a szomszédokban bíznak a nők

2017. augusztus 17.
A hatékony lakásvédelmi módszerek közül leginkább a lakásbiztosításokban, a szén-monoxid-riasztókban és a szomszédok összefogásában bíznak a magyarok - derült ki a K&H biztos jövő indexéből. Nézzük, mit tehetünk, hogy otthonunkat biztonságban tudjuk!

a szomszédokban bíznak a nők

(kép forrása: pixabay)

Kármegelőzési és kártalanítási szempontból a lakásbiztosítást tartják a legjobb megoldásnak a magyarok. A K&H biztos jövő index adatai szerint az idei első negyedévben az emberek 61 százaléka tartotta nagyon hatékony védelemnek a lakásbiztosítást, így a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is ez végzett az első helyen.

a nők és a szomszédok

A kutatás szerint kármegelőzés és kárenyhítés szempontjából a top 3 legnépszerűbb módszer között szerepel még a szén-monoxid-riasztó, illetve a szomszédok összefogása. A lakóközösség erejében a magyarok több mint fele, 56 százaléka bízik nagyon, leginkább a nők és a kisvárosokban, falvakban élők.

Jócskán romlott azonban a biztonsági ablakok és ajtók, távfelügyelettel rendelkező riasztók, valamint a rendszeres járőrözés megítélése tavalyhoz képest. A távfelügyeletes riasztókat például már csak 45 százalék tartja nagyon hatékonynak szemben a tavalyi 58 százalékkal. A házőrző kutyák szintén vesztettek a népszerűségükből, a lista végén végeztek a saját tűzoltó készülékekkel együtt: mindkettőt 43-43 százalék tartja hatékonynak.

kell a biztosítás

Szerencsére egyre tudatosabbak a lakástulajdonosok, egyre körültekintőbben választanak lakásbiztosítási konstrukciókat és többen igénylik a kiegészítő biztosításokat. A K&H Biztosító 2017 első negyedévében egy-egy lakásbiztosítási káreseményre átlagosan 80 ezer forintot fizetett ki, ami 70 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A lakásbetöréses károk száma 70 volt, ami azonos az egy évvel korábbi adatokkal. A betöréses károknál pedig az átlagos kárösszeg 128 ezer forintra rúgott, ami 20 százalékos mérséklődést jelent.

mit tehetünk még?

  • ha tehetjük, válasszunk biztonsági ajtót, ami fémtokkal rendelkezik, és több ponton záródik
  • a megfelelő ajtó kiválasztása nem könnyű feladat, de a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szakemberei többfokozatú skálán minősítik az ajtókat, ezzel megkönnyítve a választást
  • akkor számít egy ajtó biztonságinak, ha legalább három percig állja a betörési kísérleteket
  • ám az ajtók között találhatunk olyanokat is, amelyek 15, 20 percig is képesek ellenállni a betörésnek. Válasszunk körültekintően!

Biztonsági ajtó és zár ide vagy oda, nem árt elővigyázatosnak lennünk, és néhány jó tanácsot betartanunk, ha távol szeretnénk tartani a betörőket.

  • a rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben tartsuk zárva a kaput, bejárati ajtót akkor is, ha otthon tartózkodunk vagy csak egy kis időre szaladunk ki valahova
  • a kulcsokat soha ne rejtsük például virágcserépbe vagy lábtörlő alá!
  • ha tehetjük, szereltessünk be riasztót is!
  • segítsünk egymásnak! Beszéljük meg a szomszédokkal, ki, mikor nincs otthon, és figyeljünk egymás ingatlanjaira!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás