tervezd meg a nyaralásodat már télen!

2018. január 08.
Talán nincs is annál kellemesebb téli időtöltés, mint kényelmesen, jó előre megtervezni a következő nyaralást: van, aki tengerparttal, pálmafákkal, míg mások inkább a hűvösebb, hegyvidéki időjárást részesítik előnyben. Az utazás összeállításához adunk most néhány hasznos tanácsot.

tervezd meg a nyaralásodat már télen!

Egy utazásnak 6 fontos paramétere van:

  • Hová?
  • Mikor?
  • Mennyi időre?
  • Kivel?
  • Mennyiből?
  • Mivel?

Ilyenkor még bőven időben vagy, ha határozott elképzelésed van arról, hogy hová, mennyi időre és kivel/kikkel utaznál, de még rugalmas, hogy pontosan mikor. Nézz körül az akciós utazások piacán, mert sokat faraghatsz a „mennyiből” részen, ha már télen elhiszed, hogy a nyár nem fog elmaradni. Utazási irodák oldalait, útikalauzokat, szálláskereső oldalakat érdemes alaposan végigböngészni. A repülőjegyek ára is kedvezőbb általában, ha időben foglalod le őket. Iratkozz fel néhány szállás- és utazásközvetítő oldalra, nézd végig a kuponoldalak ajánlatait, olvasd el korábbi vendégek véleményét a helyszínekről és szállásokról.

közlekedési eszköz

Általában egyéni preferencia (vagy fóbia, esetleg a távolság) határozza meg, hogy ki hogyan szeret utazni. Bár a legnagyobb szabadságot a személygépkocsi nyújtja, de hosszabb távra a leggyorsabb közlekedési mód természetesen a repülés. Szervezett utak során szóba jöhet még a külön busz is, amely kalandos ugyan, de nem mindenki viseli jól.

költségkeret

Az álom úti cél realitása a pénzügyi helyzet függvénye. Mindenki szeret nagyot álmodni, de érdemes figyelembe venned a pénzügyi lehetőségeidet is. Azért is jó időben elkezdeni a tervezgetést, mert így lehetőséged van a nyaralásig megtakarítani egy kisebb-nagyobb összeget, hogy az a pár nap tényleg olyan felhőtlen legyen, amilyennek megálmodtad. Érdemes az összes költséget előre megbecsülni, és egy kicsivel többel készülni, mert bármikor alakulhat úgy, hogy egy váratlan esemény miatt többletkiadások jelentkezhetnek.

társaság

Családdal vagy barátokkal? Kettesben vagy gyerekekkel? Egyedül vagy csoportosan? Ezeket a kérdéseket neked kell megválaszolnod, hiszen csak te tudhatod, hogy hogyan tudsz a legjobban kikapcsolódni. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is, de tengerpart mellé vágyókkal ne tervezz közös nyaralást, ha te a városlátogatások szerelmese vagy.

nyaralás hossza

Vannak helyek, amelyekre nem elég néhány nap. Tájékozódj barátaidtól, illetve az interneten, hogy a választott úti cél megismeréséhez, felfedezéséhez mennyi idő szükséges. Ha a felhasználható napok száma szigorúan meghatározott, de te mégis ragaszkodsz a kiszemelt úti célodhoz, akkor keres útvonalterveket, amelyek alapján a legtöbbet hozhatod ki az ott tartózkodásodból.

A nyaralás hossza és típusa határozza meg azt is, hogy milyen poggyászra, milyen plusz eszközökre, kiegészítőkre van szükséged (pl. ha búvárkodni, vagy épp vitorlázni utazol), mennyi ruhát kell magaddal vinned, illetve egészségügyi okokból szükség van-e bizonyos oltások beadatására, vagy speciálisabb úti patika beszerzéséhez. Ha repülővel utazol, figyelj a bőrönd méret- és súlykorlátozására, nehogy kellemetlen meglepetés érjen a repülőtéren.

főszezon vagy nyugalom

Az időpont és a helyszín kiválasztásakor érdemes tájékozódni arról, hogy az adott helyen mennyi turistára számíthatsz, és milyen idő várható (például épp esős évszak van arrafelé, vagy tikkasztó hőség, esetleg kellemes meleg). Ha valóban pihenni szeretnél, válassz csendesebb, kevésbé felkapott úti célt, ha viszont pezsgésre vágysz, akkor irány a főszezon! Utóbbinál természetesen számolnod kell azzal, hogy a szálláshelyekre mindenki megpróbál lecsapni már jóval indulás előtt – minél előbb, annál kedvezőbb áron lehet foglalni -, illetve a légitársaságok is tudják, mikor ér véget a holtszezon adott városok környékén.

helyszíni szemle

Ismerkedj meg már a tervezés során a kiválasztott ország kultúrájával, klímájával, látnivalóival, történetével és konyhájával, tájékozódj a helyi szokásokról, a használható pénznemekről, vallásokról. Ellenőrizd, hogy milyen a közbiztonság, illetve mit kell elkerülni, és mit nem szabad kihagyni.

Nézz utána, körülbelül mennyibe kerül majd ott

  • az étkezés (ennek természetesen akkor van jelentősége, ha a szállás/utazás ára nem tartalmazza a teljes ellátást),
  • a múzeumokba, helyi nevezetességekbe szóló belépőjegyek,
  • az utazás a helyszínen (akár tömegközlekedéssel, akár szükség esetén az autó/robogó bérlését is beleszámítva).

Minden olyan költséggel számoljunk a tervezésnél, ami kiadásként felmerülhet, hogy minél pontosabb képet kaphassunk majd a nyaralás költségeiről.

Idegen helyen, idegen országban mindig tartsd tiszteletben a helyi embereket és szokásaikat, valamint minden esetben köss utasbiztosítást – ezt is hozzászámolva a költségekhez.

K&H utasbiztosítások

Annak érdekében, hogy pontosan nyomon követhesd, mennyit tettél már félre az utazásra, megtakarításod elhelyezéséhez van egy jó tippünk: a K&H tervező megtakarítási számla, amellyel minden jövőbeli tervedre külön megtakarítási célt hozhatsz létre, egyedi névvel és ikonnal, így folyamatosan nyomon követheted hol tartasz egyes céljaid elérésében.

K&H tervező megtakarítási számla