mit kell tudni a motoros jogsikról?

motor vásárlást tervezel vagy kötelező biztosítást kötnél?
2018. július 20.
Szívesen pattannál „kétkerekű paripára”, hogy átérezd a szabadság semmihez sem fogható élményét? Akkor vágj bele a motoros jogosítvány megszerzésébe!

mit kell tudni a motoros jogsikról?

(kép forrása: pixabay)

Chopper, moped, enduro, speed, cross… Akinek ezekre a szavakra felcsillan a szeme, az már biztosan ismeri a motorozás semmihez sem fogható élményét és szabadságát. A motorfajták közötti válogatás előtt azonban még akad egy-két teendő, ha csak most ismerkedünk ezzel a világgal, vagy eddig kizárólag „mitfahrerként” élveztük a száguldást. Az első lépés természetesen a vezetői engedély megszerzése, ezért bemutatjuk a lehetőségeket, hogy könnyebb legyen a választás a motor jogosítvány kategóriák között.

  • AM (Moped) jogosítvány: A megszerzéséhez szükséges vizsgák már 14 éves kortól letehetők, és ez az egyetlen jogosítvány, amihez orvosi igazolásra sincs szükség az alkalmasságunkról. Maximum 50 cm3-es segédmotorkerékpárt vezethetünk vele, ebbe a kategóriába pedig rengeteg robogó és moped is beletartozik. Fiataloknak és felnőtteknek is praktikus rövidebb távokra, városi használatra. Akik rendelkeznek B kategóriás jogosítvánnyal, azok számára nem szükséges külön tanfolyamot végezni ezekhez a modellekhez.
  • A1 kategória: Előzetes gyakorlat híján 16 éves kortól megszerezhető, B kategóriás jogosítvány birtokában azonban nincs további korlátozás a tanfolyamra. 125 cm3-es motort vezethetünk vele, melynek teljesítménye nem haladhatja meg a 11 kW-ot, tömegének és teljesítményének aránya pedig a 0,1 kW/kg-ot. Az orvosi igazolás és az egészségügyi vizsga csak akkor szükséges, ha nincs B-s jogosítványunk. Ez a kategória már megköveteli az odafigyelést és a biztonságos védőruházatot! Az ekkora teljesítményű motorkerékpárok már országúti használatra is alkalmasak, az alacsonyabb mutatók ellenére könnyen megugranak, a magas sebesség mellett pedig természetesen a balesetek kockázata is megnő. Mindig legyünk óvatosak!
  • A2 kategória: Maximum 35 kW-os teljesítménnyel és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg aránnyal bíró járműre megszerezhető 18 éves kortól. Ennél a kategóriánál a legfontosabb mérlegelni, hogy szükségünk van-e a tanfolyamra. 24 év felett célszerűbb egyből teljesítménykorlátozás nélküli jogosítványt szerezni, 18 és 24 éves kor között pedig akkor érdemes belevágni, ha a vágyott motorkerékpár teljesítménye pont ebbe a kategóriába esik, vagy tudjuk, hogy 24 éves korunk előtt szeretnénk „nagymotoros”, korlátlan jogosítványt.
  • A, vagyis korlátlan motor jogosítvány: Itt már semmi sem állhat a cikk elején megemlített élmény és szabadság útjába, amit természetesen csak felelősen élvezzünk, magunk és mások biztonságát nem veszélyeztetve! Leszámítva az életkorunkat ugyanis kizárólag akkor szerezhetjük meg 24 éves korunk előtt ezt a jogosítványt, ha már két éve rendelkezünk A2-es jogsival, és elmúltunk 20 évesek.

hogyan spórolhatunk?

Egy jogosítvány mindig költséges mulatság, azonban a költségek egy részét megspórolhatjuk, ha tudatosan végezzük a tanfolyamokat. Egyből kiesik például az elméleti oktatás és a KRESZ vizsga összege, ha az előző kategória megszerzésétől számítva két éven belül tesszük le a vizsgákat, és gyakorlatból is sokkal kevesebbre lesz szükség. Sok autósiskola további kedvezményt ad, ha e-learning rendszerben, digitális távoktatással sajátítjuk el az elméletet, illetve abban az esetben, ha a gyakorlati oktatáson saját motorunkat és felszerelésünket használjuk.

Ha saját motorra teszel szert, ne feledd a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást. A K&H weboldalán könnyedén kiszámíthatod a díjad, és egyszerűen online meg is kötheted a biztosítást.

Ha pedig a motor megvásárlásához szükséged lenne egy kis segítségre, válogass a K&H személyi kölcsönei között.

K&H személyi kölcsön

Válaszd motorodhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás