itt a suli, vigyázzunk az úton!

2017. szeptember 05.
Ismét elérkezett az iskolakezdés, ami nemcsak pénzügyi terheket ró a szülőkre, hanem plusz egy aggódási faktorral is jár. A közlekedés az egyik legveszélyesebb terep szeptembertől júniusig, hiszen az utazók megnövekedett száma miatt a balesetek száma is növekszik. Akár nagyvárosban, akár kisebb településen engedjük útnak gyermekünket, nem árt felkészíteni a csemetét mindenre, ami az utakon érheti.

itt a suli, vigyázzunk az úton!

(kép forrása: pixabay)

A mai fiatal szülőket még a szeleburdi Cica és a megfontolt Kutya kalandjai  készítették fel gyerekként az óvatos közlekedésre. Azóta azonban minden változott Magyarország útjain… A forgalom, az autók száma és teljesítménye évről évre és drasztikusan növekszik. Ráadásul a közlekedők jelentős részének figyelmét egyre több elektronikai eszköz egyre többféle módon (üzenetküldés, zenehallgatás stb.) próbálja elterelni a többi közlekedőről.

A nagyvárosban élők például a lakóhelyükhöz legközelebbi tanintézmények kiválasztásával próbálják minimalizálni a balesetek kockázatát, de esetenként – főleg minőségi szempontok figyelembevételekor – ez nem mindig megvalósítható. Ráadásul a szülő sem mindig tudja autóval ajtótól ajtóig szállítani gyermekét. Ilyenkor kifejezetten ajánlott az első időszakban közösen megtenni az iskoláig vezető utat, hogy a gyerkőcben kialakuljon a magabiztosság a tömegközlekedési eszközökön, illetve a legnyilvánvalóbb veszélyekre is fel tudjuk hívni ilyenkor a figyelmet.

Ha gyermekünk kerékpárral jár az iskolába, vásároljuk meg neki a legjobb minőségű és legnagyobb biztonságot nyújtó sisakot. Nem érdemes spórolni rajta, mert már kis sebességnél is nagyot lehet esni, és a fej sérülései roppant veszélyesek. Ebben az esetben – a kockázatok mellett – a KRESZ biciklisekre vonatkozó szabályait is magyarázzuk el alaposan a gyereknek, hogy felkészülten, teljes jogú tagként csatlakozhasson a gyalogosok, kerékpárosok és autósok alkotta közlekedési közösségbe.

A gyalogos közlekedés szintén sok veszélyt rejt, ezért erről is el kell beszélgetni szeptemberben a gyerekekkel, bár jó esetben ezt a fajta közlekedést folyamatosan tanulták mellettünk. Érdemes felhívni a figyelmet a gyalogátkelők óvatos megközelítésére és a rajtuk történő áthaladásra, a takarásból való úttestre lépésre, mert ezekben a helyzetekben mindig benne van egy esetleges baleset veszélye.

Sajnos a legfelkészültebb gyerekekkel is történhetnek balesetek, hiszen a forgalom többi közlekedőjét nem készíthetjük fel mi személyesen minden helyzetre. Ilyen esetekben nagy segítség lehet, ha a gyerek tudja, mit kell és mit nem szabad tennie, kit kell hívnia.

Bár legtöbben azt gondoljuk, hogy a balesetbiztosítás felesleges kiadás, amikor mégis megtörténik a baj, már sajnáljuk, hogy nem szántunk rá időt és pénzt, mert kis befektetéssel nagy támogatást érhetünk el, és nem csak iskolakezdés idején. A K&H otthonbiztosításai mellé választható kiegészítő balesetbiztosítás pénzügyileg támogatja a szerződésben biztosítottként feltüntetett gyermekek (és felnőttek) családját.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás