így készülj fel a síútra

2019. január 16.
Ruházat, felszerelés, papírok, utasbiztosítás – érdemes alaposnak lenni, hogy ne kelljen visszafordulni az autópályáról azért, mert otthon maradt valami!

így készülj fel a síútra

(a kép forrása: pixabay)

kategorizálj

Legyen téli, nyári, tavaszi vagy őszi a vakáció, sokan hajlamosak csak az utolsó pillanatban bedobálni a bőröndbe a cuccokat, illetve összeszedni a papírokat. Van olyan helyzet, amikor ez elégséges lehet, egy síút azonban komolyabb előkészületet igényel. Könnyű elveszni a részletekben és egyes teendőket túl komolyan venni, míg egyéb fontosabb dolgok kimaradhatnak. 

Ha úgy képzünk kategóriákat, ahogy a nagy bevásárlólistáknál is szoktuk, kivédhetjük ezt!

Érdemes külön listát készíteni:

  • az okmányokról és papírokról, 
  • autós felszerelésekről, 
  • a sí/snowboard felszerelésről,
  • a ruházatról,
  • a tisztálkodási szerekről, illetve 
  • az egészségügyi szempontból szükséges tárgyakról.

papírok

Csakúgy, ahogy síelni sem tudunk lécek nélkül, az országhatárt sem léphetjük át a megfelelő okmány nélkül. Európai uniós állampolgárként ma már elegendő egy személyi igazolványt magunkkal vinni, ha egy másik, szintén EU-s országba utazunk. Igazán kellemetlen azonban, ha Hegyeshalom előtt kell a szívünkhöz kapni amiatt, mert otthon maradt a személyi. De ez csak egy a lényeges papírok közül: a jogosítvány, az autópálya matrica, a szállást visszaigazoló voucher, vagy éppen az utasbiztosítási kötvény mind-mind fontosak. Ezek közül több mára teljesen digitalizált, de például a szállásfoglalást visszaigazoló emailt biztos, ami biztos, tényleg érdemes kinyomtatni.

ruhák, felszerelések

Érdemes külön kategóriaként kezelned a kettőt, hiába vannak összefonódások köztük. A ruhák esetében azokra az elemekre kell gondolnod, amik akkor lesznek rajtad, ha már kisportoltad magad aznapra és egy esti éttermi látogatásra indulsz a pároddal, a barátaiddal vagy a családoddal, vagy csak társasjátékoznátok egyet a nap végén a szálláson; míg a felszerelés esetén azokra, amiket síelés, snowboardozás közben viselsz, így a síkabát, a sínadrág, a síléc/snowboard deszka kötéssel, a sícipő/snowboard cipő, a síbot, a bukósisak, a síkesztyű, a szemüveg, és az esetleges védőfelszerelések. Érdemes egy napszemüveget is elpakolni, hiszen amikor épp nem síelünk, akkor is lehet szikrázó napsütés. Ha van a szállásnak wellness részlege, a fürdőruhát se hagyjuk ki a bőröndből.

élelmiszer

Természetesen csak abban az esetben kell erről gondoskodnunk, ha önellátó szállásunk lesz. Ezt a listát is érdemes már jó előre elkészíteni annak függvényében, hogy hány étkezést kell megoldanunk, hányszor szeretnénk főzni, hány emberre. A nassolnivalók, müzliszeletek vagy épp csokik azonban mindig jól jöhetnek. 

tisztálkodás, egészségügy

Fogkefe, fogrém, tusfürdő, fésű, testápoló, kézkrém, vagy éppen törülköző. Emellett nem is gondolnád, milyen jó barátod lehet a naptej, amikor úgy adódik, hogy egész délután a szikrázó napsütésben síelsz. Mindemellett pedig „az ördög nem alszik” alapon fel kell készülnöd az esetleges sérülésekre is, így a sebtapasz, fertőtlenítő, térdrögzítő, vagy az izomlazító se maradjon otthon! 

az autó

Gondoskodjunk róla, hogy legyen jégoldónk, jégkaparónk, zárjégoldónk, plusz pokrócunk és a hóláncot mindenképp tegyünk a csomagtartóba.

 tipp!

Halomban magasodnak a legszükségesebb cuccok is a pakolás után? Kattints ide és kövesd tippjeinket a helytakarékos csomagtartó használathoz!


biztonság

Szerencsére biztosítás fronton nem kell túlságosan elmerülnöd a részletekben, a K&H síbiztosítása ugyanis gondoskodik arról, hogy nyugodtan tudj a sportra koncentrálni télen is!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás