válságálló családi költségvetés: így segíthet a bankod

segítségre van szükséged terveid megvalósításához? igényelj K&H személyi kölcsönt!
2024. április 16.
Az elmúlt néhány év gazdasági nehézségei rávilágítottak, hogy a pénzügyi tudatosság napjainkban fontosabb, mint valaha. Bármikor adódhat ugyanis olyan helyzet, ami azonnali, komolyabb kiadással jár. Ezeknek a helyzeteknek a megoldására azonban csakis akkor leszünk képesek, ha átgondolt költségvetést készítünk, amiben arra is felkészülünk, hogy esetleg hitelhez kell folyamodnunk. Cikkünkben a családi költségvetés készítéséhez adunk néhány hasznos tippet!

Családi költségvetés

családi költségvetés - hitelek nélkül nem megy?

Egy jól összerakott költségvetési terv két dolgot mindenképpen tartalmaz:

  • átgondolt listát a bevételekről & a kiadásokról
  • reális célokat

Nem kell sokat magyarázni, miért fontos, hogy pontosan lássuk hónapról hónapra miként alakulnak a bevételeink és a kiadásaink. Ehhez tudnunk kell, hogy milyen rendszeres kiadásaink vannak (pl. rezsi, hiteltörlesztés stb.), milyen hosszú távú költésekkel számolhatunk és milyen bevételekkel rendelkezünk. Ideális esetben ezek a kiadások alacsonyabbak, mint a bejövő összegek, így lehetőségünk nyílik a takarékoskodásra.

A másik fontos elem a célok felállítása és annak meghatározása, mekkora megtakarítást szeretnénk elérni a következő években. Ez azért nagyon fontos, mert ez lesz az a tartalék, aminek köszönhetően a váratlan kiadások sem okoznak majd fejfájást.

A háztartási költségvetéssel tudatosabbá válhatunk, mert egyértelmű forgatókönyvünk – és persze anyagi fedezetünk lesz a tipikus hirtelen jött, nagyobb kiadásokra. Ilyen lehet például, ha elromlik a hűtőnk vagy az autónk, esetleg belevágnánk egy korszerűsítésbe, utazni szeretnénk vagy éppen lecserélnénk a hitelünket egy kedvezőbbre.

a hitelek útvesztőjében

A pénzügyekben azonban néha-néha külső segítségre van szükségünk annak érdekében, hogy a céljaink teljesüljenek, de a családi büdzsé ne kerüljön veszélybe.

A tudatosság itt is kulcs tényező, hisz minden kölcsönre igaz, hogy nagyobb havi kiadást jelent, és hosszú évekig fizetjük majd a törlesztőrészleteket. Nézzük meg tehát részletesebben a szóba jöhető hiteleket: mi a legfőbb különbség köztük és mik a felvételükkel elérhető előnyök és hátrányok!

folyószámlahitel

Ha van bankszámlánk és a rendszeres, havi jövedelmünk arra érkezik, akkor indokolt lehet folyószámlahitelben gondolkodnunk. Ez a kölcsöntípus ugyanis, amennyiben így döntünk, a számlánkhoz igényelhető és semmilyen extra fedezetre nincs hozzá szükség (tehát például ingatlanra) a fizetésünkön vagy nyugdíjunkon kívül. Előnye, hogy ha a hitelbírálatot követően a bank megnyitja a hitelkeretet, az onnantól kezdve folyamatosan rendelkezésre áll, bankkártyánkkal bárhol, bármikor hozzáférhető. Nincs törlesztőrészlet, a számlára beérkező összegből a felhasznált keret automatikusan visszatöltődik, majd igény esetén újra felhasználható. 

A hitelkeret összege is változó: a pár százezer forinttól a milliós tételig is terjedhet a hitelbírálat eredményétől, és pénzintézettől függően. Ami fontos, hogy olyan keretet igényeljünk, amit a rendszeres jövedelmünkből vissza tudunk tölteni.

hitelkártya

A hitelkártya hasonlóan működik, mint a bankkártyánk. A különbség, hogy a bankkártyánkkal a számlánkon lévő, saját bevételünkből származó egyenleget érjük el, míg a hitelkártya esetében nem a saját pénzünket költjük, hanem a bank által biztosított hitelkeretet használjuk. Hogy ez mennyi lehet? A bankok általában a fizetésünk alapján, hitelbírálat segítségével állapítják meg a keretösszeget. A törlesztés rugalmas, havonta egy minimum összeget kell visszafizetnünk, de ezen felül bármekkora összeget törleszthetünk. Ha a teljes igénybe vett keretösszeget visszafizetjük a havi türelmi időszakon belül, akkor a felhasznált összegre nem kell kamatot fizetni, a feltöltött keret pedig újra felhasználható. Ha azonban a felhasznált összeg nem kerül törlesztésre határidőn belül, akkor jellemzően magasabb THM értékkel kell kalkulálni.

A hitelkártyának több előnye is van: ha napi vásárlásainknál ezt használjuk, könnyebben tudjuk követni kiadásainkat, ráadásul a legtöbb bank különböző vásárlás visszatérítési lehetőséget kínál a kártyahasználathoz, így akár pénzt tudunk megtakarítani vele.  Emellett például külföldi utazásnál is hasznos lehet, mert bizonyos szolgáltatók (autóbérlés) csak ezt fogadják el fedezetként.  Ráadásul a kártyákhoz sok esetben különböző asszisztencia szolgáltatások is kapcsolathatók, amelyek praktikus segítséget jelenthetnek egy váratlan helyzet esetén, például ha lerobban az autó, vagy beázik az otthonunk.

személyi kölcsön

Alighanem a legismertebb és hazánkban az egyik leggyakrabban igénybe vett – nem lakáscélú – hitelfajta. A személyi kölcsönök szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli hitelt jelentenek. Az igénylés feltételei között fontos, hogy tizennyolc éven felülinek kell lennünk, rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznünk és nem szerepelhetünk a KHR-listán negatív információval (Központi Hitelinformációs Rendszer).

A személyi kölcsönökkel juthatunk a legnagyobb összeghez, mert a hitel akár a tízmillió forintot is elérheti. Így persze a futamidő is években mérhető, a személyi kölcsön is tehát alapos mérlegelést igényel. A törlesztés havi részletekben történik, viszont van olyan pénzintézet, aki lehetőséget biztosít a részleges vagy teljes előtörlesztésre akár ingyenesen is.

A személyi kölcsön vonzereje abban rejlik, hogy a hitelbírálat függvényében akár pár óra alatt nagyobb összeghez juthatunk. Sokszor a teljes ügyintézés online zajlik, ami szintén gyors és kényelmes megoldásnak számít. A hátrányokról azonban nem szabad megfeledkeznünk: a THM tipikusan magasabb, mint egy jelzáloghitelnél és bizony felvételével hosszú távú kötelezettséget veszünk a nyakunkba.

mikor & melyik hitel lehet érdekes?

folyószámla-hitelkeret

A folyószámla hitelkeretet úgy képzelhetjük el, mint egy biztonsági tartalékot, rövidtávú, váratlan kiadások fedezésére. Teljesen tipikus eset, amikor ez a megoldás a nyerő, ha elromlik a hűtőnk, a tévénk vagy más nagy értékű háztartási berendezésünk, esetleg az autónkon szükséges egy komolyabb javítást eszközölni. Így esetlegesen hosszabb távra lekötött megtakarításainkhoz sem kell hozzányúlni.

A folyószámlahitel lehet segítségünkre akkor is, ha például a gyermekünknek felajánlanak egy külföldi tanulmányi, nyelvtanulási lehetőséget, ami hirtelen nagyobb kiadásokkal jár. Természetesen akkor is élhetünk a lehetőséggel, ha a hónap végére kifogynánk a pénzünkből, és gyors, áthidaló megoldásra van szükségünk. Abba a hibába viszont ne essünk, hogy minden egyes hónapban erre a hitelkeretre támaszkodunk!

személyi kölcsön

Míg a folyószámlahitel a váratlan helyzetekre nyújthat megoldást, addig a személyi kölcsön éppen ellenkezőleg: a tervezett nagyobb kiadásainkat valósíthatjuk meg belőle. Különösen akkor jó választás ez a típus, ha értékteremtő beruházásban gondolkodunk.

Ilyen lehet például az autónk korszerűbbre, biztonságosabbra cserélésre vagy éppen a lakásunk energiahatékonyabbá tétele. Semmi akadálya, hogy a személyi kölcsönből zöld fűtési rendszert építsünk ki vagy modern nyílászárókat szereltessünk be. A személyi kölcsön sokszor arra is alkalmas, hogy régebbi, kedvezőtlenné vált hitelünket kiváltsuk.

hitelkártya

A hitelkártyáknál a kamatmentes periódust érdemes kihasználni, no és persze azt, hogy a bank egyes esetekben, egyes kártyatípusoknál és egyes vásárlásoknál azoknak egy meghatározott százalékát visszatéríti számunkra. Mindez – okosan és átgondoltan használva – alkalmassá teszi a hitelkártyát a napi szintű vásárlások kényelmes és biztonságos intézésére.

Vegyünk például egy mindennapos példát: külföldön nyaralunk, de a nálunk lévő pénz nem bizonyul elegendőnek, mert extra kiadások is felmerültek. Ilyenkor a hitelkártyánk azonnali megoldást nyújt: csak fizessünk vele ugyanúgy, mint a bankkártyánkkal, hogy aztán a következő havi törlesztési időszakban visszatörlesszük a felhasznált összeget.

hitelmegoldások a K&H-tól

Folyószámlahitel, hitelkártya, személyi kölcsön – mindegy, melyikkel tennénk kiszámíthatóbbá a családi költségvetést, a K&H hitel megoldásai ideális lehetőséget jelenthetnek. A személyi kölcsönöket végig fix kamattal és törlesztőrészlettel vehetjük fel, ami segíti a kiszámíthatóságot, ingatlanfedezet bevonása nélkül, díjmentes előtörlesztési lehetőséggel, amihez még törlesztési biztosítást is köthetsz. A folyószámla-hitelkeretünk pedig akár 800 000 forint is lehet, amivel még nagyobb anyagi biztonságot teremthetünk a családunk számára.

Amennyiben pedig a hitelkártya érdekel, a K&H-nál akár évi 48 000 forintot is visszakaphatunk a vásárlásaink után, ezen felül a K&H visszapénz keretében további partner kedvezmények érhetőek el. Ne törődjünk tehát bele, hogy a váratlan helyzetek anyagi bizonytalanságba taszíthatnak – tegyük átgondoltabbá a családi költségvetést!

Hitelre van szükséged az anyagi biztonság megteremtéséhez vagy egy tervezett korszerűsítéshez? Tudj meg többet a K&H-nál elérhető konstrukciókról!

K&H személyi kölcsön

K&H folyószámlahitel

hitelkártya a K&H-nál

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei 2018. október 5-ét követően kötött hitelkártya szerződésekre elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év