pénzügyek az összeköltözés mögött

befektetéseiddel tennél egy élhetőbb jövőért? válaszd a felelős rendszeres befektetéseket mobilon!
2019. április 25.
Megszületett a nagy elhatározás – összeköltöztök. Az új élethelyzet azonban új kérdéseket is felvet, elsősorban a pénzügyek közös kezelésével kapcsolatban. Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb témákat, amelyeket mindenképp érdemes átbeszélni még az összebútorozás előtt, hogy se a pénztárcátokat, se a kapcsolatotokat ne viselje meg a lelkesen várt együttélés!

pénzügyek az összeköltözés mögött

bérleti díj és rezsi

Amellett, hogy dúl a szerelem és több időt szeretnétek együtt tölteni, több racionális hozadéka is van az összebútorozásnak, például a költségek megosztása, amellyel kapcsolatban többféle opció létezik:

  • ha albérletbe költöztök, akkor érdemes annak a díját és a fenntartási költségeket is megosztani
  • ha egyikőtök saját lakásába dobozoltatok át, más opciók is felmerülhetnek. Ez a megoldás nyilván azért a legkényelmesebb, mert, ha nem terheli hitel az ingatlant, akkor csak a rezsin kell osztoznotok. Ha azonban hitellel terhelt a lakás, több megoldás is lehetséges:
    • Dönthettek úgy, hogy a hitel törlesztőrészleteit a hitelt felvevő fél (a lakás tulajdonosa) fizeti, a rezsit pedig a beköltöző fél.
    • Olyan megoldás is elképzelhető, hogy a hitel törlesztőjét és a rezsi felét a lakás tulajdonosa fizeti, míg párja csak a rezsi rá eső részét.
    • Működhet olyan felállás is, hogy a rezsi 50-50%-os megosztásán túl a beköltöző fél is beszáll hitel törlesztőjének fizetésébe bizonyos százalékig (mintha egy albérletért fizetné a ráeső részt). Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha nincs köztetek semmilyen jogviszony,  ezzel a lépéssel a beköltöző fél nem válik automatikusan társtulajdonossá. Ha azt szeretnétek, hogy mindketten tulajdonosok legyetek, akkor a lakásra felvett banki hitelhez kapcsolódó szerződést is ennek megfelelően kell módosíttatni.
  • kedvelt megoldás az is, hogy ha valamelyik szülőnél több generáció számára alkalmas ház van, akkor a párok oda költöznek be egy külön lakrészbe. Ebben az esetben egyedileg kell a költségeket kiszámolni és megegyezésre jutni, hogy ki mennyivel járul hozzá a közöshöz.

Mindezen túl összeadódnak a bútorok, használati tárgyak is, az egyikőtök hozza pl. a kanapét, míg a másik a TV-t. Még tovább tudtok spórolni, ha a felesleges tárgyaitokon túladtok, és az ebből származó bevételt a közös kasszába teszitek és más hiányzó tárgyba fektettek be. Ha pedig végképp nem szeretnétek azon „vitatkozni”, hogy kinek a fotelje maradjon meg, akkor adjátok el mindkettőt és válasszátok ki az újat közösen!

Ráadásul így, hogy a hűtőszekrényt sem kell már egyedül feltöltened, a közös nagybevásárlás is az egyik új páros rutinotok lehet – ez pedig akár optimalizálhatja a pénzköltési szokásaitokat is, főleg, ha nem csak a kisboltba jártok le!

 tipp!

Fontos, hogy ne feledjétek a lakásbiztosításotok aktualizálását! Összeköltözéskor az ingóságaitok mennyisége is legtöbb esetben a duplájára nő, hiszen előtte két külön háztartást vezettetek. Fontos, hogy a lakásbiztosításban aktualizáljátok az ingóságokra vonatkozó biztosítási összeget. Ha egy teljesen új helyre költöztök, akkor új lakásbiztosítást is kell kötni – az ingatlanra és az ingóságokra, vagy csak az ingóságokra, attól függően, hogy saját lakást vásároltok, vagy csak másik albérletbe költöztök.
K&H lakásbiztosítás


közös kassza vagy külön számla

Talán az egyik legkritikusabb kérdés, ha egy fedél alatt éltek: hogyan fedezzétek a kiadásaitokat? Lévén, hogy egyformán használjátok a vizet, a fűtést, az internetet és a hűtő tartalmát is együtt fogyasztjátok el, sőt nyaralni is együtt terveztek, a költségeiteket is logikus döntés megosztani. Ha pedig a költségeiteket közösen álljátok, akár közös bankszámlát is nyithattok.

Megoldás lehet az is, hogy megtartjátok a saját számlátokat, de a rezsit, bérleti díjat és minden közös költséget pedig egy közös számláról kezeltek, ahová minden hónapban mindkét fél átutalja a saját részét. Így részben marad „saját” magatokra félretett pénzetek, de a közös kiadások rendezése is egyszerűsödik. Ebben segíthet a K&H tervező megtakarítási számla, amin a rezsinek, nyaralásnak és egyéb céljaitoknak külön zsebeket tarthattok fenn, ezáltal követhetővé válnak közös pénzügyeitek.

Persze a hagyományos módszer is beválhat: ha papírra vetitek, vagy excelben vezetitek a kiadásokat, majd hónap végén elosztjátok az összeget.

mit tegyünk, ha eltérőek a pénzügyi szokásaink?

Mindenki másféle pénzügyi háttérrel rendelkezik, máshogyan kezeljük a keresetünket és a kiadásainkat. Lehet, hogy amíg te simán beülnél hetente akár többször is étterembe, addig a párod inkább főzne, hogy megtakarítson, de emellett az új elektronikai kütyükre könnyedén pénzt áldoz. Ezért is érdemes megbeszélni és egyeztetni a pénzügyi rutinunkat, hiszen egy kapcsolatban fontos, hogy transzparensek legyünk a partnerünkkel! Határozzátok meg közösen, hogy hányszor fogtok étterembe járni, bulizni a barátokkal, na meg persze, hogy milyen gyakran „engedélyeztek” magatoknak ruhavásárlást. Ilyen esetben mindig egyeztessetek, hogy mit fogtok közösen fizetni és mit egyénileg, de ez nyilván minden kapcsolat esetén más.

kössünk kompromisszumokat

Az sem kell, hogy „válóok” legyen, ha teljesen eltérőek a pénzügyi szokásaitok. A kulcs a kompromisszum, azért hogy mindketten harmonikusan érezzétek magatokat és ne kelljen semmiről sem végleg lemondanotok! Étterem vagy otthoni főzőcske? Mozi vagy házimozirendszer? Belföldi vagy külföldi nyaralás? A legfontosabb, hogy megtaláljátok az arany középutat; képesek legyetek engedni a siker érdekében és nyitottan hozzáállni a párotok javaslataihoz, ötleteihez is.

Számlavezetés [K&H bankszámla]
Számlavezetés  [K&H tervező megtakarítási számla]

 

Az összeköltözés mellett a pénzügyek közös kezelését is szeretnéd kényelmesebbé tenni? Tudj meg többet a K&H számlacsomagokról és nyiss számlát a mobilodon! EBKM: 0,01%

A közös élet számodra a közös jövő tervezését is jelenti? Akkor kattints és ismerd meg a K&H tervező megtakarítási számlánkat, melynek segítségével könnyedén nyomon követhetitek, hol tartotok egyes céljaitok megvalósításában!  EBKM: 0,05%-0,15%

K&H tervező megtakarítási számla 

Érdekel a befektetések világa is? Szívesen olvasnád a gazdasági élet történéseinek kommentjeit vagy éppen előzetes várakozásainkat? Akkor ismerd meg a K&H trendmonitor blogot és kérj értesítést az új cikkekről, hogy mindig naprakész lehess!