5 hasznos tanács az első saját lakás vásárlásához

2019. március 25.
Az első saját otthon igazi mérföldkő minden fiatal, minden család életében, éppen ezért érdemes már a tervezgetés időszakában alaposan felkészülni az ingatlan keresésével, kiválasztásával és megvásárlásával járó teendőket illetően! Cikkünkben összegyűjtöttük 5 hasznos tanácsot, melyeket megfogadva nem megterhelő „tortúra”, hanem izgalmas, új fejezete lehet az első lakásvásárlás az életednek!

(A cikk tartalma frissült: 2022.07.18.)

5 hasznos tanács az első saját lakás vásárlásához

1. határozd meg az anyagi kereteket!

Ingatlanvásárláskor az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan mekkora összeget szeretnénk/tudunk ráfordítani az „álomotthonunkra”. Az első lépés tehát a rendelkezésre álló önrész meghatározása. Itt érdemes megemlíteni a jelenleg két- és háromgyermekes családok, vagy leendő családok számára elérhető állami támogatási lehetőségeket (CSOK), melyekről mindenképpen érdemes már előre, a tervezés időszakában részletesen tájékozódni.

A vásárláshoz sokszor az önrész vagy az állami támogatás önmagában nem elég, hanem lakáshitelre is szükség van a vételár előteremtéséhez. Minden esetben tájékozódjunk a döntés előtt a bankok weboldalain elérhető feltételekről, kedvezményekről, az önrész mértékéről, mely jellemzően a forgalmi érték 20%-a, majd a lakáshitel kalkulátorok segítségével vessük össze, hogy hány évig, milyen kamatok és egyéb feltételek mellett, mekkora összeget kell majd visszatörlesztenünk.

A felvehető maximális hitelösszeg nagysága függ a nettó jövedelmünktől és a kamatperiódustól, melynek célja a túlzott eladósodottság elkerüléseÁltalános „szabály”, hogy a törlesztőrészlet vállalásakor vegyük számításba a fizetésünket (vagy a párunkkal közös bevételünket), a megtakarításunkat, lehetőleg ne centizzük ki a havi keretünket, és kalkuláljunk olyan váratlan élethelyzettel is, ha mi, vagy a párunk átmenetileg elveszítené a munkáját. További hitelfelvételi tippek itt.

 tipp!

Az önrész és a felvett hitel összeg tervezése során ne feledkezz meg az esetleges felújítási és átalakítási költségekről, valamint az adminisztrációs- és jogi költségekről sem, mert ezek összesítve több millió forintot is kitehetnek!


2. írd le az elvárásaidat!

A pénzügyi keretek tisztázását követően jöhet a munka „oroszlánrésze”, az elképzeléseinknek megfelelő otthon felkutatása! Itt első körben tisztázzuk le magunkban, hogy milyen ingatlant keresünk:

  • új vagy használt ingatlan?
  • lakás vagy ház?
  • minimális/maximális méret, szobák száma?
  • elvárt állapot – beköltözhető vagy felújítandó?
  • elhelyezkedés, közlekedési- és parkolási lehetőségek?

Ha elkészült a lista, akkor neki is eshetünk a lakáshirdetések böngészésének!

3. tudd, miből vagy képes engedni!

A tökéletes lakás kicsit olyan, mint a „nagy Ő”– kompromisszumokat kell kötnünk vele kapcsolatban. Életünk párja sem lesz feltétlenül a gyermekkorunkban elképzelt lovag a fehér lovon vagy a vártoronyba zárt meseszép hercegnő, de ettől még számunkra lehet a lehető legjobb választás. Ezért jó, ha már előre átgondoljuk, hogy melyek azok a pontok, amikből képesek vagyunk engedni, és mi az, ami nélkülözhetetlen a boldogságunkhoz. Így például, ha szükségünk van 2 külön szobára, akkor ne érjük be más opcióval – később akkor sem fogja megérni, ha csak 5 percre van a buszmegálló vagy a park. 

4. foglaló vagy előleg? – nem mindegy

Ha nagyon megtetszik egy ingatlan, és biztosítani szeretnénk az eladót vételi szándékunk komolyságáról, foglalóval vagy előleggel nyomatékosíthatjuk szavainkat. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választjuk. Ami közös bennük, hogy mindkettő összege beleszámít a vételárba, tehát nem egy plusz kiadásról van szó. Meghiúsult adásvétel esetén az előleg teljes egészében visszajár a vevőnek, addig a foglaló esetén teljesen más a helyzet. Ha a vevő miatt hiúsul meg az adásvétel, akkor a foglaló az eladónál marad. Ha azonban az eladó miatt nem köttetik meg az üzlet, akkor a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni a vevő számára.

5. figyelj a papírokra is!

A lakásvásárlásnak komoly adminisztratív költsége is van, így megannyi nyomtatványt, papírt, kell beszereznünk és aláírnunk. A legfontosabbak: az adásvételi szerződés, a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapja, az ingatlan térképmásolata és az ingatlan alaprajza. A papírmunkát illetően érdemes ügyvéd segítségét kérni, hogy még véletlenül se maradjon ki egyetlen fontos okirat sem!

 tipp!

Az adásvételi szerződés megkötése előtt, hitelfelvétel esetén, fontos tájékozódni arról, hogy az adott bank milyen alaki és formai követelményeket támaszt a szerződéssel kapcsolatban, melyek betartása a hitelnyújtás feltétele! A K&H lakáshitelek igénylése esetén ide kattintva tudsz tájékozódni a feltételekről.

 

K&H lakáshitelek - THM: 3,2–7,3%

 

A választás és a döntés előtt ismerd meg a K&H lakásvásárlásra, építésre vagy felújításra- és korszerűsítésre igényelhető lakáshiteleit!

K&H lakáshitelek

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint az aktuális Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A THM értékek a 2021. június 10. napjától hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. Részletek a www.kh.hu honlapon és a K&H bankfiókokban. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év