mit tehetsz a bankszámlád biztonságáért?

2018. április 27.
Szeretjük biztonságban tudni magunkat és a szeretteinket – ugyanez igaz a pénzünkre is. Az online térben zajló pénzmozgások biztonságosságáért mi is sokat tehetünk. Most kiderül, mire figyeljünk az erős jelszón és a tűzfal használaton kívül!

mit tehetsz a bankszámlád biztonságáért?

röviden a kiberbűnözésről

A készpénz használat fokozatosan szorul vissza világszerte, és mivel egyre inkább digitalizált módon intézik az emberek vásárlásaikat és egyéb tranzakcióikat, a bűnözők is ezeket az online platformokat kezdték támadni. Külön szó is született erre - az úgynevezett kiberbűnözés- , ami többmilliárd eurónyi kárt okoz évente az európaiaknak.

Milyen módon próbálhatják meg kicsalni tőlünk bankkártya és bankszámla-adatainkat? Szinte klasszikusnak számít, hogy e-mailen keresztül próbálják meg elkérni az e-bank bejelentkezési adatokat a tolvajok, és bár ma már egyre kevesebben dőlnek be ennek, még mindig akadnak olyan csalók, akik ezzel próbálkoznak. A bankok minden alkalommal nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy egy pénzintézet sosem kérne ilyen típusú e-mailes visszaigazolásokat/megerősítéseket. A mára sztenderdnek számító többlépcsős, SMS-sel vagy okostelefonnal történő azonosítás pont erre a jelenségre született meg válaszként. Túl szép lenne persze, ha ez a mechanizmus úgy, ahogy van, ki tudná szűrni a bűnözőket, akik egyre szofisztikáltabb vírusokkal próbálják támadni az emberek böngészőit és mobilbankjait. A bankok persze a legprofibb informatikusokkal és etikus hackerekkel vágnak vissza, ennek köszönhető a netbankok felé mutatott általános bizalom.

mit tehetünk mi a biztonságos bankolásért?

Sok múlik azon is, hogy milyen tudatosan kezeljük pénzügyeinket a neten, illetve a mobilbankolás/ mobilfizetés során. Most bemutatjuk a 7 legfontosabb teendőt:

  • egy minimum 8 karakteres, kis- és nagybetűket, valamint számokat és speciális karaktereket tartalmazó jelszó önmagában fél siker a kiberbűnözők ellen.
  • állítsunk be SMS-figyelő szolgáltatást (pl. K&H bankszámlák esetén a K&H mobilinfót), hogy nyomon követhessük a bankszámlánkon és bankkártyánkon zajló tranzakciókat
  • mindig védett hálózatról, esetleg otthoni vagy mobilhálózatunkról intézzük az online bankolást, kerüljük a nyilvános wi-fi csatlakozást.
  • használjunk a gépen jogtiszta és rendszeresen frissített vírusirtót. Ugyanez igaz az operációs rendszerre is
  • legyen bekapcsolva számítógépünkön a tűzfal, miután befejeztük a netbank használatát, kattintsunk a kijelentkezés gombra
  • ne vásároljunk olyan weboldalon, amely nem biztosít titkosított kapcsolatot. Ha a böngésző címsorának elején a „https” betűkapcsolat szerepel, akkor az oldal titkosított, de általában egy kis lakat is jelzi, ha egy weblap titkosítása megfelelő. Ha az oldalt nem találjuk megbízhatónak, ne adjuk meg kártyaadatainkat.
  • ha a bank- vagy hitelkártyával kapcsolatban a legkisebb gyanús jelet észleljük, lépjünk kapcsolatba a bankunkkal és tiltsuk le azt. Gyakori jelenség, hogy az ellopott kártyával a bűnözők először csak kis összegű, 50-100 forintos „próbavásárlást” végeznek, és csak aztán ugranak rá igazán a számlára.

Tudj meg többet az online bankolás biztonságát támogató megoldásainkról!

biztonságos bankolás