tippek nyaraló vásárlásához

2018. július 03.

Az oldal frissítve: 2020. szeptember 21.

Mindig is egy vízparti nyaralóra vágytál? Netán egy eldugott kis hegyi faluban tudsz leginkább feltöltődni? Mutatjuk, mire figyelj oda, ha belevágsz a nyaralóvásárlásba!

tippek nyaraló vásárlásához

K&H lakáshitel vásárlásra THM 3,7-6,8%

Sokan ábrándoztunk már arról, hogy saját teraszunkon, csendes és derűs nyugalomban szemléljük a Balaton, vagy a Velencei-tó hullámain visszatükröződő naplementét. A kép kétségtelenül idilli, ám számos olyan tényezővel kell számolnunk, melyek nagyon is valós problémákhoz vezetnek, ha nem gondoljuk át alaposan a nyaralóba való befektetést. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, milyen költségekre kell felkészülnünk, és egyáltalán: mikor éri meg fenntartani egy nyári ingatlant.

  • a megfelelő hely kiválasztása: „Location, location, location”, így szól az angolszász ingatlanosok mottója, és nem is szeretnénk ezzel vitatkozni. Egy telek/ingatlan helyének ideális mivolta azonban nagyban függ a hosszútávú céljainktól: amennyiben szeretnénk kiadni, illetve befektetésként tekintünk rá, érdemes a turisztikai szempontból felkapott, nagyobb településeken vásárolni. Saját használatra azonban szerencsésebb lehet egy kisebb falu jóval olcsóbb ingatlanja, ahonnan gyalog/biciklivel is elérhető a strand, ráadásul kényelmesen napozhatunk a kertjében. A saját partszakasszal rendelkező nyaraló vásárlását viszont célszerű jól megfontolni, mert ezek sok esetben erősen túlárazott ingatlanok.
  • plusz költségek a vásárlásnál: kevesen képesek kizárólag önerőből nyaralót vásárolni (vagy csak nagyobb hozamot remélnek más típusú befeketéseiktől), így a legtöbb esetben az első és az egyik leghosszabban velünk maradó kiadást az ingatlan vételára mellett a hitel költségei képzik. Megkerülhetetlen továbbá az ügyvédi díj és az illeték megfizetése, és a legtöbb esetben egy alapos felújítás is ráfér a használtan vásárolt házra vagy lakásra – ezzel nem csak pénzügyileg, de időben is fontos minél előbb kalkulálni, a szakmunkások hiánya miatt ugyanis igen hosszú a mesterek várólistája. Még a makulátlan állapotban átvett ingatlanok (ahol ezt a vételárba belekalkulálva fizetjük meg) esetében is be kell bútoroznunk a szobákat, ami szintén nem olcsó mulatság.
  • a fenntartás költségei: mielőtt összekuporgatnánk a nyaralóra való megtakarítást, azt is fontolóra kell vennünk, hogy kellően stabil és elégséges bevétellel rendelkezünk-e két ingatlan fenntartásához – még ha nem is teljesen azonosak a költségek. A biztosítás, a rezsi, a különböző adók és közüzemi díjak ugyanúgy érintik a nyaralót, mint az otthonunkat, ahogy az esetleges közös költség vagy a ház javításával járó kiadások is. Kert esetén még annak a szakszerű karbantartására és az öntözőrendszerre (ami amúgy egy áldás, ha nem tudunk rendszeresen lejárni) is gondolnunk kell.
  • potenciális bevételek: a fentiek alapján egyértelmű, hogy egy nyaraló igen csak költséges mulatság, azonban nem lehetetlen, hogy hosszútávon anyagilag előnyösebb helyzetet biztosítson, mint ha minden nyáron külön fizetnénk valakinek a szállásért. Ennek egyik kézenfekvő módja, ha az átalunk nem használt időben kiadjuk az üresen álló ingatlant vagy szobákat. Ez a lehetőség leginkább a nyári szezonban adott, továbbá a bevételből le kell vonnunk az önkormányzatnak fizetendő adókat, valamint a berendezés fokozatos amortizálásával is számolnunk kell, nem beszélve a vendégfogadásról, vagy akár a két vendég közötti takarításba fektetett időről és energiáról. Természetesen az idő múlásával magának az ingatlannak az értéke is nőhet: bár nem egyszerűen mozgósítható befektetés, 1-2 évtizedes távlatban azonban milliókat jelenthet.

Mindent összevetve a legnagyobb tanulság, hogy minél több időt töltünk a nyaralóban, annál jobban megéri beruházni a vásárlásba, vagy az építkezésbe. Elsősorban kisgyerekes családok és a melegebb évszakokban leköltöző idősebb párok tudják optimálisan kihasználni az ingatlant, de a mai világban egyre elterjedtebb, nem helyhez kötött munkát végző „digitális nomádok” számára is ideális választás „nyári irodájukat” a vízpart mellett felállítani. Aki azonban nem kívánja egy helyen tölteni az összes nyári hétvégéjét és szabadságát, és több örömét leli abban, ha minden évben új tájakat fedez fel, annak nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb választás.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás