13 tipp lakásbiztosítás megkötéséhez

2015. március 27.
Régi keserű vicc, hogy a biztosításunk gyakran csak arra a káreseményre nem vonatkozik, amely éppen bekövetkezett. Bizony, ez jó néhány alakalommal így van, de erről legtöbb esetben nem a biztosító tehet.

13 tipp lakásbiztosítás megkötéséhez

Gyakran előfordul, hogy maga az ügyfél választott rossz csomagot: vagy nem figyelt oda rá, hogy az adott biztosítás milyen káresemények esetén térít, vagy igyekezett a lehető legolcsóbban megúszni a költségeket. Csakhogy amivel rövidtávon nyerünk, azzal hosszú távon veszíthetünk is.  Ezt könnyen elkerülhetjük, ha lakásbiztosításunk megkötésekor figyelünk néhány egyszerű szabályra.

 1. Mielőtt új környékre, netán új településre költözünk, mérjük fel a helyi viszonyokat. Beszélgessünk el az ott lakókkal, keressünk rá az interneten, milyen balesetek, jelentősebb káresemények történtek az adott helyen.
   
 2. Kérdezzünk rá, hogy a környéken van-e olyan folyó, amely ha kilép a medréből, a települést elöntheti. De ugyanilyen veszélyben lehet akár egy domboldali utca is, ahol a lehömpölygő víz jelenős károkat okozhat.
   
 3. Hasonlóan kockázatos lehet, ha a környéket száraz időben bozót-, nádas- vagy erdőtűz fenyegeti.
   
 4. Nagyon szépek a ház körül álló magas fák, de egy vihar rádöntheti őket a házra, komoly károk keletkezhetnek az ablaküvegekben, vagy akár a tetőben is.
   
 5. Társasházba történő költözés esetén mindenképpen beszéljünk a közös képviselővel. Tudjuk meg, rendelkezik-e a ház társasház-biztosítással. Abban az esetben, ha igen, milyen káresetekre nyújt fedezetet, milyen összeghatárokig. Ezeknek az adatoknak birtokában kössünk saját lakásbiztosítást.
   
 6. Érdeklődjünk az üzletkötőtől, hogy milyen biztosítást, illetve kiegészítő biztosításokat ajánl. Ő ismeri a környéket, az itteni káreseményeket, a statisztikákat. Jobb információi vannak arról, mire érdemes odafigyelni.
   
 7. Arról is kérjünk tájékoztatást, hogy milyen káreseményekre, és milyen összeghatárig vonatkozik a biztosítás.
   
 8. Ami a legfontosabb: arra is kérdezzünk rá, milyen káresemények esetén nem fizet a biztosító. Melyek azok az esetek, melyekre kiegészítő biztosítás megkötése szükséges.
   
 9. Gondosan becsüljük fel otthonunkban az ingóságaink értékét is, és ennek az összegnek a figyelembe vételével kössünk biztosítást. Ha az épület rendelkezik társasház-biztosítással, lehetőségünk van önállóan biztosítani ingóságainkat.
   
 10. Mindenképpen említsük meg, ha házunknak üvegfalú vagy tetejű terasza, téli kertje van, illetve fóliasátrat vagy üvegházat építünk. Kérdezzünk rá, hogy ezekre vonatkozik -e a biztosítás.
   
 11. Feltétlenül jelezzük, ha van kutyánk. Kiegészítő kutyatartói felelősségbiztosítást köthetünk a kutyánk által okozott károkra is. A biztosítás kiterjedhet például arra is, ha megrágja a szomszéd autóját vagy elpusztítja állatait.
   
 12. Jó tudni, hogy a kiegészítő felelősségbiztosítás sok minden másra is kiterjedhet: akár általunk, akár a családtagjaink, például kisgyerekeink által másoknak okozott kárra.
   
 13. Végül pedig tájékozódjunk arról, milyen zárak, biztonsági berendezések alkalmazását várja el, illetve javasolja a biztosító, és ezek megléte vagy nem léte milyen hatást gyakorol a kártérítés összegére.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás