indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. június 17.
Segítség, itt az esküvőszezon! Nászajándék, legény- és leánybúcsú, menyasszonytánc, új ruházat, koszorúslányruha, szállásköltség, esetleg smink és fodrász - most kiderül, milyen kiadásokkal jár az esküvő vendégként.

mennyibe kerül vendégként egy esküvő?

„Boldogan éltek, míg meg nem haltak”, ám előtte még meg kellett birkózniuk az esküvő költségeivel. Általában a diszkréten hallgató mesék ellenére is tisztában vagyunk vele, hogy az ifjú pár és a családjuk számára komoly anyagi megterhelést jelent az örömteli alkalom, de azzal már sokszor csak a gyakorlatban szembesülünk, hogy a vendégek számára sem olcsó a ceremónián való részvétel (a nászajándék csak a kezdet). Csokorba szedtük, milyen kiadásokkal számolhatunk barátaink nagy napján: aki elkapja, felkészülten vághat bele az esküvőszezonba!

 • legény- és leánybúcsú: manapság egyre népszerűbbek, és sok esetben eléggé extravagánsak is. Egy esti buli során a menyasszony/vőlegény étel- és italfogyasztását rendszerint a barátnők/barátok állják. Ha viszont a búcsú együtt jár pl. egy limuzinbérléssel, vagy egy hétvégi kiruccanással (akár egy wellness hétvégével), rendszerint abban az esetben is ugyanez a helyzet, ezért ilyen esetben érdemes lehet több embert is bevonni a vendégek közül, így a költségek is többfelé oszlanak.
 • öltözködés: Egyesek belső késztetésből alkalmazzák saját gardróbjukkal kapcsolatban is a hollywoodi kifutók farkastörvényeit, és nem veszik fel ugyanazt az alkalmi ruhát kétszer. Ez nehezen és költségesen kivitelezhető akkor, ha egy nyáron 4-5 esküvőre is hivatalosak vagyunk. Ezért célszerű szoknya/nadrág és felső/blúz párosításban gondolkozni egyberuhák helyett, mert így egy szép, klasszikus szoknya teljesen újként hathat egy másik felsővel, vagy zakóval. A kiegészítők terén pedig ügyeljünk rá, hogy az új cipők, ékszerek, táskák stílusukban és színvilágukban harmonizáljanak meglévő ruháinkkal, így többször is viselhetjük majd őket.  
  Persze koszorúslányként már más a helyzet: ilyenkor muszáj a kijelölt egyen színű és sok esetben egyen fazonú ruhát viselni, amelynek a bérleti díját vagy a vételárát sok esetben a koszorúslány állja.
 • nászajándék: Itt leginkább az ifjú párhoz való viszonyunk, és persze saját anyagi lehetőségeink határozzák meg az összeg nagyságát. Nem kell szégyellni, ha csak egy apróbb meglepetésre futja, hiszen az is lehet nagyon kedves és személyes, szívből jövő ajándék, vagy éppen egyszerű, de nagyszerű módon praktikus. A házasulandók azonban ma már inkább a nászúthoz vagy a közös otthonhoz való hozzájárulást kérnek konkrét ajándéktárgyak helyett – így senki sem csalódhat.
 • menyasszonytánc: hagyományos lagzikon még mindig divat a menyasszonytánc, amikor is a mulatság közepén (jellemzően éjfél körül) egyesével lehetőség nyílik 10-30 mp erejéig táncolni egyet utoljára lányként az arával. A táncért cserébe szokás „megvenni a menyasszonyt” a tánc erejéig, amelyért jellemzően 10-20 000 forintot fizetnek a vendégek. Ha az ifjú pár előzetesen nem jelzi, akkor célszerű rákérdezni, hogy lesz-e menyasszonytánc, nehogy kényelmetlenül érintsen minket az esemény. Ha van tánc is és nászajándék is, akkor értékben ¼ és ¾ arányban szokás gondolkozni.
 tipp!
Íratlan szabályként él a köztudatban, hogy az ajándékba adott készpénz/tárgy értéke jó, ha fedezi a ránk eső étkezési és egyéb költségeket, melyeket az ifjú pár fizet előzetesen.

 

 • fodrász, kozmetikus: Sokszor megfeledkezünk róla – különösen az anyagi vonzatairól. Pedig a hölgyeknél szinte kötelező a jeles alkalmak előtti szépségszalon-látogatás (különösen nyáron), de még az urak is elfáradnak a borbélyhoz, ha szeretnének az alkalomhoz illő, ápolt megjelenéssel részt venni a szertartáson és a hajnalig tartó ünneplésen. 
 • útiköltség: Nagy ritkán még az is előfordul, hogy külföldön tartják az esküvőt, aminek a költségei erőteljesen meghaladják a hagyományos lagzikon megszokott összeget. Ilyenkor, ha az utazást és a szállást a meghívott vendégek fizetik, a legtöbb esetben a vendégek ajándéka az, hogy elmennek, és tiszteletüket teszik az eseményen.
  Koránt sem ilyen rendhagyó azonban egy vidéki házasságkötés, amikor a vonatjegyre vagy benzinre költött pénz is bekerül a költségvetésbe. Ebben az esetben az a legszerencsésebb, ha egyeztetünk az ismerőseinkkel, és úgy szervezzük az utazást, hogy a lehető legtöbben üljenek egy-egy autóban, ezzel minimálisra csökkentve az egy-egy főre eső anyagi terheket.
 • menü: Hagyományosan a vőlegény és a menyasszony családja „állja a cechet”, de a mai világban már létező jelenség, ha nagyobb létszám esetén a lagzi során felszolgált ételek és italok költségét (legalább részben) a násznépre hárítják. Ettől függetlenül is előfordulhat, hogy olyan dolgot kívánunk meg az étlapról, ami nincs az ifjú pár által rendelt menüben, és ilyenkor evidens, hogy mi fizetjük ki a pluszba rendelt fogásokat és italokat. 
 • szállás: A csodálatos, nagyvilágtól elzárt helyszínen tartott rendezvények hátránya, hogy nem mehetünk egyből haza, amikor hajnalban meguntuk a táncolást. Éppen ezért sokszor a hotelszoba bérleti díjával is számolnunk kell, ami igen csak borsos lehet egy elegánsabb helyen. Nézzük a jó oldalát: legalább kipihenhetjük magunkat, és az alkoholfogyasztás miatt sem kell aggódni!
 • +1 fő: Szintén megegyezés kérdése, nem kötelező az elavult szokásokhoz alkalmazkodni. A régi korok morálja alapján azonban, ha az ifjú pár számára ismeretlen kísérőt viszünk az esküvőre, illik legalább felajánlani, hogy helyette is álljuk a részvétellel járó költségeket.

Ha a közeljövőben várhatóan több esküvőre is meghívást kapsz, érdemes az ilyen váratlan kiadásokra félretenni. A K&H tervező megtakarítási számla segítségedre lesz ebben.

K&H tervező megtakarítási számla

Ha rövid időn belül lenne szükséged pénzre, és már nincs időd és lehetőséged félretenni, a K&H személyi kölcsönei segítségedre lehetnek!

K&H személyi kölcsönök

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év