házasság, pénzügyek: nálatok hogy van?

2017. október 05.
Életünk egyik legboldogabb és legmeghatározóbb napja a házasságkötés, ami után arról is dönteni kell, hogy mi legyen a frissen alakult család pénzügyeivel.

házasság, pénzügyek: nálatok hogy van?

A házasságot, a közös kezdetet és a pénzügyeket, bár elég morbid módon hangzik, legegyszerűbb a „vége” felől megközelíteni. Vagyis onnan, hogy mi történik, ha a rózsaszín ködből kilépve elmúlik a varázs, és a felek külön úton folytatják. Ebből a perspektívából már nem mindenkinek vonzó a teljesen közös kassza. De a történet persze, ahogyan az életben más téren sem, nem ilyen fekete vagy fehér.

Noha manapság az együttélés már teljesen bevett szokás az esküvő előtt, párunk pénzügyeiről nem biztos, hogy mindent tudunk. Pedig ez az ismeret elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy megfelelően döntsünk arról, melyik utat is válasszuk.

Manapság már hazánkban is egyre elterjedtebb a házassági szerződés, ami számos pénzügyi, jogi és tulajdonviszonyra vonatkozó kérdést tisztáz már a kezdetekkor. Természetesen nem kell Sheldon Coopernek lenni ahhoz, hogy elfogadjuk ennek a dokumentumnak a létjogosultságát, főleg akkor, ha két nagyon eltérő anyagi helyzetű ember dönt úgy, hogy összeköti az életét.

közös kassza

Közös számla, közös kiadások, közös megtakarítások. A banki termékek között azonban nem minden számlacsomag felel meg annak a kitételnek, hogy közös tulajdonú legyen, vagyis a pár tagjai egyenrangú tulajdonosnak számítsanak. Természetesen a teljes körű meghatalmazott bármit csinálhat a számlával, de bizonyos jogosultságokkal (megszüntetés, másik meghatalmazott felvétele) csak a tulajdonos rendelkezik, ráadásul ő bármikor visszavonhatja a meghatalmazást.

A közös kassza előnyei: 

 • olcsóbb, hiszen csak egy számlát kell fenntartani
 • könnyebb tervezni a jövőre

A közös kassza hátrányai:

 • ha bármilyen probléma van az egyetlen, közös számlával, akkor borulhat minden, nincsen B-terv.
 • a meglepetések és titkos hobbik anyagi oldalát körültekintően kell megtervezni, hiszen mindketten látjátok az egyes költéseket

külön kassza

Mindkét fél megtartja a saját egyéni számláját, amire a saját jövedelme érkezik. Ilyenkor a kiadásokat közösen, akár jövedelemarányosan megosztva viseli a két fél.

A külön kassza előnyei:

 • ha az egyik számlával történik valami, a másikat segítségül hívhatjuk
 • vitás esetekben könnyebb ellenőrizni
 • nem kell minden fillérről elszámolni a házastárssal

A külön kassza hátrányai:

 • költségesebb, hiszen több folyószámlát kell fenntartani
 • igényel némi odafigyelést a felek részéről, hiszen a közös számlákat jellemzően az egyik fél fizeti, ilyenkor pedig a másiknak a saját részét oda kell adnia
 • előfordulhatnak vitás esetek

részben közös kassza

Mindenkinek van saját számlája, de a mindkettőtöket érintő pénzügyeket közösen rendezitek. A kiadásoknak akár egy közös számlát is nyithattok, amelyre vagy azonos arányban, vagy jövedelemarányosan raktok mindketten pénzt havi gyakorisággal.

A részben közös kassza előnyei:

 • nem kérdés, hogy mikor ki fizet, hiszen a közös költségeket erről a számláról fizetitek
 • a felek saját számláján maradó pénzből mindenki annyit költ, amennyit akar

A részben közös kassza hátrányai:

 • a saját számlák mellett pluszban egy közös számlát is fenn kell tartani
 • olyan számlát kell találni, ahol mindkét fél egyenrangú tulajdonosnak számít

A K&H minden eshetőségre kínál megoldást. Az alábbi számlacsomagok esetén mindkét megoldás lehetséges, vagyis a felek mindketten lehetnek tulajdonosok, és tulajdonos-meghatalmazotti viszonyban is:

K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag

K&H minimum plusz számlacsomag

K&H bővített plusz számlacsomag

K&H kényelmi plusz számlacsomag

K&H tervező megtakarítási számla