így nyaralunk mi – mit, miért, mennyiért?

2018. július 16.
Az utazás már önmagában is az egyik legdrágább (ugyanakkor az egyik legkellemesebb) szórakozásunk, de a vakáció alatti felszabadult hangulat még tovább növelheti a költségeket. Mi ennek az oka, és mit tehetünk ellene? Utánajártunk!

így nyaralunk mi – mit, miért, mennyiért?

Ha a hazai helyzetet vizsgáljuk, akkor is hatalmas különbségeket láthatunk a városiak és a vidékiek között. A K&H biztos jövő indexe alapján míg a fővárosiak átlagosan 238 ezret, addig a falvakban élők már csak 160 ezer forintot terveznek nyaralásra költeni; az összesített átlag pedig 194 000 forint. Viszont ennyire konkrétan nehéz meghatározni egy nyaralás árát, hiszen lehet bel- vagy külföldi, hétvégi kiruccanás kettesben vagy kéthetes családi nyaralás, és a szállásokból is választhatunk többfélét: vadkempinges sátrat, Airbnb apartmant vagy akár egy ötcsillagos szálloda szobáját is. Ám bármely megoldás mellett tesszük is le a voksunkat, vannak olyan tényezők, melyek jellemzően megnövelik a nyaralásra szánt keretet. De mik a legjellemzőbb túlköltekezési okok és van-e ellenszerük? Most kiderül!

  • „csak lazán, nyaralunk”: ilyenkor úgy érezzük, hogy a pénztárcánk is szabadságot vett ki, és végre egy kicsit elengedheti magát. Nem akarunk feszengeni, számolgatni, és úgy érezzük, egész évi munkánk után megérdemeljük az elegánsabb éttermek teraszán elköltött vacsorát, a reptéri boltban vett vámmentes parfümöt és a taxizást a szállodáig. Ennek azonban – pláne, ha nincs előzetes képünk arról, hogy adott országban ez mekkora költséggel jár – később igen nagy lehet a böjtje! Érdemes az adott térséggel foglalkozó utazási oldalakon előre tájékozódni.
  • a valuta-trükk: tagadhatatlan, hogy aki nem fejszámolóművész, annak meglehetősen nagy fáradtság folyamatosan „forintosítani” a külföldi árakat, ráadásul erősebb gazdaságú, drágább országok esetén sokakban csak felesleges feszültséget és szorongást keltenek a nagy különbségek. Azonban még veszélyesebb a helyzet, ha olyan államokba látogatunk, melyek alacsonyabb értékű valutával rendelkeznek: ilyenkor az olcsóság illúziója könnyen vezet anyagi túlkapásokhoz, hazaérve pedig igen kegyetlen az ezzel való szembesülés. A K&H mobilbank alkalmazásban a tranzakció történetben rá tudunk szűrni a nyaralás idejére, ami nagy segítség abban, hogy a költéseinkkel még a tervezett büdzsén belül vagyunk-e.
  • kettős könyvelés: tegyük fel, hogy igyekszünk tudatosan állni a kérdéshez, és előzetes költségvetést készítünk. A fondorlatos emberi elme azonban még ilyenkor is a kibúvókat keresi! A példa kedvéért vegyük úgy, hogy 25 000 forintban határozzuk meg a napi nyaralás-büdzsét. Ezt az agyunk úgy játssza ki, hogy a 10 000 forintos éttermi cechet nem ebbe számolja bele, mivel „enni otthon is kellett volna”. Ez azonban (akár szó szerint) sovány vigasz, ha az utazás végére már alig marad pénzünk.
  • most vagy soha: még a legnagyobb fegyelem mellett – sőt, akár éppen amiatt – is megeshet, hogy kísértésbe esünk. Mire gondolunk? Képzeljük el, hogy az utazás utolsó napjaira megmaradt a költőpénzünk fele, és hirtelen meglátunk valami fantasztikus dolgot a kirakatban, vagy éppen csak az otthoniakat lepnénk meg pár szuvenír megvásárlásával. Sokkal nehezebb bármit otthagyni, amikor tudjuk, hogy másnap már nem mehetünk vissza érte, és csak távolról sóvároghatunk. Sajnos ez az érzés a felesleges kiadások egyik legfőbb melegágya.

mi a megoldás?

  • természetesen a tudatos tervezés segíthet rajtunk a legtöbbet! Ez már az utazás előtt elkezdődik: a legjobb, ha már egészen korán, például már télen elkezdjük félre tenni a nyaralásra szánt pénzt.
  • ezután tájékozódjunk előzetesen a várható kiadásokról (gondolunk itt az oda-visszaút és a szállás költségei mellett például az étkezés, a helyi tömegközlekedés és az esetleges belépők árára). Ezeket a kinti valuta árfolyamával (és a rendelkezésünkre álló anyagi fedezettel) egybevetve határozzunk meg egy napi keretet, aminek az összege nem irreálisan kevés, de nem is felelőtlenül magas, és ehhez következetesen tartsuk is magunkat az utazás alatt.
  • a repülőjegyek és a szállás árán is annál többet spórolhatunk, minél hamarabb lefoglaljuk őket.
  • amennyiben nem tudunk ellenállni a repterek vámmentes kedvezményeinek, legalább mérjük fel otthon, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van, így nem ad hoc jelleggel, meggondolatlanul fogunk költekezni.
  • szintén fontos, hogy ne engedjünk a FoMO jelenségnek: ne hasonlítsuk össze saját nyaralásunkat mások luxusutazásaival, és ne hajhásszuk kényszeresen az élményeket és a programokat attól való félelmünkben, hogy lemaradunk valamiről. Stressz és kényszeres kompenzálás helyett inkább élvezzük az adott pillanatot, és hogy szeretteinkkel tölthetjük ezt az időt.

A nyaralásra a K&H tervező megtakarítási számlán is gyűjtheted a pénzed, ahol ráadásul a különféle terveidhez külön célt hozhatsz létre egyedi névvel és ikonnal, így naprakészen láthatod megtakarításaid alakulását.

 tipp!
Külföldön történő bankkártyahasználattal is tudsz spórolni, ha okosan használod: vásárlásaidnál vagy készpénzfelvételnél figyelj arra, hogyha felteszik a kérdést, milyen valutában szeretnél fizetni, akkor mit választasz: aki az adott külföldi ország pénznemét választja, annak a bank, illetve a kártyatársaság aktuális árfolyamán történik az átváltás. Aki viszont a saját pénznemét (jelen esetben a forintot) választja fizetésre, az – vélhetően tudtán kívül – a DCC (dynamic currency conversion, vagyis dinamikus devizaváltás) nevű szolgáltatást választja, amely rendszerint magasabb árfolyamot használ, így akár 8-10%-ot bukhatunk a váltással.

 

Ha nincs még bankszámlád, vagy egyérintéses bankkártyád, nézd meg a K&H számlacsomagjait, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet:

K&H bankszámlák

A váratlan kellemetlenségek szintén súlyos anyagi következményekkel járnak, ez ellen pedig egy módon védekezhetsz: válassz a K&H sokszínű, számtalan lehetőséget magába foglaló utasbiztosításai közül!

K&H utasbiztosítások

K&H bankkártyád külföldi használatával pedig nyerhetsz is: egy 2 személyre szóló, 2 éjszakás all inclusive pihenést egy Danubius szállodában!

megnézem