így vágj bele okosan a családi ház bővítésbe!

2020. január 10.
Ha hirtelen szűkössé válik a ház egy új jövevény, a holmik megszaporodása vagy éppen egy saját vállalkozás indítása miatt, a legtöbben egyből megszabadulnának tőle. Pedig sok esetben rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatnánk meg, ha inkább bővítésben gondolkodnánk. Minek a sok adás-vételhez kapcsolódó nyűg és macera, ha lehet egy „új“, tágasabb otthonunk is, költözés nélkül? Mutatjuk mit érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk a családi ház bővítésbe!

így vágj bele okosan a családi ház bővítésbe!

a piszkos anyagiak

Az első és legfontosabb, hogy papírt és tollat ragadjunk és számoljuk át, hogy mennyi pénzre van szükségünk, ill. mennyi áll rendelkezésünkre. Legyünk aprólékosak a költségvetés felvázolásakor! Hiába a gondos tervezés, még így is érhetnek meglepetések, ezért érdemes 1,5-es szorzóval számolni a végső összegre. Ha nincs meg a szükséges pénz, ne kezdjünk bele egyből a bővítésbe, mert nagyon kellemetlen, ha emiatt hetekre le kell állítani a munkálatokat. Arról nem is beszélve, hogy manapság nehéz jó szakembereket találni, és nem biztos, hogy a brigád később is elérhető lesz leállás esetén. Inkább még gyűjtögessünk pár hónapig, vagy tájékozódjunk a bankok lakásfelújításra is felvehető személyi kölcsön ajánlatairól, ha gyorsabban szeretnénk pénzhez jutni. 

ne most legyünk szabálykerülő lázadók!

A legújabb kormányrendelet alapján, ha a lakóépületünk összes hasznos alapterülete a bővítéssel együtt nem haladja meg a 300 négyzetmétert, elég egy egyszerű bejelentőt benyújtani az önkormányzatnak, nincs szükség építési engedélyre. Arról azonban tájékozódjunk a Helyi Építési Szabályzatban, hogy a telkünk hány százalékban beépíthető. Ez a lakóövezetben lévő, belterületi telkek esetében 25-60% szokott lenni, de ettől eltérő is lehet, így nem árt résen lenni!

magasabbra a tetőt! 

Ha a házunk beépíthető tetőtérrel rendelkezik, nagyon sok fejfájástól kíméljük meg magunkat. Akkor már nehezebb a helyzet, ha rá akarunk építeni plusz egy szintet a meglévőre, esetleg ki akarunk alakítani egy tetőteret ott, ahol ez a lehetőség nem adott. 
Ilyenkor először is fel kell méretni, hogy statikailag rendben van-e az épület, majd következik a tetőszerkezet kérdése. Az esetek nagy százalékában az egész szerkezetet le kell bontani, és újjá kell építeni. Ha a munkálatok idejére nem tudunk kiköltözni a házból, akkor egy darabig szó szerint nem lesz tető a fejünk felett, így a téli mínuszok elmúlását nem árt megvárni a kezdéssel! De nézzük a helyzet jó oldalát: a csillagos égbolt alatt aludni azért elég romantikus, nem igaz?  
Az átépítésnél, évszaktól függetlenül, figyelembe kell vennünk az időjárás alakulását is, ugyanis óriási károkat tud okozni egy esetleges beázás. Ahhoz, hogy hosszútávon se adódjanak ilyen helyzetek, fontos a hő- és vízszigetelés is, ezeken semmiképp ne próbáljunk meg spórolni, mert az utólagos javítás higgyük el ezerszer kellemetlenebb lesz. 

ha inkább két lábbal a földön maradnánk…

Abban az esetben, ha a felfelé építkezés nem működik, túl körülményes vagy nagyon drága, gondolkozhatunk abban, hogy vízszintesen hozzátoldunk a házunkhoz egy kisebb részt vagy a teraszt, a kert egy részét vagy a garázst beépítjük. Ez talán az egyszerűbb módja az életterünk növelésének, de itt is akadhatnak buktatók bőven, elég ha például a fűtés bevezetésére gondolunk. Ám ez ne szegje kedvünket, met könnyen lehet, hogy még így is olcsóbban jövünk ki a végén, mintha új lakást vásárolnánk. Az pedig különösen kényelmes, ha az irodánk, üzlethelyiségünk vagy a műhelyünk utazás nélkül is megközelíthető. 

K&H személyi kölcsön THM: 15,9–22,4%


Energiád és lelkesedésed lenne a családi ház bővítéshez, de nem szeretnél hónapokat vagy éveket várni az átalakítással? Tudj meg többet a K&H online videóazonosítással is igényelhető személyi kölcsönről és alakítsd régi otthonodat új életkörülményeidhez gördülékenyen!

 K&H személyi kölcsön
 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H forint személyi kölcsön hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM értékek az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év