rengeteg kárt okoztak a természeti katasztrófák

2013. február 05.
Magyarországon 2010-ben rekordnak számító 900, 2011-ben 600, 2012-ben 420 milló forint volt a K&H Biztosító által kifizetett összeg árvíz és vihar okozta károkra. Az ingatlanok biztosítottsága ennek ellenére évek óta csökken.

belföld

Az új évezredben a természeti katasztrófák által okozott károk 2010-ben voltak a legjelentősebbek. Májusban tartós, viharos esőzések után alakult ki árvíz: egyes becslések szerint összesen egymillió embert érintettek az ekkor keletkezett árvízkárok. Csak május közepe és augusztus között több mint 900 millió forint kárösszeget fizetett ki a K&H Biztosító az ingatlan- és mezőgazdasági károkra a viharokkal és az árvizekkel összefüggésben - a teljes biztosítói szektor kb. 25 Mrd forintot. A hasonló esőzésekkel és viharral kapcsolatos károk értékét 2011-ben már „csak” 4,6 milliárd forintra, a tavalyi 2012-es nyári hónapokra vonatkozóan 6,68 milliárd forintra becsülték a hazai biztosítók. Ezek után októberben az Ajkai Timföldgyár gátja is átszakadt. A tározóból kiömlő iszapos lúg 10 km2 területet öntött el, és okozott komoly károkat házak százaiban. Bár a vörösiszap áradásra nem terjed ki a biztosítók lakásbiztosítási kötelezettségvállalása, a K&H Biztosító kiállt a katasztrófa által érintett ügyfelei mellett és 150 ezer forintos gyorssegélyt nyújtott számukra.

„Tavaly sem szakadt meg az elmúlt évek sorozata, és ismét százmillió forintos nagyságrendű kárt okoztak a természeti csapások. 2010-ben rekord mennyiségű, 900 millio forintos kárigényt teljesítettünk az ügyfeleink felé a viharok és árvizek miatt. Ezek 2011-ben összesen 600 millió forintos kárt okoztak ügyfeleinknek, tavaly pedig ez az összeg 420 millió forintot ért el. Szerencsére a katasztrófák mértéke csökkenő tendenciát mutat az elmúlt években, azonban az ingatlanok is egyre jobban alulbiztosítottak, ezzel fölösleges veszélynek teszik ki magukat a tulajdonosok, hiszen egy havi pár ezer forintos biztosítással hatalmas károktól óvhatnák meg ingatlanukat és csaladjukat.“ - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A viharok mellett tavaly a tüzek is jelentős pusztítást végeztek, de többnyire nem jelentettek biztosítási káreseményt. Március első hétvégéjén több mint félezer bejelentett szabadtéri tűzesetet regisztrált az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - amely után tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek.

„Egyik kimeleten veszélyes esemény volt az április 29-én Bács-Kiskun megyében keletkezett tüzet, amit a száz hivatásos tűzoltó, valamint önkéntesek és civilek egy héten át tartó megfeszített munkájának köszönhetően sikerült eloltani. - mondta Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője.

A nyári időszakokban bekövetkező villámcsapással kapcsolatos károk száma évről évre növekszik. A MABISZ adatai alapján a 2012. június és augusztus közötti időszakban 101.000 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, ennek 30%-át villámcsapás okozta. A K&H Biztosítóhoz érkező nyári villámcsapással kapcsolatos kárbejelentések arány a piaci tendenciához hasonlóan 30% volt. Éves szinten a kárbejelentéseknek 2011.-ben 18%, 2012.-ben 16% tették ki a villámcsapás okozta károk, ami 2011.-ben 197 millió, 2012-ben pedig 141 milliós kárkifizetést eredményezett.

külföld

A Swiss Re viszontbiztosító tanulmánya szerint a természeti csapások és az emberi katasztrófák által okozott kár 2012-ben a140 milliárd dollárt is elérheti, amely után a biztosítók közel 65 milliárd dollár értékű kártérítést fizethetnek világszinten. Az azt megelőző évben a biztosítók kifizetéseinek összege a 120 milliárd dollárt is meghaladta a japán földrengések és a thaiföldi esőzések, áradások miatt.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás