ezzel is számoljunk! – az iskolakezdés 5 leggyakoribb váratlan költsége

2019. augusztus 28.
A tanév kezdetén nem csupán a tanszerek beszerzése és a kinőtt ruhák pótlása terheli meg általában mind anyagilag, mind lelkileg a családokat. A friss egyetemistának albérlet kell, sokan ilyenkor vesznek laptopot, a kisebbeknek pedig iskolatáskára is szükségük van. Ugyanakkor az iskolakezdésnek lehet számtalan bújtatott, előre nem látott költsége is. Most ezeket gyűjtöttük össze, hogy a tanévkezdés ne érhessen hidegzuhanyként senkit.

K&H 100% online személyi kölcsön – THM: 8,1 – 13,8%

az iskolakezdés 5 leggyakoribb váratlan költsége

diákok dupla uniformisban

Az már inkább az óvodások, a kis elsősök, a felső tagozatba és a középiskolába indulók szüleit érintheti kellemetlenül, amikor a tanévkezdésre ráfordulva hirtelen kiderül, hogy az iskolakezdés nemcsak az iskolatáska és a tanszerek beszerzésével jár együtt. Ugyanúgy szükség lesz egy teljes testnevelés órai szettre is a tornazsáktól kezdve, a tornacipőn át, a póló-nadrág kombinációig.

Ha pedig az új tanévvel az iskola falain túl is rendszeresen sportolni kezd a gyerek, az újabb felszerelést és újabb extra kiadást jelent. Ráadásul az iskola még azért is beküldhet bennünket a ruhaüzletbe, hogy a diáknak megfelelő ünneplőruhája is legyen az iskolai ünnepségekre..

osztálypénz melletti egyéb

Hiába jellemző a bölcsődétől egészen az érettségiig, valamilyen különleges ok folytán hajlamos a szülő évről-évre rácsodálkozni arra, hogy rendszeresen újabb összegeket fizet be osztálypénz, kirándulás, múzeumlátogatás, színház, koncert és egyéb program címen. Mindezt még kiegészítheti az óvodai/iskolai farsang, a szalagavató, a jótékonysági bál, a ballagás, az öregdiák rendezvény és a gyűjtés az udvar felújítására vagy a beázott tető kijavítására. Hogy az egyéb, kisebb- nagyobb ajándékozásokról még ne is beszéljünk…

felkészülés a jövő kihívásaira

A tanév kezdete egyben egy hobbi vagy szükséges hasznos tudás elsajátításával is együtt járhat. Külön nyelvóra a nyelvvizsgára való felkészüléshez, plusz órák matekból a jó jegyekért, zongoraleckék, előkészítő tanfolyam az érettségi előtt vagy éppen a kisebb anyagi csődöt jelentő jogosítványszerzés. Ezeken a kiadásokon gyermekünk jövője érdekében megtakarítani nem igazán tudunk, így mást nem tehetünk, minthogy előre tételesen számba vesszük az előttünk tornyosuló tételeket.  

a büfé vonzása

Ha már nagy nehezen kigazdálkodtuk, hogy milyen szolfézs, zongoraóra, karate, néptánc és külön angol fér bele, reggelente valószínűleg úgysem lesz elég ezeknek az árát a tízóraival és az uzsonnával együtt a gyermek kezébe nyomni, mert az akár este 8-ig is elhúzódható foglalkozások mellett a büféből nasizás szinte garantált. Emellett persze nem árt a zsebpénzről sem megfeledkezni, aminek tudatos kezeléséről és bevezetéséről ide kattintva olvashatsz további tippeket. Azt már nem is említve, hogy a rendszeres zsebpénz intézményével kellő pénzügyi tudatosságra nevelhetjük a gyermekeinket, hogy majd ha egyszer odáig jutnak, nekik szülőként kevésbé legyen sokkoló a szembesülés az iskolakezdés nyílt és bújtatott költségeivel.

felsőoktatás: berendezni a háztartást

Persze az iskolakezdés többnyire minden családnak komoly anyagi megterhelés, ezen belül is valószínűleg a felsőoktatásba készülő gyerekek szüleinek „fog a legtöbbet fájni a feje”. Különösen akkor, ha a friss egyetemista/főiskolás a fővárosban vagy külföldön kezd önálló életet. Ilyenkor a kollégiumi árakkal és az albérlet költségeivel még számolunk, beleértve a kaucióit is, ám azzal már nem feltétlenül, hogy ilyenkor egy új, önálló háztartás legalább minimális szintű berendezését is meg kell finanszíroznunk.

Még ha a legolcsóbb megoldásban is gondolkodunk, valószínűleg megspórolhatatlan lesz néhány saját, elsősorban a zavartalan tanulást biztosító bútor és kiegészítő beszerzése (kényelmes irodaszék, íróasztal, olvasólámpa, olvasófotel, stb). Ott van továbbá a konyha, ahol ha nagy sütés-főzés nem is lesz, de a kávéfőző, vízforraló, melegszendvicssütő szentháromság valószínűleg nagyban támogathatja majd a sikeres tanulmányokat. A tányérokról, poharakról, bögrékről, konyharuhákról és minden egyébről már nem is beszélve.

Aminek a beszerzése szintén kisebb sokkot okozhat, amikor elkezdjük begyűjteni az új élettér tisztán tartásához szükséges eszközöket. Akár több tízezer forint is lehet a törölközők, szivacsok, felmosókellékek, tisztító-és fertőtlenítőszerek költsége, pláne, ha még porszívót is vásárolnunk kell, legyen az használt vagy új gyártmány.

Az összes költséget tételesen számba véve, lehetetlen küldetésnek tűnik az iskolakezdés finanszírozása? Akkor tudj meg többet a 100% online, hipergyorsan igényelhető K&H személyi kölcsönről (THM: 8,1 – 13,8%), hogy a gondtalan tanévindításnak ne lehessen anyagi akadálya! Sőt, ha ügyfelünk vagy, az igénylést a K&H mobilbankból is intézheted, így a kölcsönösszeg már 5 percen belül a bankszámládon lehet!

K&H személyi kölcsön online

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 300 ezer forint feletti jövedelem
forint
év