fotózni vagy nem fotózni? fontos kérdés!

2019. június 21.
Ha nincs fent az Instagramon, akkor meg se történt? Gondolkozz, mielőtt posztolsz!

fotózni vagy nem fotózni? fontos kérdés!

Az okostelefonoknak köszönhetően manapság mindig a kezed ügyében van a kamera. Nem csak a Szabadság-szobor mellől a Dunáról készíthetsz fotót, hanem például egy receptről, mert nem szeretnél a leírással bíbelődni. Van egy-két dolog, amit azonban nem érdemes megörökíteni.

Ilyen például a bankkártya, de a bankkártyás vásárlásról érkező SMS-ről sem érdemes képernyőfelvételt készíteni. Miért? Leginkább azért, mert, ha a fotó, ezzel együtt az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor könnyebben hozzáférhetnek a pénzedhez a csalók.

A tudatos online jelenlét nem csak jelszavak kezelésére vagy a meglátogatott weboldalak biztonságának ellenőrzésére vonatkozhat. A közösségi médiában megosztott élmények és fényképek esetében sem árt a megfontoltság. Az online világhoz szokott, illetve már itt szocializálódott nemzedék jogosan gondolkozik és vitázik arról, hogy jó-e, helyes-e a gyermekek fényképét megjeleníteni a közösségi oldalakon. Hogyan érinti a gyermekek személyiségi jogait, illetve, hogy milyen veszélyt rejt ez rájuk nézve.

Eggyel könnyebben megválaszolható kérdés, hogy vajon érdemes-e ország-világgal tudatni, hogy éppen nyaralsz, így a lakásod üres. Egy 2011-es brit felmérés szerint a betörők csaknem 80 százaléka már akkor is aktívan használta a közösségi oldalak, a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne oszd meg az élményeket, hiszen ezek az oldalak részben ezért jöttek létre.

Néhány tanács, hogy aggódás nélkül élvezhesd a nyaralást, és meg is oszthasd másokkal az élményeidet.

  • Érdemes figyelni arra, hogy a kapcsolati hálódba csak olyan embereket engedj be, akiket tényleg ismersz. A posztok megosztásakor kiválasztható, hogy az ismerőseid mely csoportjaival osztanád meg az élményeket, fotókat. Az is megoldás, ha csak az utazás után osztod meg a fényképeket, videókat.
  • Amikor otthon, a lakásodban készítesz fotókat például a családdal, akaratlanul is információkat adsz másoknak. Például arról, hogy milyen a lakókörnyezeted, milyen értéktárgyaid vannak vagy éppen milyen a biztonsági felszereltsége a lakásnak. Nem beszélve arról, ha a fotóval együtt a helyadataidat is megadod, és otthonról csekkolsz be. Ezekre a tényezőkre is érdemes figyelni egy-egy kompozíció megalkotása előtt.
  • Az internet nem felejt. Amit egyszer feltöltesz a netre, az örökre ott marad. Bárki lementheti, újra megoszthatja, tehát gondolkodj előre!
  • Hasonlóan érdemes arra is figyelned, hogy honnan posztolsz, csekkolsz be. Több ilyen felületen követhető, hogy hol voltál egy adott napon, azaz hol eszel, hova jársz moziba, edzeni, szórakozni vagy éppen dolgozni, azaz szokásaid, napi rutinjaid kifigyelhetők, profilozhatók lesznek. Jó esetben ezt csak marketingcélokra használják, rosszabb esetben a támadók, bűnözők is önös céljaik elérésére.
  • Ha a közösségi oldalakon, fórumokon zaklatnak vagy molesztálnak, ne válaszolj. Készíts képernyőmentést az esetről, hogy legyen bizonyítékod, tiltsd le az illetőt, azonnal jelentsd az esetet az oldal üzemeltetőjének. Ha szükséges, kérj segítséget szakemberektől!

Készülj fel te is a digitális világban rejlő veszélyekre, hiszen legjobb védekezés a tudás! Töltsd ki tesztünket és tudd meg mennyire vagy digitálisan érett, milyen biztonsággal mozogsz a digitális világ mindennapjaiban.

kitöltöm a tesztet!