hogyan könnyítheti meg az életedet a telefonod NFC-funkciója?

megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, amiket Neked is ismerned kell!

2018. február 07.
Ma már a legtöbb okostelefonban elérhető az NFC funkció, de vajon tudjuk-e, mire és hogyan kell használni? Tudtad, hogy segítségével már bankkártya sem kell az érintéses vásárláshoz?

(A cikk tartalma frissült: 2020.03.08-án)

hogyan könnyítheti meg az életedet a telefonod NFC-funkciója?

Az NFC (Near Field Communication) olyan rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjteményt takar, amely okostelefonok és hasonló (aktív vagy passzív) eszközök között, érintéssel vagy közelítéssel jön létre. Az adatcserét és az eszközök azonosítási folyamatát gyorsítja a technológia.

az alapok

Az NFC kapcsán az aktív és a passzív eszközök között az a lényeges különbség, hogy: 

  • a passzív eszközök csak küldeni tudnak adatot. A passzív eszköz lehet például egy meghatározott kódot tartalmazó NFC chip, aminek a tartalma programozható. Ezek a chipek egyszerű matricaként akár fel is ragaszthatók bármire, vagy elhelyezhetők egy prospektusban vagy plakáton, amiről egy aktív eszköz le tudja olvasni.
  • az aktív eszközök viszont adatok fogadására is alkalmasak. Aktív eszköz pedig lehet például egy okostelefon. 

A ma kapható legtöbb Android operációs rendszert használó okostelefon képes az NFC-alapú kommunikációra, de érdemes azért erről még vásárlás előtt meggyőződni, ha szeretnéd a későbbiekben használni ezt a funkciót. Nem biztos, hogy az érzékelő a telefon alapbeállítása szerint be van kapcsolva, ezért a „Beállítások” menüpont alatt keresd meg az „NFC” sort, és kapcsold be. Ilyenkor az értesítési mezőben egy N jelenik meg, mutatva, hogy a készüléked kész a rövid hatótávú kommunikációra.

Az átvitt adat fajtája nincs meghatározva, ilyen formátumban bármilyen adat átküldhető, legyen szó egy URL-ről, egy összegről vagy akár egy képfájlról.

Az NFC funkciót nagyon egyszerű használni, hiszen elég csak a passzív (vagy aktív) eszköztől pár centiméternyi távolságra tartani az erre a kommunikációra alkalmas készüléket, és az adatátvitel automatikusan meg is történik.  Jó tudni, hogy az NFC jóval kevesebbet „fogyaszt”, mint a wifi vagy a bluetooth. Gyakorlatilag nem terheli az akkumulátort, ha nincs éppen aktívan dolga. Így nyugodtan folyamatosan bekapcsolva tartható.

a mobilfizetés

Az NFC-alapú kommunikáció lehetővé teszi, hogy egy megfelelő mobilalkalmazás (pl. a K&H mobilbank alkalmazás mobiltárca funkciója) segítségével az okostelefonoddal kezdeményezz fizetési tranzakciót a pénztáraknál (mobilfizetés). Még az egyérintéses kártyás vásárlásnál is egyszerűbb: nem kell, hogy a bankkártyád is Nálad legyen, elég a mobilodat az érzékelő POS terminálhoz helyezned, és máris megtörténik az azonosítás, az adatátvitel és a fizetés. Az érintéses bankkártyákhoz hasonlóan még a PIN-kód megadása sem mindig szükséges.

Az NFC chip mindig a mobil hátlapi oldalán található, de nem minden készüléknél azonos helyen (általában felül vagy középen). Éppen ezért előfordulhat, hogy egy kicsit „játszani” kell a POS terminál közelében, hiszen a kommunikáció lényege az, hogy néhány centiméteren belül képes az azonnali adatátvitelre. A megfelelő távolság megtalálása után nem kell az eszközök kölcsönös felismerésére várni (mint pl. bluetooth kapcsolat esetén), 5000 forint alatti összeg esetén pedig még a PIN-kód megadására sincs szükség, csak egy érintés, és a kapcsolat már létre is jött.

Ha Te is szeretnél a mobiloddal könnyen és gördülékenyen fizetni, nincs szükséged másra, mint egy K&H Bank által kibocsátott Mastercard vagy Maestro bank- vagy hitelkártyára, K&H e-bank hozzáférésre, és arra, hogy okostelefonodon legalább 5.0 verzió számú Android operációs rendszer fusson, amelyre le kell töltened a K&H mobilbank alkalmazást. 

Válaszd ki egyszerűen a számodra legmegfelelőbb K&H számlacsomagot:

K&H bankszámlát szeretnék

A K&H mobiltárcáról pedig itt tudhatsz meg többet:

érdekel a K&H mobiltárca

érdekesség – egyéb alkalmazási területek

Az NFC technológia ereje a sokoldalúságban és az univerzális használhatóságban rejlik. Egy NFC-kommunikációra alkalmas készülékkel nyithatjuk a bejárati ajtót, letölthetjük egy film előzetesét a plakátját böngészve, lefoglalhatjuk a repülőjegyünket, kifizethetjük a parkolásunkat, és a határ talán a csillagos ég.

Elég egy jól programozott matrica az ágy mellé, és a ráhelyezett telefon átkapcsol néma üzemmódra. Vagy egy matrica a műszerfalon, ami rögtön elindítja a navigációt anélkül, hogy hozzá kellene érned a képernyőhöz. De például egy étteremben is sokkal stílusosabb egy NFC tag segítségével megadni a vendégeknek a WiFi-jelszót.

A Lollipop operációs rendszertől kezdődően egyébként már a régi mobilról újra történő adatmozgatás is történhet NFC-vel, ami szintén óriási könnyebbség a Bluetooth-hoz képest. Egyéb vezeték nélküli eszközök (hangszóró, headset stb.) párosítása is sokkal könnyebbé válik ezzel a technológiával.