hogyan vásároljunk lakást

2015. március 16.
A minden igénynek megfelelő tökéletes lakás kiválasztása nem könnyű feladat. Ebben próbálunk segíteni következő összeállításunkban.

hogyan vásároljunk lakást

alapszabály: a több jobb

Mindenképpen nézzünk meg minimum 10-15 eladó ingatlant. Egyrészt a hirdetések nem mindig tükrözik a valós állapotokat, ezért biztos lesz köztük olyan, ami élőben nem is tetszik. Másrészt így képbe kerülhetünk mind a reális árakat, mind a kínálatot, mind egy adott környéket illetően.

elhelyezkedés és a környék adottságai

Itt nem csak arra gondolunk, hogy a belvárosban keresünk lakást vagy a várostól nem messze a zöldben. Hanem arra is, hogy csendes vagy forgalmas az utca, jól megközelíthető-e tömegközlekedéssel, lehet-e parkolni, milyen messze vannak a bolt, orvos, óvoda és iskola, milyen a közbiztonság.

fekvés

Egyáltalán nem mindegy, milyen fekvésű az ingatlan. Hiszen a déli nyáron meleg, az északi pedig igen hideg télen. Ez mindennapi közérzetünkre és a pénztárcánkra is kihatással lehet.

az épület állapota

Érdemes az épületet alaposan szemügyre venni, akkor is, ha elsőre jónak tűnik. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal építészt, illetve statikust, aki fel tudja mérni, hogy az ingatlan állapota, építési módja megfelelő-e, illetve egybevág azzal, amit az eladó mond.

szerkezet

Különösen fontos a falak ellenőrzése. Kérdezzünk rá a födémre is! Ha például fafödémes a lakás, a felsőbb szintekről könnyebben átszűrődik a zaj.

nyílászárók

Az ajtók, ablakok minősége szintén kulcsfontosságú. Ezek cseréje akár milliós nagyságrendű is lehet.

fűtés, szigetelés

Előre tájékozódni kell a lakás gépészeti állapota felől is: milyen fűtési rendszer van és milyen az állapota. Érdemes megtudni, milyen az ingatlan szigetelése, hiszen egy jól szigetelt háznál, lakásnál a fűtési költség akár 30-40 százalékkal kevesebb lehet.

vezetékek

Hasonlóan meg kell győződni a villany-, illetve a vízvezetékek állapota felől. Sem a költségek, sem a felfordulás szempontjából nem mindegy, ki kell-e őket cserélni.

fenntartási költségek

Az átlagos havi rezsi kiszámolásánál az a legegyszerűbb, ha megkérdezzük, jelenleg mennyit fizet a tulajdonos a közművekre, a közös költségre, és még milyen egyéb költségek merülnek fel rendszeresen.

burkolatok, falfelületek

Ha a parketta, a csempe, a lambéria vagy a felfestés régi és rossz minőségű, akkor kénytelenek leszünk felújítani. Ha nem, akkor csak az a kérdés, passzolnak-e az ízlésünkhöz.

berendezés

Vizualizáljuk azt is, milyen bútorokkal rendeznénk be a lakást, hol tudnánk kipihenni magunkat, melyik szeglet lenne a legalkalmasabb a feltöltődésre.

tulajdoni lap

Ha megvan a kiszemelt ingatlan, mindenképpen szerezzük be a tulajdoni lapját. Ezt egy jogász pár perc alatt online le tudja kérni. Nagyon fontos, hogy rendezettek legyenek a tulajdonviszonyok: az ingatlanlapon lévő bejegyzések egyezzenek meg az eladó által elmondottakkal. Tényleg azzal tárgyaljunk és kössünk szerződést, aki a valódi tulajdonos és joga van értékesíteni. Tisztázzuk, hogy milyen terhek vannak az az ingatlanon, és ezeket ki és mikor fogja rendezni. Ha valamilyen rendezetlen problémára vagy rejtett hibára később derül fény, az sok fejfájást okozhat nekünk a későbbiekben.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás