kell a tréning - téli vezetéstechnika

2017. január 23.
A jeges, latyakos utakon fokozottan veszélyes a közlekedés. A vezetéstechnikai tréning épp ezért mindenkinek hasznos lehet, hiszen hiába van évek óta jogosítványunk, a téli közlekedési viszonyok jelentette akadályokat könnyebben tudjuk venni naprakész, profi tanácsok segítségével.

kell a tréning - téli vezetéstechnika

(kép: pixabay)

A téli időjárási körülmények között – amikor korcsolyapályává változnak az utak, vagy jelentős mennyiségű hó nehezíti a haladást és a látási viszonyok sem a legjobbak – nem árt figyelembe vennünk néhány vezetéstechnikai tanácsot. Korábban már volt szó az olyan alapvető óvintézkedésekről, mint a hirtelen fékezés kerülése, a nagyobb követési távolság betartása, illetve, hogy mi a teendő, ha bekövetkezik az úgy nevezett aquaplanning, vagy ha ónos eső esik. De vajon tudjuk-e a gyakorlatban, hogy mi a teendő például egy váratlan megcsúszás esetén?

mindössze néhány óra, de életet menthet

A Magyar Autóklub összeállításából az is kiderül, hogy egy vezetéstechnikai tréning néhány órát vesz igénybe, azonban ennél sokkal nagyobb gyakorlati haszonnal járhat. A képzés nem csak a friss jogsis vezetőknek ajánlott, de a tapasztalt sofőrök is kipróbálhatják, bízhatnak-e a reflexeikben vész esetén. A nagyobb, hivatásos gépkocsivezetőket alkalmazó cégek ideális esetben gondoskodnak is alkalmazottaik folyamatos tréningjéről.

vágjunk bele!

A tréninget télen és nyáron egyaránt elvégezhetjük, és a tanpályák további előnye, hogy akár nyáron is képesek imitálni a jeges körülményeket. 0.2 talajtapadási tényezővel rendelkező csúszós, jeges felületet még melegben is képesek előállítani, azonban ha eddig nem is készültünk fel, akár télen sem késő bepótolni hiányosságainkat. Akár saját gépkocsinkkal is jelentkezhetünk az oktatásra, így annak a járműnek a tulajdonságait tapasztalhatjuk ki, amelyet nap mint nap használunk. Jó, ha ismerjük például az autó elektronikus biztonságtechnikai berendezéseinek (ABS, ESP, ASR) működését valós helyzetekben is.

A tanpályán a következő kihívások elé állítják a sofőröket:

  • vészfékezés „jeges” úton
  • blokkoló fékezés jeges úton megjelenő akadály előtt
  • gyalogos kikerülése
  • megcsúszó autó egyenesbe kormányzása
  • szlalom feladatok jeges pályán
  • alul- és túlkormányzás korrigálása
  • jégbordára hajtás.

Ha ezeket a kihívásokat látva kétségünk támad afelől, hogy vennék-e az akadályokat éles helyzetben, vagy csak szeretnénk biztosra menni és a leghatásosabb technikákat megtanulni, akkor érdemes belevágni egy tréningbe és felfrissíteni a tudásunkat!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás