rövid távon

 • relatív kevés választási lehetőség a befektetési termékek között, hiszen a pénztárak komplett portfóliókat kínálnak

összefoglalás

A nyugdíj-előtakarékossági számla nyújtja a legnagyobb szabadságot a legalacsonyabb költségek mellett, lehet rendszeresen megtakarítani havonta, de akár egyszeri nagy összegekkel is növelhető. A nyugdíjbiztosítást akkor ajánljuk, ha kockázati védelemre is vágysz, illetve korlátozottabb számú befektetési palettában gondolkodsz. Az önkéntes nyugdíjpénztárt a magasabb állami támogatás és a befektetési kényelem miatt érdemes választani.

K&H nyugdíjbiztosítás

K&H nyugdíj-előtakarékossági számla