így spórolj a fűtésszámlán!

2018. november 08.
Közeleg a tél – a fűtésszezon pedig már a nyakunkon, ami jócskán meg tudja dobni a havi rezsi kiadásokat. Pár apró trükkel azonban hatékonyan tudunk faragni a fűtésszámlán, hogy több pénz maradhasson a zsebünkben az év végi ünnepekre.

így spórolj a fűtésszámlán!

(a kép forrása: pixabay)

opciók a hőszigetelésen túl

Az ideális megoldás a ház vagy lakás teljes külső hőszigetelése lenne, a nyílászárók cseréjével – ezzel akár a felére csökkenthetjük a fűtésszámlát, miközben a környezetet is kíméljük. De ha idén már lecsúsztunk erről a nagy projektről, akkor pár új szokással és egy kis odafigyeléssel is spórolhatunk!

Kezdjük az alapoknál. Sokan csak azért tekerik feljebb a termosztátot, mert fázik a lábuk – ha mindenképp ragaszkodunk a mezítlábas megoldáshoz otthon, mert így kényelmesebb, érdemes legalább szőnyeget rakni oda, ahol sokat megfordulunk, például a konyhába vagy a nappaliba a kanapé elé. Még jobb, ha meleg zoknit, vastag házi mamuszt hordunk, ami sokat dob a hőérzeten. 

 tipp!

Ne feledkezzünk meg berendezéseink rendszeres karbantartásáról sem! A kazánokat, cirkókat, konvektorokat évente érdemes átnézetni szakemberrel, aki kitisztítja, esetleg újra beállítja a készüléket – de ha régi a berendezés, érdemes elgondolkodni a cserén is.

így spórolj a fűtésszámlán!

(a kép forrása: pixabay)

a távfűtésről

A korábban szinte csak panellakásokban használt távfűtés egyre népszerűbb megoldás, mert környezetbarátabb a gázfűtésnél, nem kell a kéményellenőrzésekkel bajlódni és akár olcsóbban is kijöhetünk. 

  • Ha még nincs távfűtésünk, de szeretnénk, érdeklődjünk a helyi távhőszolgáltatónál, hogy van-e lehetőségünk rácsatlakozni a rendszerre, megoldható-e, hogy a mi otthonunkba is eljusson a szolgáltatás.
  • Ha távfűtéses lakásunk van, mindenképpen érdemes hőszabályozásra alkalmas radiátorszelepet felszereltetni, valamint a háztól külön mérni a hőfogyasztásunkat, hogy csak azt fizessük ki, amit valóban felhasználtunk. 

melegen ajánlott trükkök

Főleg a régebbi lakásokban fordul elő, hogy nem záródnak tökéletesen az ablakok vagy a bejárati ajtó, a réseken pedig könnyen kiszökik a meleg. Ha cserére nincs lehetőségünk, jó szolgálatot tehet a dupla ablakok közé berakott szigetelőpárna, de fél-egy óra munkabefektetéssel körbe is szigetelhetjük a nyílászárókat a sok helyen kapható szivacsból vagy a drágább, de tartósabb gumiból készült szigetelőcsíkokkal. 

Sokan viszik le a pincébe a ventillátort a nyár végén, pedig nem csak kánikula idején lehet hasznos a helyiség légkeverése. Érdemes lehet bevetni télen is, főleg ha nagy a lakás belmagassága, a meleg levegő ugyanis felfelé áramlik és a ”plafont fűti”. Azonban ha a megfelelő helyre állítva felfelé irányítod a ventillátort, keringésbe hozod a szoba levegőjét, és máris érezhetően melegszik az átlaghőmérséklet és javul a hőérzet is.

egy kis házi szauna

Ugye, jártál már szaunában? Amikor egy kis vizet locsolnak a kövekre, azonnal sokkal melegebbnek érezzük a helyiséget, pedig a hőmérő higanyszála nem szaladt meg – ez azért van, mert a magas páratartalom növeli a hőérzetet is. Ezt a trükköt otthon is bevethetjük, csak helyezzünk egy tál vizet a radiátorra, konvektorra (penészedésre hajlamos helyiségben ezt a megoldást ne alkalmazzuk). Így nem lesz száraz a szoba levegője, a párásítás pedig a légutaknak és a bőrünknek is jót tesz.

Az otthon melege mindennél fontosabb! Épp ezért ne felejts el lakásbiztosítást kötni, hogy váratlan otthoni vészhelyzet (például fűtési rendszerrel kapcsolatos akut meghibásodás) se kelljen a hideg lakásban fagyoskodnod a tél közepén! A K&H lakásbiztosítás lakásszerviz 24/7 szolgáltatása segítséget nyújt a hasonló otthoni vészhelyzetekben. 

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás