tippek a biztonságos online bankoláshoz

2018. június 07.
Kevés ahhoz fogható rémálma van az embernek, minthogy eltűnik az összes pénze a bankszámlájáról. A bankok nagyon komoly biztonsági rendszerei már önmagukban rengeteget tesznek azért, hogy ne válhasson mindez valóra; ha pedig a felhasználók is betartanak néhány adatvédelmi tippet, minimalizálhatóak lesznek az internetbankolás veszélyei. Ezek között szemlézünk most.

tippek a biztonságos online bankoláshoz

  • kémprogramok: A kémprogram gyakorlatilag egy szoftver, ami más letöltött alkalmazásokkal együtt, észrevétlenül települ fel a gépre. A program ezután engedély nélkül információkat gyűjt a számítógépről, amit utána harmadik félnek továbbít. Ennek veszélye, hogy a továbbított információk között jelszavak, bank- és hitelkártya adatok is szerepelhetnek. Ha váratlan, sosem látott hibaüzenettel találkozol, lelassul a géped, az internetkapcsolatod, eltűnik a jelenlegi keresőprogramod és helyette egy számodra ismeretlen típus jelenik meg, akkor nagy valószínűséggel kémprogram fut a háttérben. Ebben az esetben segítségedre lehetnek az ingyenesen is elérhető kémprogram kereső és semlegesítő alkalmazások, pl.: a SpyBot.
  • zsarolóvírusok: A vírusok különösen bosszantó és veszélyes fajtái, amelyek gyakorlatilag túszul ejtik a gépünkön található fájlokat, levédik őket és váltságdíjat követelnek azért, hogy újra hozzáférhessünk azokhoz. Nehéz védekezni ellenük, 100%-os biztonsággal nem is védhetők ki ezek, de a rendszeres biztonsági mentés és a gyanús oldalak, ismeretlen feladótól származó, csatolmányt vagy linket tartalmazó levelek kerülése segíthet.
  • szolgáltatás használatának befejezése: Bizonyos szolgáltatások (például e-bank, e-mail fiók, facebook) oldaláról sokszor nem szabályosan lépünk ki, miután végeztünk használatukkal. Hiába van sok helyen automatikus kilépési időkeret (vagyis ha bizonyos ideig nem végzünk aktivitást azt adott oldalon, akkor az automatikusan kijelentkeztet minket), elmaradt logoutnál a gépünk percekig védtelen marad. Éppen ezért szánj plusz 3 mp-et a kijelentkezésre, különösen olyan számítógépen, ami nem a sajátod, vagy amit mások is használnak!
  • azonosító, számlaszám, jelszó megjegyzése: a böngészők általában felajánlják, hogy fiókjainkba (e-mail, közösségi média oldalak) történő bejelentkezés esetén megjegyzik felhasználónevünket és jelszavunkat. Ha a saját gépünkön adunk erre engedélyt, akkor a következő alkalommal már automatikusan bejelentkeztet minket böngészőnk az adott fiókba. A nem csak általunk használt, vagy nem saját gép esetén ezzel a lehetőséggel azonban nem tanácsos élni. A bankkártya-adatainkat pedig – bár fárasztónak tűnhet minden alkalommal begépelni újra és újra -, semmi esetre se jegyeztessük meg a böngészőkkel.
  • mobilalkalmazások választása: Elárasztják az életünket a mobilappok, és a kiberbűnözők persze rajtuk keresztül is megpróbálnak támadni. Mindig figyelj arra, hogy hiteles gyártótól, tömegek által értékelt alkalmazásokat használj csak, és ne telepíts a telefonodra olyan alkalmazásokat, amelyeket nem a Google Play vagy az App Store áruházakból töltöttél le.
 tipp!

Már azzal is sokat tehetsz online biztonságodért, ha rendszeresen engedélyezed a vírusirtók és egyéb programok legfrissebb biztonsági frissítéseit!


Tudj meg többet az online bankolás biztonságát támogató megoldásainkról:

K&H biztonságos bankolás