ezzel is számoljunk! – az iskolakezdés 5 leggyakoribb váratlan költsége

2019. augusztus 28.
A tanév kezdetén nem csupán a tanszerek beszerzése és a kinőtt ruhák pótlása terheli meg általában mind anyagilag, mind lelkileg a családokat. A friss egyetemistának albérlet kell, sokan ilyenkor vesznek laptopot, a kisebbeknek pedig iskolatáskára is szükségük van. Ugyanakkor az iskolakezdésnek lehet számtalan bújtatott, előre nem látott költsége is. Most ezeket gyűjtöttük össze, hogy a tanévkezdés ne érhessen hidegzuhanyként senkit.

az iskolakezdés 5 leggyakoribb váratlan költsége

diákok dupla uniformisban

Az már inkább az óvodások, a kis elsősök, a felső tagozatba és a középiskolába indulók szüleit érintheti kellemetlenül, amikor a tanévkezdésre ráfordulva hirtelen kiderül, hogy az iskolakezdés nemcsak az iskolatáska és a tanszerek beszerzésével jár együtt. Ugyanúgy szükség lesz egy teljes testnevelés órai szettre is a tornazsáktól kezdve, a tornacipőn át, a póló-nadrág kombinációig.

Ha pedig az új tanévvel az iskola falain túl is rendszeresen sportolni kezd a gyerek, az újabb felszerelést és újabb extra kiadást jelent. Ráadásul az iskola még azért is beküldhet bennünket a ruhaüzletbe, hogy a diáknak megfelelő ünneplőruhája is legyen az iskolai ünnepségekre..

osztálypénz melletti egyéb

Hiába jellemző a bölcsődétől egészen az érettségiig, valamilyen különleges ok folytán hajlamos a szülő évről-évre rácsodálkozni arra, hogy rendszeresen újabb összegeket fizet be osztálypénz, kirándulás, múzeumlátogatás, színház, koncert és egyéb program címen. Mindezt még kiegészítheti az óvodai/iskolai farsang, a szalagavató, a jótékonysági bál, a ballagás, az öregdiák rendezvény és a gyűjtés az udvar felújítására vagy a beázott tető kijavítására. Hogy az egyéb, kisebb- nagyobb ajándékozásokról még ne is beszéljünk…

felkészülés a jövő kihívásaira

A tanév kezdete egyben egy hobbi vagy szükséges hasznos tudás elsajátításával is együtt járhat. Külön nyelvóra a nyelvvizsgára való felkészüléshez, plusz órák matekból a jó jegyekért, zongoraleckék, előkészítő tanfolyam az érettségi előtt vagy éppen a kisebb anyagi csődöt jelentő jogosítványszerzés. Ezeken a kiadásokon gyermekünk jövője érdekében megtakarítani nem igazán tudunk, így mást nem tehetünk, minthogy előre tételesen számba vesszük az előttünk tornyosuló tételeket.  

a büfé vonzása

Ha már nagy nehezen kigazdálkodtuk, hogy milyen szolfézs, zongoraóra, karate, néptánc és külön angol fér bele, reggelente valószínűleg úgysem lesz elég ezeknek az árát a tízóraival és az uzsonnával együtt a gyermek kezébe nyomni, mert az akár este 8-ig is elhúzódható foglalkozások mellett a büféből nasizás szinte garantált. Emellett persze nem árt a zsebpénzről sem megfeledkezni, aminek tudatos kezeléséről és bevezetéséről ide kattintva olvashatsz további tippeket. Azt már nem is említve, hogy a rendszeres zsebpénz intézményével kellő pénzügyi tudatosságra nevelhetjük a gyermekeinket, hogy majd ha egyszer odáig jutnak, nekik szülőként kevésbé legyen sokkoló a szembesülés az iskolakezdés nyílt és bújtatott költségeivel.

felsőoktatás: berendezni a háztartást

Persze az iskolakezdés többnyire minden családnak komoly anyagi megterhelés, ezen belül is valószínűleg a felsőoktatásba készülő gyerekek szüleinek „fog a legtöbbet fájni a feje”. Különösen akkor, ha a friss egyetemista/főiskolás a fővárosban vagy külföldön kezd önálló életet. Ilyenkor a kollégiumi árakkal és az albérlet költségeivel még számolunk, beleértve a kaucióit is, ám azzal már nem feltétlenül, hogy ilyenkor egy új, önálló háztartás legalább minimális szintű berendezését is meg kell finanszíroznunk.

Még ha a legolcsóbb megoldásban is gondolkodunk, valószínűleg megspórolhatatlan lesz néhány saját, elsősorban a zavartalan tanulást biztosító bútor és kiegészítő beszerzése (kényelmes irodaszék, íróasztal, olvasólámpa, olvasófotel, stb). Ott van továbbá a konyha, ahol ha nagy sütés-főzés nem is lesz, de a kávéfőző, vízforraló, melegszendvicssütő szentháromság valószínűleg nagyban támogathatja majd a sikeres tanulmányokat. A tányérokról, poharakról, bögrékről, konyharuhákról és minden egyébről már nem is beszélve.

Aminek a beszerzése szintén kisebb sokkot okozhat, amikor elkezdjük begyűjteni az új élettér tisztán tartásához szükséges eszközöket. Akár több tízezer forint is lehet a törölközők, szivacsok, felmosókellékek, tisztító-és fertőtlenítőszerek költsége, pláne, ha még porszívót is vásárolnunk kell, legyen az használt vagy új gyártmány.

K&H 100% online személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%

 

Az összes költséget tételesen számba véve, lehetetlen küldetésnek tűnik az iskolakezdés finanszírozása? Akkor tudj meg többet a 100% online, hipergyorsan igényelhető K&H személyi kölcsönről (THM: 8,1 – 13,8%), hogy a gondtalan tanévindításnak ne lehessen anyagi akadálya! Sőt, ha ügyfelünk vagy, az igénylést a K&H mobilbankból is intézheted, így a kölcsönösszeg már 5 percen belül a bankszámládon lehet!

K&H személyi kölcsön online

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év