5 indok, amiért érdemes a külvárosba költözni

2019. augusztus 07.
Zajos szomszédok, bulizó fiatalok, állandó harc a parkolóhelyekért – megéri ezt bevállalni a városközpont közelsége miatt? Mutatunk 5 indokot, melyek miatt érdemes lehet a csendesebb külvárosi régiókat kiszemelni, különösen akkor, ha lakásvásárlás vagy családalapítás előtt állunk.

5 indok, amiért érdemes a külvárosba költözni

megfizethetőbb lakásárak

Persze a lakásvásárlást számos egyéb tényező is befolyásolja, de a külvárosba költözés talán egyik legnagyobb előnye a megfizethetőbb ár. Érdekesség, hogy a közép-európai térségben sehol máshol nem találunk ekkora különbséget a bel-és külvárosi lakások árai között, mint Magyarországon. 

Míg például Budapest belvárosában átlagosan 7-800 ezer forint körül mozog a lakások négyzetméter ára, a külsőbb kerületekben már ennek a felével számolhatunk. 2018-ban a Budai Vár után az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben 860 ezer Ft/m2-rel lehetett számolni. Miközben a lista végén található Soroksár, Pesterzsébet és Kőbánya környéke már a 350 ezres átlag alatt mozgott. 

A Győr-Moson-Sopron megyei és a balatoni régióban szintén az olcsóbb budapesti kerületek áraira számíthatunk. Ám a kevésbé kiemelt vidéki régiókban viszont már 200-250 forintért találunk szép ajánlatokat. 

a kert adományai

A városon túli élet talán egyik legnagyobb előnye, hogy lehet saját kertünk. Virágokat, gyümölcsöket, zöldségeket nevelhetünk, vagy egy fárasztó, különösen egy tikkasztó nyári munkanap után este a saját teraszunkon ejtőzhetünk egy hűsítő ital és finom vacsora mellett. 

Arról nem is beszélve, hogy hétvégente mi lehetünk azok, akik áthívják a családot, vagy a barátokat egy kellemes beszélgetésre, bulizásra, sütögetésre. Vagyis a kert egyik kétségtelenül legfontosabb adománya a privát tér szabadsága. Nem kell szenvednünk a közös falak vezette zajoktól és nem kényszerülünk mi is nap mint nap a szomszéd kedvenc lejátszási listáját hallgatni. 

Sőt, akár még saját strandunk is lehet egy kerti medencével, aminek építéséhez ide kattintva olvashatsz további ötleteket. 

a nyugalom és a biztonság luxusa

A rendőrségi statisztikák szerint minél távolabb haladunk a városközponttól, annál kevesebb a veszélyforrás. A jobb külvárosi közbiztonságnak köszönhetően akár éjszaka is nyugodtabban sétálhatunk haza, vihetjük ki a kutyát, és mindenekelőtt, gyermekvállalás előtt állva vagy már szülőként a környéken bóklászó gyerekeinket sem kell féltenünk annyira, már csak a kisebb forgalom miatt sem. 

nincs több parkolás horror 

Ha saját lakásban élünk, illetve, ha szerencsénk van a főbérlőnkkel, viszonylag olcsón juthatunk állandó parkolóhelyhez belvárosi otthonunk közelében. Ám legtöbbször komoly finommechanikai érzék kell ahhoz, hogy be tudjuk passzírozni az autót a szűk utcák szűk helyeire, nem feltétlenül a lakásunk közelében. Ha a hosszas, idegőrlő keresgélés után egyáltalán találunk parkolóhelyet. A saját garázs pedig nem olcsó mulatság, ezek ára gyakran vetekszik egy új autó árával. A külvárosban viszont, ahol a házakhoz többnyire saját beálló és garázs is rendelkezésre áll, könnyedén megkímélhetjük magunkat ettől a parkolási horrortól. 

az eltűnt idő nyomában

A „vidéki” élet, amikor egy órányira vagy még nagyobb távolságban vagyunk a központtól, természetszerűleg előhozhatja belőlünk a pontos, precíz, kiegyensúlyozott énünket. Hiszen, ha tudjuk, hogy mennyi idő lesz odaérnünk bárhova otthonról, automatikusan számolunk az utazási idővel. Ezzel szemben az ember könnyen elúszik a belvárosban, és ringatja magát abba az illúzióba, hogy „a villamossal öt perc alatt úgyis ott leszek.” Továbbá, ha jól használjuk ki, az ingázással töltött idő rendkívül hasznos lehet. Az autóban ülve hallgathatunk zenét, rádiót, hangoskönyveket, a tömegközlekedési eszközökön olvashatunk, nyelvet tanulhatunk, lehet időnk megválaszolni a barátok, rokonok üzeneteit. Az úton töltött idő abból a szempontból kifizetődő, hogy naponta kétszer is van időnk arra, hogy rendezzük széthulló gondolatainkat.

K&H lakáshitelek – THM: 3,1-8,2%

 

Ha úgy érzed, hogy neked is a külváros adta csendre, békére és nyugalomra lenne szükséged, esetleg szeretnéd a jó levegőn, egészséges környezetben, biztonságban felnevelni a gyermekeidet, tudj meg többet a K&H állami támogatással is elérhető lakáshiteleiről, melyek hozzásegíthetnek egy saját ingatlanhoz a vágyott környéken: 

lakáscélú hitelek

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése.  A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, az aktuális K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Hirdetmény, forint alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel hirdetmény, K&H lakáscélú hitelek állami támogatással és K&H lakáscélú hitelek állami támogatással extra hirdetmény valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.  A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év