2017. november 21.
Jelenleg az egyik legtrendibb hívószó a telefonos alkalmazások világában a „közösségi”. Ez a trend nemrégiben elérte a navigációs ipart is, így nem meglepő, hogy a Waze hatalmas népszerűségre tett szert az utóbbi időben. Alábbi cikkünkben ezt az autósok számára nagyon hasznos alkalmazást mutatjuk most be.

mire jó a Waze?

(kép forrása: pixabay)

A Waze (ejtsd: véz, nem pedig vaze) azzal az egyszerű szolgáltatással forradalmasította a térképalkalmazások és GPS-ek világát, hogy megnyitotta azt a közlekedők felé. Az autósok egymást segítik a másik segítségéért cserébe, így valós időben figyelhetik a saját maguk által alakított forgalmat. Üzennek egymásnak veszélyhelyzetről, balesetekről, feltorlódó forgalomról – és rendőri ellenőrzésekről is, természetesen. (Magyarországon egyébként a police.hu rendszeréből származó sebességmérési pontok is felkerülnek a térképre.)

A Waze szíve egy közepes képességű navigáció, amin lehetne még dolgozni, de azért becsülettel próbálja elvégezni a rábízott feladatot. A plusz azonban nem ez, hanem az a kezelőfelület, amelyen gyorsan, menet közben lehet jelezni az eseményeket a közösség többi tagjának, illetve a központnak, amely így új információk hozzáadásával tudja esetleg újratervezni az addigi leggyorsabb útvonalat.

a Waze története

A Waze a Tel Aviv-i Egyetemen végzett Ehud Shabtai műhelyéből indult. A fiatalember nyílt forráskódú programok fejlesztésében szerzett tapasztalatot, valamint megszállottan használta a közösségi szolgáltatásokat. A mostanra világsikerré avanzsáló alkalmazás fejlesztésének oka az volt, hogy Ehud hiányolta navigációjából a közlekedési információkat és a közösséget.
Ekkor határozta el, hogy egy olyan navigációt fejleszt, ami tartalmazza a közúti információkat, valós idejű, valamint a közösség visszajelzéseire támaszkodik. Első körben egy nyílt forráskódú térképet dobott a piacra 2006-ban, amit mindenki lelkesen fogadott, de az igazán nagy durranás két évvel később történt, amikor Uri Levine-nel és Amir Sineárral megalapította a Waze-t, amit 2013-ban 1 milliárd dollárért vásárolt meg a Google.

a Waze használata

Első használatakor érdemes a beállításokkal molyolni kicsit, hogy személyre szabjuk az alkalmazást. Beállíthatjuk a navigáció nyelvét, valamint azt is, hogy Csillától vagy Andristól szeretnénk-e hallani a javasolt útvonalat. Elmenthetjük az otthonunk, a munkahelyünk, valamint kedvenc úti céljaink címét, így ezeket nem kell minden alkalommal bepötyögni.

A beállításoknál azt is megadhatjuk, hogy a navigáció során szeretnénk-e elkerülni a fizetős utakat, hogy szeretnénk-e megakadályozni a képernyőzár bekapcsolását használat közben, illetve azt is, hogy az alkalmazás jelezze az üzemanyagtöltő állomásokat.

Lehetőség van még utazások előzetes tervezésére is, amivel elmenthetjük egy későbbi úticélunkat. Ilyenkor a Waze értesítést is küld, amikor ideje elindulni.

A Waze menet közben variálja át az útvonalat, ha azt tapasztalja, hogy lehetetlen az adott időre odaérkezni, és van gyorsabb út. Jelzi, ha nem várt akadály vagy forgalmi helyzet nehezíti a haladást. A Waze komolyságát mutatja, hogy a BKK szerződést kötött a Waze magyar menedzsmentjével arról, hogy beépítik a buszok és a villamosok aktív visszajelzéseit is az alkalmazásba, valamint az előre látható útfelújítások is a rendszer részét adják majd.

A Google tulajdonlása sajnos abban még nem mutatkozik meg, hogy közelítő keresések alapján pontos címet adjon a Waze, de valószínűleg erre sem kell már sokáig várni.

Az autósok dolgát nem csak egy jó alkalmazás, hanem egy jól megválasztott biztosítás is meg tudja könnyíteni. Számítsd ki, mennyibe kerülne K&H casco biztosításod, és ha a díjkínálat elnyerte tetszésed, válaszd gépjárműved védelmére casco biztosításunkat lopás, törés és elemi károk ellen.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás