hobbiból hivatás - 5 tipp leendő profi fotósoknak

2018. október 18.
Feltételezzük, hogy a lelkesedés, a kitartás és a tehetség is megvan Benned, ám ezek együttesen még nem elegendőek ahhoz, hogy igazán profi fotós lehess. Egy jó fényképezőgép mellé megfelelő felszerelés, tudás és a technikai trükkök ismerete is szükséges ahhoz, hogy valaki hobbi fotósból profi fényképésszé válhasson!

hobbiból hivatás - 5 tipp leendő profi fotósoknak

az alapok

A legtöbben autodidakta módon kezdenek beletanulni a fotózásba, és céljaiknak ez teljesen meg is felel. Többféle könyv, online tanfolyam elérhető ma már az érdeklődők számára, de megtörténhet, hogy eljön az a pont, amikor profitól szeretne tanulni, és élőben feltenni azokat a kérdéseket, amelyek egy-egy fotózás alkalmával felmerülnek. Ilyen esetben lehet ideális választás egy tanfolyam, amelynek elvégzésével OKJ-s vizsga tehető, és hivatalosan is fotóssá válhat.

a „kellékek”

Bár az alap szintű, hobbi célú fotózáshoz még nem kell komolyabb eszközöket beszerezni, ahogy nő azonban az igény és a tudás, egyre eszközigényesebbé válik a dolog. A teljesség igénye nélkül gondolni kell például az alábbiakra:

 • objektív: a legtöbb eszközhöz gyárilag adnak egy kisebb lencsét, de ez sokszor nem elég a profi fotók elkészítéséhez. Egy portréfotózást még csak-csak „elbírnak”, de egy esküvőbe már beletörne a bicskájuk, hogy a természet- vagy a makrofotókról már ne is beszéljünk. Ahogy egyre jobban belemerülsz, rájössz majd, hogy egy objektív nem elég.
   
 • állvány: a legtöbb hobbi fotós, aki komolyan gondolja a dolgot, eljut addig a pontig, hogy a „szabad kézzel” készült fotók helyett sok esetben üzembiztosabb megoldásra van szükség a minőség érdekében. Az állványoknak is többféle fajtája létezik, természetesen attól függően, hogy milyen környezetben, milyen típusú kép elkészítéséhez van rájuk szükség.
   
 • vaku: ezt talán nem is kell magyarázni, hogy a fényviszonyok változásával a minél tökéletesebb kép elkészítéséhez megkerülhetetlen a vaku beszerzése.
   
 • akkumulátorok, töltők: annál nincs bosszantóbb, mint amikor terepen, távol bármilyen áramforrástól, lemerül a fényképezőgép akksija. Épp emiatt szükség lesz tartalék, mindig feltöltött akksikra, és egy olyan powerbank-ra, amit vészhelyzet esetén is elő tudunk venni.
   
 • táskák, tokok: mivel a profi fotózáshoz tartozó kellékek nem olcsók, ezért a védelmükön sem szabad spórolni. Lehetőleg mindent a számára megfelelő tokban tartsunk, így hosszú távon megóvhatjuk őket.
   
 • stúdió- és egyéb kellékek: aki már műtermi fotózásban gondolkodik, annak bizony szüksége lesz a vakuállványtól kezdve a stúdióháttéren át a derítőlapig számtalan kiegészítőre.

mentés, mentés, mentés

Mindannyiunkkal megesett már, hogy elveszett egy fontos szöveg vagy táblázat, így pontosan tudjuk, ez milyen frusztráló tud lenni. Mindez hatványozottan igaz, ha olyan fotók válnak a technológia martalékává, amiknek az elkészítésére csupán egyszer volt lehetőségünk. A profi fotósok emiatt 3-4 különböző fizikai vagy felhőalapú eszközre is felteszik az elkészített képeket, sokszor már a helyszínen. Vegyél példát róluk, tényleg nem lehet kellően hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a nyersanyagok biztosan elérhetőek lehessenek az utómunkához.

az utómunka fontossága

Egy fotós életében a "második félidő" mindig az utómunkával telik, és ennek elengedhetetlen eleme egy jó képszerkesztő program, amely lehet ingyenes, vagy fizetős – természetesen preferenciától függően. A Photoshopot a legtöbben ismerik, de ez persze nem azt jelenti, hogy minden esetben az a legjobb megoldás. Az Apple felhasználók az Affinity Photo-ra esküsznek; ha valaki szereti az erős effekteket, a Pixlr lehet az ő programja; ingyenes PS alternatívaként pedig a Gimpet szokták ajánlani a szakmabeliek.

munkánk gyümölcse: a portfólió

Sokan dicsérnek, hogy jó a szemed a fotózáshoz és úgy érzed, technológiailag is elértél a megfelelő szintre? Ekkor következik a portfolió összeállítása, hiszen semmire sem igaz jobban az, hogy "egy kép többet mond ezer szónál", mint a fotós saját munkáira! Régen a nyomtatott anyagoké volt a főszerep, mostanra viszont ez is digitalizálódott, és sok olyan portfolió készítő alkalmazás van, amik remek sablonokkal segítenek szépen keretbe foglalni a képeidet, javarészt ingyen vagy minimális költséggel. Ilyen például a Wix, az Adobe Portfolio vagy a Photoshelter.

Komolyabb szintre fejlesztenéd fotós tudásod? A K&H szabadfelhasználású személyi kölcsöne segítségével elvégezheted a régóta tervezett tanfolyamot, vagy megszerezheted a még hiányzó, profi kellékeket! THM: 15,9–22,4%

K&H személyi kölcsön

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év