álljon üresen, vagy adjuk ki?

2015. szeptember 09.
Ha megöröklünk vagy befektetési céllal megvásárolunk egy ingatlant, óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon érdemes-e kiadni? Cikkünkben megpróbálunk annak utánajárni, hogy milyen érvek szólnak a lakáskiadás mellett és ellene.

lakaskiadas

ha üresen áll, akkor is pénzbe kerül

Ne feledjük: minden ingatlannak vannak költségei. Például a közüzemi díjak, a közös költség, a biztosítás. Télen muszáj legalább annyira fűtenünk, hogy ne fagyjon be a vízvezeték. Egy komolyabb szélvihar közben betörhet egy ablak, beszivároghat az esővíz, beázhat a tető. Ez már önmagában is jelentős összeg lehet, de ha nem javítjuk ki a hibát, hosszútávon további károk keletkezhetnek, a bútorzattól kezdve a parkettáig. Ezért az ingatlan értékének megőrzése, illetve a költségeink csökkentése szempontjából az esetek többségében jobban járunk, ha a lakást lakják.

rémes sztorikat mindenki hall

Többszázezres tartozást felhalmozó, lepusztított ingatlanból egy éjszaka alatt eltűnő bérlőkről már szinte mindenki hallott rémtörténeteket. De az az igazság, hogy ilyenkor legtöbbször maga a lakás tulajdonosa is hibás: elmulasztott néhány olyan alapvető óvintézkedést, amellyel megelőzhette volna a bajt.

barátnak, ismerősnek, idegennek?

Sokan ott követik el a hibát, hogy baráti, ismerősi körből választanak bérlőt, és nem kötnek még csak szívességi lakásbérleti szerződést sem. Ilyenkor aztán jöhet a hidegzuhany, mert könnyen kiderülhet, hogy ebben az élethelyzetben az ismerősünk bizony másképp viselkedik, mint amire számítottunk. Éppen ezért még egy szívességi lakáshasználati szerződésnek is ugyanúgy minden fontos óvintézkedést tartalmaznia kell ránk nézve, mint egy piacinak. Ha a szívességi használó ebbe nem megy bele, akkor jobb is, ha nem ő költözik be.

időnként célszerű látogatást tenni

Nem elég szerződést kötni, felvenni 1-2-3 hónap kauciót, majd magára hagyni a bérlőt. Akkor járunk el magunk számára biztonságosan, ha havonta ellátogatunk egy előre megbeszélt időpontban a lakás bérlőihez. Még akkor is, ha a pénz átutalással történik. Ilyenkor érdemes körülnézni. Erre irányuló kérésünket már a lakásbérleti szerződésben rögzíteni kell.

tudjunk minden ottlakóról

A kiadott lakásban életvitelszerűen csak azok tartózkodhatnak, akiket a szerződésben megemlítünk. Tehát, ha a bérlő egy rokona beköltözik a lakásba a gyermekével, azt nekünk kell engedélyezni. A lakásba való állandó bejelentkezéshez ne járuljunk hozzá, viszont tartózkodási címként lehetővé kell tennünk a bejelentkezést.

legyünk képben a közüzemi számlákat illetően

Aki lakást ad ki, az soha ne menjen bele átalánydíjas elszámolásba, mert az is külön gondot okozhat! A lakás közüzemi számláit irányítsuk a magunk címére. A kauciót csak akkor adjuk vissza, ha minden fogyasztás kifizetésre került. Figyeljünk arra, hogy egyes számlák akár 1-2 hónappal a használat után érkeznek meg hozzánk.

egyeztessünk a berendezésekről

Azt is érdemes lejegyezni, hogy milyen berendezések, műszaki cikkek találhatók a lakásban, és azok javítása kire tartozik. Ha elromlik a mikro, vagy a tévé, azt kinek a feladata megjavítani.

az állagmegóvás a mi dolgunk

Nagyon fontos része a lakásbérlésnek, hogy a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges állagmegóvás, és nagyobb munkák elvégzése a tulajdonos feladata és költsége.

gondoljunk előre a felmondásra is

Nagyon fontos arról is megállapodni, hogy nemfizetés, vagy késedelmes fizetés esetén hogyan tudunk felszólítani, illetve szerződést felmondani, és mennyi felmondási idő jár a bérlőnek. De ha a bérlő mond fel, számára is legyen kötelező a felmondási idő kifizetése, ne lehessen egyik napról a másikra távozni.

Alapvetően mindkét fél számára üdvös, ha jó viszont ápolunk a bérlővel, de ezt ne keverjük össze azzal, hogy hagyjuk tartozásokat felhalmozni a lakót. Legyünk azzal is tisztában, hogy ha elmulasztjuk a szerződésben foglaltak szerinti felszólítást, adott esetben felmondást, akkor jóval nagyobb esély van rá, hogy adóssággal fognak elköltözni a lakóink.

letölthető szerződésminták

Az interneten könnyen és gyorsan találhatunk szerződésmintákat akár lakás bérbeadásához is. Ezzel együtt ne használjuk fel automatikusan rögtön az elsőt, amibe belebotlunk. Egyrészt ellenőrizzük, hogy mennyire megbízható forrásból származik, másrészt gondoljuk végig, mennyire érvényesülnek benne a fent vázolt szempontok, illetve érvényesítsük benne a saját igényeinket is.

Néhány tipp:

Alberlet.hu

Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás