gyakran ismételt kérdések a koronavírussal kapcsolatban

fizet a Biztosító a kockázati életbiztosításra koronavírus esetében?

Igen, fizet. Bár az utóbbi években értékesített kockázati életbizosítások szerződési feltételei szerint kizárt eseménynek minősülne a koronavírus-járvány, ugyanakkor a K&H Biztosító igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a koronavírussal kapcsolatos biztosítási eseményekre minden egyéni és csoportos kockázati életbiztosítás esetén szolgáltat. Ez vonatkozik az összes egyéni kockázati életbiztosításra, a hitelfedezeti törlesztési biztosításra és a számlához kötött életbiztosításra is. A biztosítási fedezet kiterjed a koronavírusból adódó minden biztosítási eseményre (pl. halálra, kórházi napitérítésre, keresőképtelenségre, munkanélküliségre).

mi történik, ha elveszítettem munkahelyemet, de fennálló jelzáloghitel tartozásomra van jelzálog hitelfedezeti törlesztési biztosításom?

A szerződési feltételek alapján munkanélküliség és keresőképtelenség esetén: az első két hónap törlesztő részletét önrészesedésből kell fizetni, a harmadik hónaptól azonban fizeti a Biztosító a fennálló hitel törlesztőrészletét, legfeljebb 10 hónapon keresztül. 

ha közös megegyezés szerint, vagy tömeges leépítés, cégbezárás miatt veszítem el a munkámat, akkor mi történik? Fizet a jelzálog valamint személyi kölcsön hitelfedezeti törlesztési biztosításom? Hiszen mindannyian tudjuk, hogy ez a vírus miatt történik.

Minden egyes esetben egyedi elbírálás körében történik döntés.  

amennyiben a hitel tőketartozását életbiztosításban gyűjtöm (kombi életbiztosítás), ennek díját is fizetnem kell a moratórium alatt?

Az életbiztosítással kombinált hiteleknél, így a lakástakarékpénztárral kombinált hiteleknél is a moratórium a türelmi idő alatt csak a Bank felé fizetendő kamatokra, díjakra terjed ki, az életbiztosítási díjfizetésre nem. Az ilyen kombi életbiztosítás díját tehát a moratórium alatt is fizetni kell.

mi van akkor, ha elveszítettem a munkámat és nem tudom fizetni kombi életbiztosításom díját?

Ha az életbiztosítási díját nem kívánja fizetni, arról külön a biztosítóval kell megállapodnia, írásban kérheti a díjszüneteltetést. Ebben az esetben a biztosító továbbra is kockázatban áll, a megtakarítás kamatozik. Ilyen igényét kérjük, hogy az eletbiztositas@kh.hu e-mail címre küldje. 

a kisállatom koronavírussal fertőződött meg vagy hullott el. Fizet a kisállat kiegészítő biztosításom ebben az esetben?

A koronavírus által okozott fertőzés miatti állatorvosi kezelést káronként 25 000 Ft-ig térítjük, de évente legfeljebb összesen 100 000 Ft-ig.

A koronavírus által okozott fertőzés miatti elhullást azonban nem térítijük, mivel csak a baleset miatti elhullásra nyújt fedezetet a biztosítás.

munkanélküli lettem és van lakásbiztosításom. Fizet a lakásbiztosítás munkanélküliségre koronavírus kapcsán?

Ha a biztosítási szerződés tartalmazza a kiegészítő munkanélküliség fedezetet és a Biztosított megfelel a szerződési feltételekben meghatározottaknak, akkor a várakozási idő (a szerződéskötéstől számított 6 hónap) és az önrészesedés (munkanélküliség első hónapja) figyelmbe vételével, a munkanélküliség 2. hónapjától kezdve téríti a Biztosító az aktuális hónapra felmerülő rezsi költségeket (villamos energia, gázszolgáltatás, távhő szolgáltatás, közműves ivóvízellátás és szennyvízelvezetés). A felmerülő rezsi költségeket havonta legfeljebb 20 000 Ft összeghatárig, biztosítási eseményenként legfeljebb 3 hónapig térítjük. A szerződési feltételekben meghatározott kritériumokat az alábbi linken tekintheti meg: LINK

van változás a Europ Assistance egészségügyi szolgáltatásaiban?

A Europ Assistance egészségügyi szolgáltatásaival kapcsolatban hivatalosan nem jelezte, hogy a koronavírus járvány miatt ezekben bármi változás lenne. Mindemellett fontos, hogy noha egyelőre az EA hálózata stabil, az ellátók nem fogadnak szűrővizsgálatokat, csak akut kéréseket látnak el.

Tehát mind az orvosi asszisztencia, mind a dignosztikai vizsgálatok megszervezése, mind az egyéb ehhez kapcsolódó szerződésekben vállalt kötelezettségeiknek a jövőben is eleget tesznek, mindemellett az ellátók időszakos túlterheltsége okozhat fennakadásokat.

vagyonbiztosítási kár esetén a jelenlegi helyzetben is megjelennek személyesen a szemlét végző kollégák?

Igen, a szemlézés zavartalanul és zökkenőmentesen működik. De ezúton is szeretnénk felhívni ügyfeleink figyelmét online ügyfélportálunkra, ahol ügyfeleink a kárt elektornikusan is bejelenthetik, valamint a videos szemlére, amely során a kárszakértő élő videobeszélgetésben méri fel és szemlézi a kárt.

hol és mire érvényes az utasbiztosításom a járvány ideje alatt?

Utasbiztosítással kapcsolatos kérdésekre a választ ide kattintva találod meg.

a törlesztési biztosítást továbbra is fizetnem kell?

A Magyar Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel folytatott egyeztetések alapján a törlesztési biztosítás díját továbbra is meg kell fizetni a moratórium időszaka alatt is. A biztosítási díjat hitele törlesztőszámláján automatikusan terheli a Bank.

A moratórium időtartalma alatt a Biztosított balesetből vagy betegségből eredő halálesete vagy 50%-ot meghaladó maradandó baleseti egészségkárosodása esetén a Biztosító a biztosítási szerződésnek megfelelően kifizeti a fennálló tartozást. A Biztosító kockázatviselése továbbra is fennáll munkanélküliség, valamint keresőképtelenség esetén és az eddig megszokottak szerint szolgáltat. A törlesztési biztosítás térít a koronavírus-járvány miatt bekövetkező eseményekre is