2018. június 17.
Ha a tetőszigetelést és a falak áthelyezését te magad nem is tudod elvégezni, azért apróbb, némi ügyességgel és gyakorlással elsajátítható felújítási munkákkal is rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg. Mutatjuk, mikor nem érdemes hónapokat várni a szakemberre!

csináld magad! - lakásfelújítás

Lakásfelújítás esetén nem mindig igaz, hogy „az a legjobb, amit magad csinálsz”. Véletlenül se álljunk neki egyedül, szaktudás nélkül például egy nyílászáró beépítésének vagy az elektromos vezetékek cseréjének! Azonban számtalan olyan része lehet a renoválásnak, melyekhez nem szükséges mesterembert hívni, némi időt és energiát rászánva mi is elvégezhetjük a feladatokat. Ezzel ma már nem csak komolyabb összeget spórolhatunk meg, de az építőipari szakmunkaerő aggasztó hiánya miatt a felújítás folyamata is jelentősen felgyorsítható.

  • tapétázás: Mindenki szereti a vidám tapétákat, de még akkor sem árt bizonyos időközönként lecserélni őket, ha neutrális színükkel átvészelték a lakberendezési divathullámok összes változását. Legelőször számoljuk ki, hány tekercsre lesz szükségünk: mérjük le a falakon lévő tapétacsík hosszát, szélességét, és számoljuk össze, hány csík borítja a falakat (ajtó-ablak helyét vegyük figyelembe). Ezt követően a már kiszemelt tapéta dimenzióinak ismeretében egyszerű művelettel számíthatjuk, hány tekercset kell vásárolnunk.
    A jelenlegi tapéta eltávolítás első lépéseként vastag ecsettel vizezzük be a leszedni kívánt tapétát egészen addig, amíg megszívja magát, és már könnyedén leválasztható a falról. Ezt egész egyszerűen, akár kézzel is megtehetjük, de egy spaklit is segítségül hívhatunk, makacsabb daraboknál pedig ne szégyenlősködjünk, használjunk nyugodtan tapétaleoldó folyadékot.
    Ezt követi a falhibák kijavítása, amihez használhatunk készen kapható glettanyagot. Majd csiszoljuk, portalanítsuk a felületet és alapozzuk le erősen higított tapétaragasztóval. Amíg szárad az alap, addig vágjuk méretre a tapétát. Majd az új tapéta ragasztása előtt kenjük be egy széles ecsettel egyenletesen a falfelületet tapétaragasztóval, és felülről lefelé haladva ragasszuk fel az új tapéta csíkokat.
 tipp!
A légbuborék elkerülése miatt használjunk festőhengert a tapéta simításhoz.

 

  • falfestés: A régi rétegek eltávolítása a falfestéknél is erősen indokolt lehet az évek múlásával. Beszürkülnek, megrepedeznek, és a foltoktól kezdve a lepattogzott felületekig bármi előfordulhat. Ilyenkor érdemes a régi, megviselt rétegre történő ráfestés helyett bontani, és új alapokra helyezni a fal díszítését. Az első lépés itt is az elöregedett festék megnedvesítése, amit legegyszerűbben egy vizes hengerrel tudunk elérni. Ekkor ismét várakozás, majd a spakli közreműködésével történő felkaparás következik. Ez egy kimerítő és lassú folyamat: hosszú, határozott és egyenes mozdulatokkal jutunk el a vakolatig. Amikor végeztünk, és már a fal is megszáradt, glettgipsszel javíthatjuk ki a kisebb egyenletlenségeket, mielőtt felvinnénk a friss festéket. Majd következik a munka kevésbé fárasztó része; az új szín kényelmes felvitele festőhenger segítségével.
  • szigetelés: a kisebb szigetelési problémákat mi magunk is kijavíthatjuk, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk. A kisebb, 1 cm alatti rések javításához használhatunk habszivacsból vagy gumiból készült szigetelőanyagot, az 1-2 cm-es résekhez ajtóseprűt; a 2 cm feletti rések esetén pedig a habszalag lehet a megoldás. További házi szigetelési praktikákért kattints ide.
  • csempefestés: nem minden esetben nyújt megoldást a régi csempe festése, de ha a felület egyenletes, a régi burkolat nem törött, repedezett, akkor ezzel az egyszerű praktikával pillanatok alatt új életre kelthetjük a fürdőszobánkat. Első lépésben nagyon alaposan tisztítsuk, zsírtalanítsuk a felületet, majd a felület előkészítés után jöhet az alap felhordása. Ehhez a legpraktikusabb a festőhenger, amivel könnyedén vihetjük fel a festéket. Száradás után jöhet még egy réteg alap, majd a kiválasztott szín, ugyancsak két rétegben.

A praktikus tanácsok mellett egy kis anyagi támogatásra is szükség lenne a felújításhoz? A K&H személyi kölcsönei megkönnyíthetik a tatarozást!

K&H személyi kölcsönök

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év