5 hasznos autós navigációs applikáció

2019. szeptember 25.

Mi alapján érdemes GPS applikációt választani? Mi legyen a fő döntési szempont? Az ára? Az offline módban való használhatóság? Vagy az, hogy milyen terepre, például idegen városba vagy az erdő kellős közepére készülünk? Most mutatunk néhány hasznos appot és velük együtt a főbb választási szempontokat is.

5 hasznos autós navigációs applikáció

Waze, a közösség hangja a forgalomban

Valószínűleg sok újat nem mondunk vele, de a Waze megérdemli, hogy a melegen ajánlott navigációs appok listáján szerepeljen, mivel összességében egy jól használható, sokoldalú alkalmazásról van szó. A Waze egyik legnagyobb előnye a közösségi jellege: maguk a felhasználók töltik fel valós időben, hogy éppen mi történik az utakon és azt is megoszthatják a barátaikkal, hogy mikor, merre járnak.

Ezek alapján viszonylag gyorsan értesülünk a balesetekről, útlezárásokról és a torlódásokról is. Mindeközben az app arra is figyelmeztet, ha túl gyorsan hajtunk vagy a közelben trafipaxra lehet számítani. Talán kevesebben tudják, de az app olyan funkcióval is bír, hogy megmutatja a legközelebbi benzinkutakat, sőt, ezek árkategóriáját is.

A Waze ráadásul ingyenesen vezet el bennünket a legrövidebb és a legkevésbé stresszes útvonalon oda, ahová szeretnénk utazni. A hátránya, hogy a használatához megbízható internetkapcsolat szükséges. Habár az app rendesen eszi a mobilnetet, cserébe mindig friss adatokból dolgozik. Ugyanakkor a Waze sem mindentudó és nem minden esetben érdemes hallgatni rá. A leggyakoribb kritika vele szemben, hogy néha bevezet olyan helyekre is, ahol nagyon nehéz autóval közlekedni.

BackCountry Navigator, a vadabb utak navigátora

A navigációs appok közül talán legkevésbé ismert BackCountry elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnek a természetben barangolni, akár elhagyatottabb utakon is. Az ingyenes próbaverzió után az alkalmazás használata fizetős, tudása viszont egyedülálló, amiért nem csak az autósok lesznek hálásak.

A nem kimondottan alacsony árért számtalan egyedülálló, offline módban is használható topográfiai térképet kapunk, melyeken szinte járatlan utak és erdei ösvények is fel vannak tüntetve. Mindez pedig számtalan külföldi országra is érvényes! A túraútvonalakat ráadásul rögzíthetjük is, hogy ne csak autóval, hanem kerékpárral vagy hajóval se tévedjünk el a legközelebbi kajakozás alkalmával.

Scout GPS Navigáció: örök „taxisofőröknek”

A Scout GPS egy régóta létező app “újravarrt”, új külsővel ellátott verziója, ami alapvetően ingyenes, de számos beépített fizetős funkcióval is rendelkezik. Egy olyan stabil, megbízható, klasszikus autós navigációs alkalmazásról van szó, melyben az emberek és a köztük lévő kapcsolatok állnak a középpontban, ezért túl sok extra funkciót nem érdemes várni tőle.

Ami különösen hasznos, az a Scout GPS egyik beépített funkciója, mely üzenetben képes értesíteni az ismerőseinket arról, hogy várhatóan mikor érkezünk. Ennek leginkább akkor lehet értelme, ha mi vagyunk a családunk vagy a baráti társaság állandó sofőrje és viszonylag sokat hozzuk-visszük a többieket.

HERE WeGo, a városi guru

A HERE WeGo-t elsősorban azok töltsék le, akik leginkább városon belül autóznak – nemcsak itthon, hanem külföldön is – és viszonylag sűrűn kombinálják a közlekedési eszközöket. Az alkalmazás ugyanis nem pusztán az útvonalat mutatja meg, és a Waze mintájára a forgalmi dugókat és az alternatív útvonalakat, hanem a helyi közösségi közlekedésről is számtalan hasznos információt tartalmaz.

Segítségünkben lehet abban például, hogy mikor, mire tudunk átszállni, mennyibe kerül a buszjegy, de kereshetünk vele parkolóhelyet is, sőt az app még a taxi hívásában is segít és tájékoztat a viteldíjakról is. A viszonylag egyszerűen kezelhető GPS a világ számos, legalább száz országának térképét magába foglalja, melyek le is tölthetőek, így offline módban is tudunk az ingyenes alkalmazással közlekedni.

MapFactor, az útitárs

A MapFactornak valószínűleg akkor leszünk hálásak, ha megszoktuk a GoogleMapset, de egyáltalán nem bánnánk, ha még jobban lehetne használni. Lényegében a MapFactor pontosan ennek a vágynak egy kevésbé letisztult megtestesülése. Ugyanúgy egy lépésenként navigáló rendszerről van szó, ami menet közben képeket is mutat és rövid kis tippeket, kommenteket is megoszt velünk az utunkkal, úti célunkkal kapcsolatban.

A GPS alkalmazás azon felül, hogy ingyenes, offline módban szintén kiválóan működik, mert a rendszer az SD-kártyára menti a térképfájlokat, hogy internetkapcsolat nélkül is tudjuk őket használni szükség esetén. A havi térkép és az alkalmazásfrissítések pedig szintén ingyenesek.

Megvan az úticél, kiválasztottad a számodra legideálisabb appot – mi hiányzik még a gondtalan utazáshoz? Az online megköthető K&H kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, melyhez most ajándék utasbiztosítás kuponnal is támogatjuk a dugó- és eltévedésmentes kirándulást!

Szeretnéd a nagyvárosi forgalomban és parkolóhelyeken, vagy az erdő közepén is biztonságban tudni autódat? Tudj meg többet a K&H casco biztosításról, mely lopás esetén is védelmet biztosít!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás